Honden mogen op groot deel Renderklippen niet meer vrij

bordjeOp een groot stuk van de Renderklippen mogen honden niet meer los lopen. Het gaat om meer dan de helft van het Heerder grondgebied van de heide. Het aanlijngebod geldt ruwweg voor het stuk tussen de Elburgerweg en het brede middenpad met verhard fietspad en dubbel ruiterpad. Op het speelterrein vlakbij de schaapskooi mogen helemaal geen honden meer komen.

De voor veel eigenaren van honden rigoureuze verandering is ingegeven door een reeks incidenten, onder meer aanvallen van honden op de schaapskudde. Ook waren er klachten over loslopende honden van ruiters en menners, mountainbikers en wandelaars zonder hond. Bovendien klaagt een toenemend aantal vaste wandelaars die hun hond om wat voor reden dan ook aanlijnen als een andere hond ze los lopend tegemoet komt, dat de eigenaar daarvan ondanks nadukkelijke verzoeken daartoe weigert zijn dier even aan te lijnen. Het gaat bij alle klachten veelal om (een gering aantal) dezelfde mensen die geen rekening willen houden met anderen en het dus voor de vele goedwillende wandelaars verpest hebben.

B en w van Heerde hebben met ingang van vandaag de eerder door burgemeester Jacqueline Koops in het vooruitzicht gestelde maatregelen afgekondigd. Ook is met het oog op hondenuitlaatservices de regel ingevoerd dat mensen in het losloopgebied niet meer dan drie honden per persoon bij zich mogen hebben. Loslopende honden mogen geen overast veroorzaken en moeten onder appel staan. Afgelopen weken zijn borden geplaatst rond het gebied waar honden voortaan aangelijnd moeten lopen dan wel helemaal niet meer mogen komen.

 

Zoals bij al dit soort maatregelen bestaat nog wel zes weken gelegenheid om schriftlijk bezwaar te maken. De actiegroep die zich drie jaar geleden met succes tegen dergelijke maatregelen verzette, heeft al te kennen gegeven zich in de nieuwe regels te kunnen vinden, al had het aanlijngebied wat hen betreft niet zo groot hoeven te worden maar meer tot de directe omgeving van de schaapskooi beperkt kunnen blijven.

Op het Eper grondgebied geldt (nog?) een gedoogbeleid voor loslopende honden.

Hondenuitlaatgebied

Op het groen/blauw gekleurde deel van het kaartje van de Renderklippen moeten honden aangelijnd worden. Op het bruine vlakje mogen ze helemaal niet komen. Op het paarse deel mogen honden vrij lopen, maar wirden uitlaatservices geweerd. Het deel daaronder is Eper grondgebied.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
Powered door Komento