Verhaal van een vrijwilliger van de Kruimelschaar

Een nieuwe waslijn, een tegelpaadje en vooral een praatje, daar moeten de vrijwilligers van de hulpdienst van stichting De Kruimelschaar toe bereid zijn. Een kleine moeite, vindt een van de vrijwilligers, Lex van Dam uit Epe. Samen met bestuurslid Zwaantje Nooteboom vertelt hij op een stralende dag in Oene wat het betekent om klussen te doen voor de mensen die een beroep doen op De Kruimelschaar.

Het geldt natuurlijk niet voor alle mensen die de hulp van een vrijwilliger van De Kruimelschaar inschakelen, maar vaak is er sprake van eenzaamheid. ,,Vaak zit je langer aan de koffie dan dat je met de klus bezig bent. Je hoort hele levensverhalen. Maar dat vind ik juist geweldig. Sowieso de omgang met mensen”, vertelt Lex. Hij werkt sinds twee jaar voor de klussendienst van De Kruimelschaar. ,,Ik kon een paar jaar geleden met de vut gaan. Ik heb een paar jaar genoten van mijn vrijheid, maar op een gegeven moment heb ik mijn buurman een tijdje bezocht toen hij in De Boskamp zat. Ik vond het een goede ervaring, ik heb tijd genoeg en waarom zou je dan niet iets voor een ander doen? Ook is mijn partner vrijwilliger bij het hospice van De Kruimelschaar."

Het gaat om het repareren van een lekkende kraan, het ophangen van een schilderij, ofwel allerlei klusjes. Klusjes die niet meer dan een paar uur in beslag nemen. ,,We gaan niet huizen compleet schilderen, of tuinen aanleggen”, vertelt Zwaantje. De klussendienst kost wel geld voor de afnemer, namelijk zes euro per keer. Het is een soort onkostenvergoeding voor de vrijwilliger. ,,Iemand die een klus heeft kan ons bellen. Dan neemt een van de coördinatoren de telefoon op. Die beoordeelt eerst of de klus door ons gedaan kan worden. Daarna leggen we contact met een van de vrijwilligers. Helaas hebben we nu maar drie mensen die we voor de klussen in kunnen zetten, dus ik bel Lex echt heel vaak”, lacht Zwaantje. ,,Ik neem vervolgens zo snel mogelijk contact op met de cliënt”, zegt Lex. ,,En dan maken we een afspraak. Soms ben ik drie keer per week op pad. Soms minder. Maar het is goed hoor.”

De Kruimelschaar zoekt dus meer nieuwe vrijwilligers voor de klussendienst, maar niet alleen voor de klussendienst, ook om mensen die veel alleen zijn te bezoeken. ,,En weet je waar ook veel vraag naar is? Mensen die een rolstoel willen duwen, voor een wandeling”, vertelt Zwaantje.

,,Zelf heb ik ook een tijdje iemand wekelijks bezocht, via De Kruimelschaar”, vertelt Lex. ,,Deze vrouw was alleen omdat haar kinderen ver weg woonden. Ik ging altijd met haar rijden met de auto, vond ze prachtig. Ik had echt een klik met haar. Dat is wel belangrijk als je iemand langer bezoekt. Ondertussen hebben haar kinderen haar dichter bij huis gehaald.”

Zwaantje is nu al zo’n zestien jaar vrijwilliger bij De Kruimelschaar. Ondertussen is ze ook bestuurslid en heeft ze onder andere de klussendienst in haar portefeuille. Haar motto is; als je honderd procent geeft, krijg je honderdvijftig procent terug. ,,Ik ben ziek geweest en er weer bovenop gekomen, dus ik ben blij dat ik dit kan doen, dat ik dit mág doen”, vertelt ze.

,,Ja, en het geeft veel voldoening. Dus het is vrijwilligerswerk, maar je krijgt er dus wel wat voor terug”, aldus Lex.

Blij zijn dat je iets mág doen voor een ander.

Helpende handen gezocht voor hulpdienst De Kruimelschaar.

Ook wat betekenen voor een ander? Bel 06-10135980

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.