Gespreksnarcisme

IMG 7593 AangepastOnze dochter Iris heeft met een bevriende auteur, Liz Luyben, het boek Smalltalk survival (Ambo|Anthos) geschreven.

 d7281ba3 9034 4449 976f 6e10988d07e1 AangepastWat is smalltalk? Volgens de Dikke van Dale is dat ‘gepraat over allerlei onbeduidende zaken, synoniem voor keuvelarij’. Smalltalk wordt door bijna iedereen saai gevonden. Je kent dat wel: je staat op een feestje en je hebt het ongeluk een eindeloos verhaal te moeten aanhoren over kleinkinderen die zo ongelooflijk knap zijn, of je fietst naar je werk en dan zie je opeens die collega voor je aan wie je alleen maar kunt vragen hoe het met hem is en dat er dan zo’n voelbare stilte valt.

Het boek Smalltalk survival brengt heel goed nieuws, dat goede nieuws is, dat je niet de enige bent die met dergelijke problemen zit. Je komt er al lezend achter dat smalltalk helemaal geen suffe keuvelarij betekent, maar dat een inleidend praatje, de smalltalk dus, kan leiden tot big talk, tot het verbeteren van je relaties, een tegengif kan vormen voor een slecht humeur, het zogenaamde Benjamin-effect, en het is nog gezond ook. Bovendien leer je op gepaste wijze het gesprek af te breken, de elegante exit.

Je vraagt je natuurlijk af wat dat is: het Benjamin-effect. Heel simpel: je hebt een rotbui en bent eigenlijk van plan tegen niemand wat te zeggen en chagrijnig te blijven, maar overwin jezelf eens en maak een praatje met je medereiziger, zeg dat ie lekker bruin is en waar die kleur is ontstaan, of zeg tegen je eigenlijk wel heel vervelende buurvrouw dat ze zulke schattige kinderen heeft. Doordat je je goede humeur even ‘aanzet’ blijft dat goede gevoel na afloop nog aanhouden en word je dus vrolijker! Leuk voor jou, voor de buurvrouw en voor die gebronsde figuur in het vliegtuig.

En dan gespreksnarcisme! Iedereen heeft daar wel mee te maken: je vertelt iets over je hobby, hardlopen bijvoorbeeld, en je krijgt nog net de gelegenheid om vol trots je laatste tijd voor de hele marathon te zeggen: 4 uur, 5 minuten en 13 seconden. Dan slaat het noodlot toe: die andere heeft ‘m ook gelopen, maar dan in 2 uur en 23 minuten, eigenlijk zegt hij het liever niet, want hij schaamt zich eigenlijk voor die tijd, er hadden nog wel 10 minuten afgekund, maar het was te heet en het was een moeilijk parcours en de omstanders gedroegen zich hinderlijk, in New York was het allemaal beter, volgend jaar in Rotterdam loopt hij ‘m in 2.13. En zo zwamt die narcist eindeloos door, geheel verguld en vervuld met en van zichzelf.

Je zult het niet willen geloven, maar door de tips in het boek kun je zelfs zo’n eikel laten stoppen met zijn of haar gezwatel. Het is “Het Boek waarvan ik niet wist dat ik het nodig had”. Ineke en ik waren op de presentatie van het boek bij de uitgever in Amsterdam en we waren in alle bescheidenheid toch wel een beetje trots, vooral toen we hoorden dat er al een derde druk was verschenen en die ligt heel gewoon in de Eper boekwinkels. Mooi cadeautje!

Smalltalk: de regie voeren met een elegante exit.

IMG 7593 Aangepast

IMG 7581 Aangepast

IMG 7595 Aangepast

IMG 7578 Aangepast

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.