Peter de Lint in 'Dat doet-ie anders nooit!': 9.Broodje poep

De mens behoort tot de groep van de omnivoren, oftewel de ‘alleseters’. Er is weinig dat beslist niet geconsumeerd wordt. Mits goed klaargemaakt en gekruid zijn de meest bizarre zaken lekker te maken: knakworst, gefrituurde lamsdarmen, testikels of andere minder spectaculaire tapas. Bij honden komt het regelmatig voor dat zij hun eigen ontlasting (coprofagie) of die van een soortgenoot of kat consumeren. Wij gruwen daar zo van, dat deze gewoonte als een probleem ervaren wordt.

Waarom doet een hond zoiets terwijl hij zojuist nog een uiterst smakelijke en verantwoorde maaltijd heeft genoten van één van de duurste merken hondenvoer?
Waarschijnlijk beschouwt de hond het als een tapa, een hapje tussendoor.

Honden hebben weinig smaak en ervaren poep kennelijk niet als iets dat vies is. Vaak wordt gedacht dat de hond (bij katten komt het nauwelijks voor) ergens gebrek aan heeft. Een gebrek aan aandacht of goede opvoeding kan inderdaad tot dit euvel leiden. Het is echter nooit een tekort aan een bepaalde voedingsstof. De huidige commerciële voeders hebben een uitgebalanceerde samenstelling, waardoor tekorten onmogelijk zijn. Veel voedsel bevat smaak- en geurstoffen, mogelijk komen die voor een deel in de ontlasting terecht. De scherpe hondenneus vindt een poeplucht overduidelijk niet vies. Ze ruiken er uitgebreid aan en het geeft heel veel informatie over de oorspronkelijke eigenaar. Heel interessant voor de hond en als je die informatie wilt opslaan en het niet vies vindt, dan is consumptie een optie.

Een pup leert door goed op z’n moeder te letten en die na te doen. Eén van de taken van de moeder is de pups en het nest schoonhouden. Honden zijn geen nestbevuilers (zoals apen en mensen). De teef likt de pups van achteren schoon en eet de ontlasting op. Pups kunnen dit gedrag overnemen. Wanneer een pup vroeg het nest verlaat (zeven weken of jonger) kan hij deze gewoonte nog lang vasthouden. Een pup moet zindelijk gemaakt worden door hem vaak buiten te zetten en uitgebreid te belonen wanneer hij z’n behoefte buiten doet. Een bench is daarbij een nuttig hulpmiddel. De hond straffen wanneer hij de z’n behoefte in huis doet, is weinig effectief.

Een jong echtpaar had in een vlaag van verstandsverbijstering een labradorpup aangeschaft, terwijl beiden een baan hadden. Boris zat overdag op het balkon en ontdekte dat wanneer hij daar een hoop deed, hij verzekerd was van aandacht. Negatieve aandacht weliswaar in de vorm van een afstraffing, maar toch. Negatieve aandacht is toch altijd beter dan geen aandacht. Gelukkig hebben vrienden Boris overgenomen en heeft hij nu een goed leven.

Honger of pure vraatzucht kunnen ook een oorzaak zijn van het eten van poep door een hond. Mogelijk krijgt hij te weinig voedsel. Is een hond te dik en moet hij afvallen, dan is er speciaal dieetvoer waarbij de hond afvalt en niet met een hongergevoel rondloopt. Is het echt een probleem, dan kun je proberen de hond afkerig van drollen te maken door deze te voorzien van sambal of peper. Als niets helpt, kun je een gedragstherapeut inschakelen.

Overigens, mest van paarden, geiten en konijnen kan absoluut geen kwaad en is naar menselijke maatstaven ook minder vies. Eventuele wormeieren in de ontlasting van een ander dier zijn zo soortspecifiek, dat de hond er geen wormen aan kan overhouden. Waarom een hond het eet? Mogelijk heeft hij behoefte aan de onverteerde plantenresten en vitaminen die er in voorkomen.

Honden met een jachtinstinct hebben nog weleens de onhebbelijke gewoonte om zich in het veld in viezigheid te wentelen. Dat kan ontlasting zijn, of een dood dier. Het idee hierachter zal waarschijnlijk zijn om hun eigen geur te maskeren en het wild niet vroegtijdig te alarmeren. De eigenaar (tenminste, ik wel) zal de hond zo snel mogelijk onder de douche zetten of in bad doen, wat vooral niet de bedoeling was van de hond, die zich dan ook meestal tegen de wasbeurt verzet.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento