Peter de Lint in 'Dat doet-ie anders nooit!': 10.Artrose

Wanneer gewrichten bij beweging doen denken aan een roestige fietsketting, is artrose waarschijnlijk. Artrose is een chronische ontstekingsreactie van het gewricht. Zwelling en pijn zijn het gevolg.

Een gewricht is een beweegbare verbinding tussen twee botten. De beweging kan slechts in één richting zijn, zoals bij de knie (scharniergewricht), of in meerdere richtingen, zoals bij de heup (kogelgewricht). Banden zorgen voor stabiliteit van het gewricht. Het benige gedeelte is bedekt met kraakbeen, waardoor de oppervlakte spiegelglad is. De vrije ruimte in het gewricht wordt opgevuld door vloeistof (synovia), die alle eigenschappen bezit van naaimachineolie. Kraakbeenkussentjes (meniscus) werken als stootblok.

Het ontstaan van artrose
Elke beschadiging in het gewricht waarbij het kraakbeen onherstelbaar kapot is, leidt tot artrose. Enkele voorbeelden:

  • Een jonge hond van een groot ras krijgt tussen de vier en zes maanden een enorme groeispurt. De groei van het kraakbeen kan dit niet altijd bijhouden, waardoor er zwakke plekken kunnen ontstaan (OCD). Te rijke voeding bevordert dit fenomeen. Het spelen met stokken en ballen is op die leeftijd niet aan te raden. Draven naast de fiets is wel een goede oefening, want daarbij maakt het dier geen draaibewegingen.
  • Erfelijke factoren. Het is mogelijk dat tijdens de groei de botten niet goed op/in elkaar passen. We zien dit bij heupdysplasie, waarbij de kop niet goed in de kom past. Dit veroorzaakt gemakkelijk beschadigingen aan het kraakbeen.
  • Blessures. Het gewrichtskraakbeen kan ook met geweld beschadigd worden. Dit kan op elke leeftijd, maar jonge, zware honden lopen meer risico. Vooral ellebogen zijn kwetsbaar wanneer een hond tussen de vier en zes maanden oud is.

Het duurt enkele jaren voordat een gekwetst gewricht artrose gaat vertonen: het gewrichtskapsel verdikt en de gewrichtsvloeistof neemt aanvankelijk toe maar droogt gaandeweg op. Het beschermende kraakbeen heeft niet meer het aspect van een biljartbal, maar doet meer denken aan schuurpapier.

Verschijnselen
Wanneer artrose in slechts één poot voorkomt, loopt de hond duidelijk kreupel. Is de aandoening symmetrisch, dan valt dit veel minder op. De artrosehond komt ‘s morgens moeizaam overeind, loopt nog wel z’n ommetje, maar dat is meer om de eigenaar een plezier te doen. Koud en nat weer verergert de situatie. De boxerknie en de elleboog van onze hond Stef zijn duidelijke voorbeelden van blessures uit de jeugd, waarbij jaren later de rekening gepresenteerd wordt.

Wat kun je er zelf aan doen?
Zieke gewrichten hebben beweging nodig: vijf maal een kwartier uitlaten is beter dan éénmaal een uur. Achter konijnen, tennisballen en postbodes aan rennen is funest, probeer het zo veel mogelijk te voorkomen, evenals overgewicht. Zwemmen in warm water is prima. De winter dient je hond aan de Costa Blanca door te brengen!

Medicijnen
Door het geven van ontstekingsremmers, tevens pijnstillers (Rimadyl, Metacam, Previcox, Trocoxil) heeft de hond minder pijn en wil hij ook weer mee wandelen (=fysiotherapie). Hiermee kun je tevens controleren of de hond inderdaad pijn lijdt. Ook homeopathische middelen kunnen nuttig zijn (Symphytum, Rhus tox en andere). Naast genoemde medicijnen kan tevens een voedingssupplement gegeven worden om beschadigd kraakbeen te helpen herstellen. Deze stoffen komen voor in gezond jong kraakbeen, maar ook in het skelet van schaaldieren. Vooral de Australische groenlipmossel is een belangrijke leverancier van Glucosamine en Chondroïtine. Fijn voor de artrosepatiënt, maar minder goed nieuws voor de groenlipmossel. Om deze mossel voor uitsterven te behoeden, heeft de farmaceutische industrie de stoffen chemisch nagemaakt, zoals vaak gebeurt. De mossel heeft zijn bijdrage geleverd.

Bij katten speelt, vanwege hun lichte en atletische bouw, artrose een minder grote rol, maar komt het net zo vaak voor.

Conclusie
Er zijn mogelijkheden om het leven van een artrosepatiënt weer plezierig te maken, maar artrose krijg je wel in, maar nooit onder de knie.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.