Sint Antoniegilde boos op en teleurgesteld in gemeente

‘Is de gemeente onbetrouwbaar?’, vraagt Ben van der Sman zich in dit verhaal af. Hij geeft gaandeweg zelf het antwoord: ja. Het Sint Antoniegilde kan daar over meepraten. De stichting, die als doelstelling heeft ‘het bevorderen van de belangen van de bewoners van de Gemeente Epe met uitsluiting nochtans van de dorpen Vaassen en Oene’ en al veel voor de bevolking heeft betekend en nog steeds betekent, is boos op en teleurgesteld in de gemeente Epe omdat die haar schandalig heeft behandeld bij haar streven om een aantal woningbouwkavels te verkopen. De stichting moest achttien maanden (!) wachten op een reactie op een brief, werd afgescheept met een ambtenaar toen ze in gesprek wilde met een wethouder en werd  keihard voorgelogen. Die conclusie kan getrokken worden uit het jaarverslag 2018 van de stichting.

Het jaarverslag van het Sint Antoniegilde meldt onder meer het volgende:

‘Het perceel Boeve aan de Tongerenseweg dat wij hebben mogen ontvangen willen wij geheel volgens de voorwaarden van het legaat op de markt brengen. Het legaat schrijft voor het perceel in ruime kavels op te delen waarop de kopers een woning zouden kunnen bouwen.

Helaas houdt de gemeente dat al jaren tegen omdat het contigent woningen dat van de provincie gebouwd mag worden al vergeven zou zijn.

Op beantwoording van een brief daarover moesten wij ondanks verschillende herinneringen achttien (18) maanden wachten.

Dit najaar hoorden wij uit betrouwbare bron dat het contingent verruimd zo niet afgeschaft zou worden. Daarom vroegen wij een gesprek aan met de nieuwe desbetreffende wethouder, de heer Scholten.
Dat kwam niet tot stand. Wij kwamen niet verder dan een telefoontje van een ambtenaar.

Van afschaffing of zelfs maar verruiming van het contingent was geen enkele sprake, verzekerde de ambtenaar.

Twee (sic) dagen later stond in de Stentor dat het contingent drastisch verruimd was…

En de nieuwbouwplannen die in de afgelopen jaren her en der in de gemeente gerealiseerd zijn waren allemaal van een veel eerdere datum dan het plan van het Sint Anthonie Gilde. “U bent hier al bijna tien jaar mee bezig? Zij nog veel langer”. Wat tenminste in verschillende gevallen aantoonbaar onjuist is.

Dat het Gilde een ANBI stichting is die zijn opbrengsten ten goede laat komen aan de gemeenschap en geen commerciële projectontwikkelaar is lijkt in ieder geval geen enkele indruk te maken.

Dat het Sint Anthonie Gilde en/of het W.A. Baron van der Feltz Fonds ook de gemeente Epe zelf vele malen hebben gesponsord met bijv. de bekostiging van een fontein, een lift, uitkijkpost de Haelberg, duizenden bloembollen en vele bomen, waaronder alle bomen op het voormalige Marktplein die later werden gekapt t.b.v. de Marktwand, is kennelijk vergeten of wordt als vanzelfsprekend beschouwd?’

 

Tja, dat krijg je er van, in een gemeentehuis vol ambtenaren en bestuurders die geen enkele feeling hebben met het dorp waar ze voor en in werken, ook maar enig historisch besef ontberen en kennelijk liever in zee gaan met commerciële partijen die het liefst zoveel mogeijk geld willen verdienen aan inwoners dan met een stichting die zich inzet voor het belang van de bevolking. Of zou met zo veel Vaassenaren in het gemeentebestuur de doelstelling '...met uitsluiting nochtans van Vaassen ...' hier debet aan zijn?

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Daniël Verveer

  Beste Jan, dit is een publiek geheim in Epe ! Enige jaren geleden stond er een interview in de Stentor over 'Ladders Post' ;

  "..Geen appartementen in leegstaand kantoorpand op terrein Ladders Post." Geplaatst op 09 november 2012.

  Ik heb onderstaande passage geciteerd in een rechtszaak en enige weken [ vóór de zitting, de stukken waren ondertussen ontvangen door het college];

  "..Volgens wethouder Joop van Nuijs zouden de consequenties verstrekkend zijn. ,,Het gaat ten koste van andere woningbouwplannen. In vergelijking met voor de crisis in 2008 mogen we nog maar een beperkt aantal woningen bouwen. Bovendien zijn er diverse andere projecten waarbij soortgelijke verzoeken aan de gemeente kunnen worden gedaan. Uiteindelijk kan dit leiden tot nog grotere tekorten bij ons grondbedrijf'', legde Van Nuijs uit tijdens de begrotingsraad..."

  Er wordt dus in feite gezegd dat het college geen contingent wil vergeven aan anderen, omdat ze de bouwrechten nodig hebben om hun eigen bouwgrond
  te kunnen verkopen ! Het is een centenkwestie en de rest is MIST ! Verkopen ze hun eigen grond uit het grondbedrijf, dan verdienen ze op de grond én
  op de leges van de nieuwbouw ! Daarom is het college ook tegen 'hergebruik' in het buitengebied van PARTICULIERE gebouwen : dat kost contingent en ze verdienen er niets aan !
  En daarom mag -ook- en ANBI geen bouwkavels verkopen. Hoewel vrij recent Triada wél kavels mocht verkopen waar vervolgens particuliere woningen werden gebouwd : als cash generator. Niet als nieuwbouw voor mensen die recht hebben op een sociale woning ;
  [ ****s://www.funda.nl/koop/verkocht/epe/bouwgrond-40600035-korte-blekersweg-kavel-5/ ].

  Zoals ik elders vandaag schreef op deze site : Nederland is een bananenrepubliek.

 • Gert van den Esschert

  Het Sint Antoniegilde is terecht boos. Zo ga je niet met een stichting om die bewezen heeft heel Epe een warm hart toe te dragen. Het gilde die natuurbehoud en milieubescherming hoog in het vaandel heeft, droeg ƒ 4.480,- gulden bij, bij de ophoging van De Haelberg met een uitkijktoren. De Haelberg werd in februari 2001 opnieuw geopend. De totale kostenpost was ƒ 117.000,- gulden. De Haelberg werd door burgemeester D.F.J. van Walsem geopend 28 augustus 1935. Ondanks alles blijft Epe een prachtig dorp!

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.