Tien verhalen uit boek dierenarts Peter de Lint op Epernet

Cartoon Erwin van VersendaalVandaag het eerste van een serietje van tien verhalen uit het boek ‘Dat doet-ie anders nooit!’, het ‘levenswerk’ van de gepensioneerde dierenarts Peter de Lint. Het 432 pagina’s dikke boek verschijnt begin volgende week, kost 19,95 euro en is te koop bij de boekhandels Bruna en Bosch in Epe en via www.uitgeverijgelderland.nl.

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel beschrijft De Lint gebeurtenissen, mensen en dieren die in 28 jaar Epe en 12 jaar Albir (Spanje) veel indruk op hem hebben gemaakt in zijn beide praktijken, in het tweede deelt hij zijn kennis van de diergeneeskunde. Hij heeft ervoor gekozen om het eerste deel niet in de ik-vorm te schrijven, maar onder het pseudoniem Ties van ’t Land. Zijn vrouw Marieke noemt hij in die verhalen Ankie.

 


Frau Eva Niehlsen

Niet ver van ‘De Quickborn’, 583 passen om precies te zijn, woonde Eva Niehlsen. Ze zat eigenlijk in hetzelfde schuitje als madame Morceau. Haar hondje Spooky, een kruising tussen een dwergpincher en een Yorkshire terriër, was haar enige metgezel. Gelukkig sprak ze goed Engels en was er geen taalprobleem. Ze was de hele dag in de weer met en voor hem en zolang-ie maar bleef leven, was het oké. Een ander hondje? Ze moest er niet aan denken. Spooky was al wel 16 jaar en zo heel veel ouder zou hij waarschijnlijk niet worden.

Tien jaar geleden was ze naar Spanje vertrokken, het klimaat was beter voor haar gewrichten en Spooky had een hekel aan kou. Van de vier kilogram die het hondje oorspronkelijk woog, was nog anderhalve kilogram over en dit restant was blind en doof. Voorts had het dier, dankzij de Yorkshire genen, een tracheacollaps ontwikkeld; de luchtpijp was te slap en werd bij het inademen wat dichtgedrukt. Het gevolg was dat het beestje veel kuchte en af en toe benauwd was. Vanwege de visuele handicap waren alle tafel- en stoelpoten bij haar thuis zwaar gepolsterd, zoals dat bij de Formule 1-circuits gebruikelijk is. Spooky zou zich op die manier niet verwonden als hij er tegenaan botste. Maar hij maakte geen gebruik van het circuit, besloot geen enkel risico te nemen en liep uitsluitend langs de muren, want dat gaf houvast. Terwijl oude honden vaak hele dagen liggen te slapen, kon hij urenlang langs de muur door de kamer lopen, zoals een egeltje met iets te lange poten langs een heg kan lopen. De kamer had verbinding met het tuintje waar een stukje grasveld volledig met zacht materiaal was afgezet. Zo kon het binnenloopje uitgebreid worden naar buiten en dat was meestal ook de plek waar hij zijn behoefte deed. Zoals bij veel oude honden deed het reukorgaan het nog goed en dat verschafte Spooky toch nog enige informatie. Verder stond de muziek keihard aan. Mozart, want daar hield hij van. Wellicht dat hij daar dan toch nog wat van meekreeg.

Eva had een blij en vriendelijk gezicht, was klein van stuk en dit kwam vooral door haar korte benen. Vaak zijn korte benen wat aan de stevige kant en dat was bij Eva ook het geval. Ze verplaatste zich in een Seat Ibiza, oud model, waarmee ze zich prima redde en zo kwam ze regelmatig met haar hondje naar de kliniek. Op een dag in mei zag Ties door het raam een groot geel gevaarte manoeuvreren. Nieuwsgierig keek hij wat dat slagschip kwam doen. Het bleek een kanariegele verlengde Renault Espace te zijn die probeerde achteruit het parkeerterrein op te rijden. Het leek op een dierenambulance, maar dat fenomeen bestaat nog niet aan de Costa. Het zag er allemaal onbeholpen uit en Ties ging er op af om grondsteun te verlenen. Hij probeerde daarmee zijn muur en de auto te sparen.

Ties was benieuwd wat er allemaal uit het gele gevaarte tevoorschijn zou komen. Een paar New Foundlanders of Duitse doggen misschien? Tot zijn verbazing was het Eva die zich min of meer uit de auto liet vallen. Ze was aan het proberen of het nog steeds mogelijk was om met de auto bij de kliniek te komen. Ties vroeg vol verbazing waarom ze zo’n slagschip gekocht had. Het antwoord was dat de Espace eigendom was van de buurman en toen hij ‘m wilde verkopen, had zij hem direct gekocht want deze had airco en haar Seat niet. In de zomer zou ze absoluut niet met Spooky kunnen rondrijden zonder airco.

Een week later, net toen Ties zijn honden wilde uitlaten, kwam hij Eva in Los Arcos tegen. Ze hield met haar ene hand Spooky tegen zich aan gedrukt, terwijl ze in de andere hand iets van een stopwatch had. Ze wilde weten hoe ver het lopen was naar de kliniek voor het geval zij daar te voet heen moest. De weg loopt omhoog en Eva was redelijk buiten adem. Ze zei het niet te zien zitten om met de auto te komen, maar lopen was ook geen optie. Ties stelde voor om een huisvisite te maken als er iets aan de hand zou zijn. Eva had dit ook al willen vragen, maar tevens of Ties standaard één maal per maand een huisvisite wilde doen. Ze had namelijk zitten te bedenken dat Spooky nu wel met z’n laatste levensjaar bezig zou zijn en hij mocht niet na een lijdensweg aan zijn einde komen. Dus, redeneerde ze, zou het Ties zijn die op een gegeven moment bij haar thuis het verlossende spuitje moest geven. Het hondje mocht dan niet in paniek raken of bang worden. Als Ties elke maand een kopje thee zou komen drinken en ondertussen Spooky een paar lekkere brokjes zou geven, dan zou hij niet in paniek raken als Ties in plaats van een paar brokjes een spuit zou geven. Vanuit haar standpunt was er geen speld tussen te krijgen en dus spraken ze af dat hij daar na de zomer mee zou beginnen. Toen hij dan half september op bezoek kwam, ging alles zoals afgesproken en kon hij ook eens het gedrag van het dier in zijn eigen omgeving waarnemen. Tijdens het theedrinken informeerde hij: „En, heb je deze zomer nog veel met Spooky rondgereden?” „Nee, niet één keer, want hij houdt helemaal niet van autorijden.”

 

Morgen het tweede verhaal: Don Bouwmeester

Cartoon Erwin van Versendaal voor achterkant boek

Erwin van Versendaal tekende zo'n 35 cartoons voor het boek van Peter de Lint. Op de achterkant staat deze, waarop hij een aantal van de hoofdrolspelers heeft samengebracht.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento