'Ritme dankzij dagbesteding geeft veel rust'

dagbestedingWie dagbesteding Wissel in Heerde binnenloopt treft een gezellige club. De koffie is al klaar en vandaag is er ook appeltaart. Heerlijk! Met genoegen wordt er gegeten en gedronken en ondertussen worden praatjes uitgewisseld. Wat is er een schik.

Meneer Onderstal zit met glimmende ogen aan tafel. Hij straalt. ,,Ik heb het naar mijn zin”, glundert hij. ,,Maar het is hier hard werken hoor. Deze week hielp ik nog met het schillen van stoofpeertjes voor de maaltijd. Zwaar hoor. Wel de moeite waard, want ze waren heel lekker. Ik moet natuurlijk wel proeven wat ik maak.”

Jelena de fysiotherapeut komt binnenlopen. ,,Al weer aan het werk”, zegt hij met een grijns. Hij vindt het prima. Even in beweging. Met fysiotherapie probeert meneer Onderstal nog soepel te blijven, maar als hij moe wordt, hoeft hij het maar te zeggen. Dan stoppen ze.

Elke dag is anders


Mevrouw Onderstal is blij dat ze haar man met zo’n goed gevoel kan toevertrouwen aan de dames van de dagbesteding. ,,Het is echt fantastisch. Hoe hij opgevangen wordt, hoe de medewerkers er voor mij zijn. Niets dan lof. En elke dag is anders hè. Dat geldt voor activiteiten die enorm variëren, maar ook voor het eten. En niets hoeft, je doet het als je mee wilt doen. Dat ritme in de dag is essentieel.”

De overgang vier jaar geleden was niet makkelijk. De arts van het Gelre ziekenhuis adviseerde meneer Onderstal gebruik te maken van de dagbesteding. ,,Dat was heel moeilijk. We wonen in Epe en kozen voor De Wissel in Heerde, ook omdat er slaapgelegenheid is. Hij vond het heel moeilijk. Er werd veel dialect gesproken, hij kende niemand, maar toch bracht het structuur. Een ritme.”

Verlies

,,Ik vond het voor mezelf ook vreselijk. Dit is niet hoe je het hebt bedacht. Ineens verandert je rol ten opzichte van je partner. Ik heb altijd in het ziekenhuis gewerkt en het is naar om je man zo te zien aftakelen. Bij iedereen verloopt het proces natuurlijk anders, maar vooral dat alle handelingen langzamer gaan, is echt een aanslag op mijn geduld. Daar moest ik aan wennen, maar hij ook. Hij was zakenman, had een eigen zaak. Daar lag zijn ziel en zaligheid. Daarnaast speelde hij bridge, tenniste en ook bij de biljartvereniging was hij actief. Het is heel moeilijk om dat allemaal te verliezen en natuurlijk is hij zich daar ook bewust van.”

Inmiddels is het wel anders. Beiden hebben inmiddels leren accepteren dat het zo is. ,,Mijn man komt altijd blij thuis en heeft het leuk gehad. Hij weet dan niet meer precies wat hij heeft gedaan, maar door mee te lezen in de rapportage via het cliëntportaal help ik hem daarbij. Dan weet hij het zich toch weer te herinneren.”

Ruimte voor mezelf

De zorg is ook intensiever geworden. Er komt nu ’s morgens en ’s avonds hulp. ’s Nachts is ze nog zelf in de weer als haar man in de war is. Mevrouw brengt hem drie dagen in de week ’s morgens naar de dagbesteding. ’s Middags komt hij dan zelf met de taxi terug. ,,Het was in het begin voor mij heel lastig dat hij er niet was, maar aan de andere kant gaf het mij ruimte iets voor mezelf te doen. Zeker nu de zorg toeneemt, heb ik die momenten ook steeds meer nodig zodat ik er ook echt voor hem kan zijn. Het geeft me lucht om even met vriendinnen af te spreken, te tennissen of te bridgen of soms gewoon even helemaal niets te doen.”

,,Voor ons is het ideaal dat bij Viattence alles onder één dak is. Wanneer er logopedie nodig is, staat de logopedist klaar en hetzelfde geldt voor de fysiotherapie. Geen gedoe. Je kent de mensen en het is zo geregeld. Ik weet dat het geen makkelijke stap is, maar het gebruik maken van de dagbesteding kan ik iedereen aanbevelen.”

 

Dagbesteding
Dagbesteding is een laagdrempelige manier voor ouderen met geheugenproblemen om toch met elkaar in contact te komen en te blijven. Voor veel mensen die wat problemen met het geheugen krijgen, is structuur in de dag erg prettig. Bij de dagbesteding kunnen deelnemers onder deskundige begeleiding activiteiten doen, het geheugen trainen en ook lichamelijk actief blijven. En niet onbelangrijk; sociale contacten onderhouden. Waar nodig zijn er korte lijntjes met fysiotherapie, logopedie of ergotherapie. Bovendien ontlast deze voorziening de mantelzorgers. Wie wil kennismaken met Dagbesteding Wissel in Heerde, kan zo binnen lopen op de Eperweg 33 of even bellen met 0578 – 668 449.

 dagbesteding

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Wat is het toch altijd frappant dat bij alle partijen na de verkiezingen feest wordt gevierd. Bij de winnaars uiteraard, maar ook bij de verliezers, omdat het verlies kleiner was dan verwacht, omdat de partij 'weer klimt', omdat de partij de grootste is gebleven, omdat ze een 'factor van belang' is gebleven, omdat de uitslag weliswaar slechter is dan de vorige keer maar beter dan in de peilingen, enzovoorts. Dus eigenijk alleen maar winnaars en geen verliezers. Politiek ten voeten uit.VA02 2019 01 Aangepast

De nieuwe VA-krant is een heel bijzondere. Om naar uit te kijken! Hier vast een leuk voorproefje!100% wild: vanmorgen twee wilde zwijnen met 16 biggetjes gezien. Ze zijn er vroeg bij. Voorjaarsbode? Nee, zachte winter, want de draagtijd is bijna vier maanden.Vrolijk makend filmpje van de dag over Jenny, een paard dat dagelijks alleen aan de wandel gaat.Prachtadvertentie in De Schaapskooi .In De Telegraaf: Gezin uit Epe kreeg plots Syrische buren: ’Nu hulp nodig’Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.