De Hertekolk (6): Om vrolijk van te worden

Werken in de recreatiesector is om vrolijk van te worden. Je hebt voortdurend te maken met mensen die goedgemutst en uitgelaten zijn omdat ze er een aantal dagen op uit zijn in gezelschap van familie, vrienden of klasgenootjes.

Dat was zeker zo in de Hertekolk. Dat de locatie en het gebouw de gasten goed bevalt, blijkt wel uit het feit dat vrijwel iedereen die er vertoefd heeft, terug komt. En dikwijls elk jaar, zoals een groot aantal scholen die een schoolkamp voor groep 8 organiseren en families die een jaarlijkse reünie houden. Eén familie stemt vóór het vertrek altijd over de locatie waar de reünie het jaar erop plaats moet vinden en al járen gaan alle handen omhoog als wordt gevraagd wie vindt dat dat weer in de Hertekolk moet zijn. Een montessorischool uit het midden van het land  komt er al vele tientallen jaren. Vrijwel iedereen die een reserveringsoptie had genomen maar het gebouw eerst even wilde bekijken, huurde het ook daadwerkelijk.

Een uitzondering leken verkenners van een familie te zijn die tegen de slaapzalen (2x4, 2x8 en 2x14 persoons) aan hikten. Ze waren gewend aan het Utrechts Buiten Centrum in Oldebroek, waar ze jaarlijks kwamen en allemaal kleine slaapkamers met weinig bedden hadden, maar die accommodatie was gesloten. De Hertekolk was dus niets voor hen, zeiden de verkenners. Tot m’n stomme verbazing stonden ze driekwart jaar later met de hele familie toch voor de deur. ,,We konden niets anders vinden waar ze ook kleine slaapkamers hebben.’’ Al vóór het vertrek hadden ze besloten voortaan alle familiereünies in de Hertekolk te houden. ,,Ze vonden het juist allemaal hartstikke leuk om bij elkaar te slapen; de kinderen, broers en zussen, allemaal. Maar de volgende keer nemen we wel een partij oordopjes mee, want we blijken verschillende harde snurkers in de familie te hebben’’, meldden ze opgetogen toen ik vroeg hij het ze was bevallen.

Als beheerder van zo’n accommodatie kun je naast een stukje promotie van Epe bijdragen aan een geslaagd schoolkamp, familiereünie, feest of andere belangrijke dagen. Het mooiste compliment wat dat betreft kregen we van een echtpaar dat er z’n 40-jarig huwelijksfeest vierde met familie en vrienden. Bij het afscheid werden we innig omhelsd en gezoend. ,,Natuurlijk maak je je er een bepaalde voorstelling van en hadden we gedroomd hoe het weekend en het feest zouden kunnen verlopen, maar het is mede dankzij jullie nòg mooier geweest dan we hadden durven dromen.’’ Daar doe je het voor als werknemer in de recreatie- en ook horecasector.

Het was overigens de bruidegom die me er van bewust maakte hoe belangrijk de preventie van legionella is, vooral in een groepsaccommodatie waar veel kinderen komen. Hij had de bacterie zeven jaar eerder opgelopen onder een douche op een camping in Italië, was op sterven na dood geweest en nog steeds niet helemaal de oude. Daarom even een tip voor iedereen: laat de kranen een minuutje stromen als je thuis komt van een paar weken vakantie. Zowel warm als koud water. Laat het water uit de tuinslang die een tijdje in de zon heeft gelegen, eerst dichtbij de grond stromen voordat je gaat sproeien. De legionellabacterie ontwikkelt zich in stilstaand water tussen 25 en 55 graden en is alleen gevaarlijk als je hem inademt, bijvoorbeeld onder de douche of bij de tuinsproeier. Maar dat terzijde.

Een paar mooie herinneringen nog.

Een meisje met het syndroom van Down heeft er leren fietsen. Op de zandvlakte kon ze naar hartenlust oefenen zonder dat vallen pijn deed en na twee dagen stond de hele familie ongelooflijk blij en emotioneel te kijken hoe ze op haar fietsje stapte en een eindje ging rijden.

Een familie die jaarlijks op steeds wisselende locaties bijeen kwam, haalde altijd op zaterdagmorgen oma en bracht haar ’s avonds weer naar huis. Omdat in de Hertekolk verhoogde bedden staan en er twee badkamers zijn met douchestoel en toilet-beugel, kon ze voor het eerst in jaren een nacht blijven slapen. Sindsdien vindt het familieweekend in Epe plaats.

Vóór hun vertrek riepen veel leerkrachten de kinderen altijd bij elkaar om de rechtmatige eigenaren van gevonden voorwerpen op te sporen. ,,Van wie is deze jas?’’ Geen reactie. ,,Van wie zijn deze schoenen?’’ Geen reactie. ,,Van wie is deze ipod?’’ ,,Jaaaa, van mij!’’

Na het vertrek van een groep studenten vonden we talloze lege patronen, zoals we ze zelf kennen van een biertap. Eén van onze vaste schoonmakers wist wel beter. Het waren patronen van een slagroomspuit. Als je de inhoud inademt, schijn je vrolijk te worden. Weer wat geleerd.

Een groep huurders had voor de zaterdagmiddag een volkszangeres met accordeon uit Amsterdam over laten komen om een workshop vaderlandse liedjes zingen te geven. De opgeschoten tieners zagen daar als een berg tegenop. Maar wie zongen er na een paar lidjes het hardst mee? ,,Ja, het was toch wel leuk'', zeiden ze enigzins besmuikt.

De Meester Kremerschool uit Nederhorst den Berg bezocht precies op het goede moment ezelboerderij De Koperen Ezel in Zuuk, want er werd net een ezeltje geboren. De bevalling maakte enorme indruk op de kinderen. Ze vonden het een grote eer dat zelf een naam mochten verzinnen. Dus loopt er bij De Koperen Ezel een ezel die ‘Kremer’ heet.

Enfin, zo kan ik nog wel even door gaan. Maar laat ik er een punt aan breien.

We hebben het werk in het voorjaar van 2010 overgenomen van Henk en Joke van Essen, die het gebouw tien jaar hebben beheerd alsof het hun kind was en daar mee stopten omdat Henk 65 werd. Henk maakte me enthousiast om als zijn opvolger te gaan fungeren. Vóór hen waren o.a. de families Stijf, Harleman en Agema en de dames Roest en Busekop de beheerders. Een aantal van hen woonde in Zonnedauw, een kleine woning die ook op het terrein stond. Nu staan alleen het uit 1998 daterende hoofdgebouw en de garage er nog.

We zagen het werk de eerste periode als leuk tijdverdrijf voor een paar uur in de week, maar afgelopen jaren is het gebouw steeds vaker verhuurd en nu zit het tussen begin maart en eind oktober bijna permanent vol. Bovendien komen de meeste scholen door de crisis niet meer een hele midweek, maar slechts twee dagen, waardoor er drie wisselingen in de week zijn. Het beheren is dus echt werk geworden en werd ons te tijdrovend.

We waren vooralsnog de laatste Epenaren die de toko runden, want het beheer is overgenomen door twee medewerksters van de Paasheuvelgroep uit Vierhouten, de eigenaar van het gebouw, die ook bij groepsaccommodatie De Grote Bunte in Nunspeet werken.

Volgende keer de laatste aflevering: Een stukje geschiedenis

de hertekolk - landgoederen

De Hertekolk ligt temidden van de landgoederen Scherpenberg en Majuba van Het Geldersch Landschap.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.