Gemeente laat kiosk bij hertenkamp met bulldozer vernietigen

kiosk 2De gemeente Epe overtreft zichzelf: een bulldozer gaat maandag in haar opdracht de pittoreske kiosk bij het hertenkamp aan de Dellenweg in puin leggen en weghalen. Dat betekent dat er de hele winter en vermoedelijk ook in het voorjaar ter plekke geen warme snack, frites en dergelijke meer te krijgen is voor de talloze mensen die het hertenkamp bezoeken. Het is het trieste sluitstuk van een verbeten prestigestrijd die de gemeente afgelopen jaren heeft gevoerd met de eigenaar en exploitant van het ‘snackhuisje’, Fred van Barneveld.

 

De gemeente Epe wil Van Barneveld al járen weg hebben omdat hij geruime tijd niet bereid was om de kosten van het hertenkamp – tien mille per jaar –voor zijn rekening nemen. De gemeente wil al meer dan tien jaar af van die kosten en het beheer, maar kreeg dat langs andere wegen – privatisering, waarbij o.a. omwonenden, de horeca vlakbij, de ‘buurtvereniging’ VBOK, de RSG NO Veluwe, Ondernemersvereniging Epe in beeld waren – niet voor elkaar. Uiteindelijk werd Van Barneveld het doelwit van de bezuinigingsactie. Hij moest naast de precariorechten die hij jaarlijks betaalt dieper in de beurs tasten om de exploitatie over te nemen.

De gemeente en Van Barneveld voerden verschillende rechtszaken en uiteindelijk trok de gemeente aan het langste eind. Op 1 oktober gaf de voorzieningenrechter de gemeente definitief toestemming om de kiosk weg te laten verwijderen. Zou Van Barneveld dat niet doen, dan heeft de gemeente daartoe het recht, op kosten van Van Barneveld. De voorzieningenrechter gaf mondeling wel te kennen dat wat hem betreft de kiosk pas weg hoeft als de gemeente een concreet plan voor een alternatief heeft. De advocaat van Van Barneveld wilde in een nieuwe hoger-beroepszaak proberen dat soelaas schriftelijk te laten vastleggen, maar dat is vóór maandag niet meer mogelijk.

De verantwoordelijke wethouder Jan Aalbers (GroenLinks) liet ruim een maand geleden weten dat de gemeente een ‘integraal plan’ voor het hertenkamp, de Nieuwe Vijver en het voormalige Vitens-gebouwtje, waarvoor de gemeente het waterbedrijf 100.000 euro zou hebben betaald, wil laten ontwikkelen. Duidelijk werd dat ze denkt aan een horecagebouw dat vele malen groter is dan de kiosk. Dat moet ook wel, want anders is de tien mille voor het hertenkamp niet op te brengen voor een horecaondernemer. Er is daar volgens de wethouder ruimte voor 300 vierkante meter bebouwing. Volgens Aalbers loopt het zo’n vaart niet, omdat daarbij inbegrepen zijn de huidige opstallen, zoals de hooischuur in het hertenkamp en de gebouwtjes voor het gevogelte en konijnen. Maar dan blijft er altijd nog ruwweg meer dan 200 vierkante meter over voor een nieuw horecagebouw.

De gemeente heeft de advocaat van Van Barneveld nu laten weten maandag een bulldozer naar de kiosk te sturen. De eigenaar van het gebouwtje heeft nog drie dagen de tijd om de inboedel – voorraad en apparatuur – veilig te stellen.

Prestige is, met een ongezonde portie rancune jegens de ‘eigenwijze’ Eper ondernemer, de enige reden voor de gemeente om de kiosk nu al met de grond gelijk te willen maken, in plaats van te wachten tot er iets anders is. Dat niet alleen Van Barneveld, maar vooral de talrijke bezoekers van het hertenkamp en omgeving daar de dupe van zijn, daar heeft ze maling aan, evenals aan het feit dat het gros van de bevolking van Epe vindt dat het historische gebouwtje daar moet blijven staan.

kiosk 6 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Jan van de Vlekkert

  In een democratie Harm, kiezen we als burgers een bestuur die vervolgens uitvoert wat diezelfde burgers allemaal in kleurige folders zo vlak voor de verkiezingen wordt voorgeschoteld en vooral wordt beloofd. Toeters en bellen en de voormannen worden de hemel in geprezen.
  Mijn vermoeden is dat het hier in Epe wat anders toegaat.
  Volgens mij is het hier van ; Je schuift als achteloze burger je stembiljet in de gleuf van de groene stembus en van af dat moment is het ,,bedankt en toedeledokie maar vanaf nu gaan wij als College zelf wel uit maken wat er hier gebeurt en daar hebben we zeker geen mondige bewoners bij nodig,,.
  Met de kiosk bij de Hertenkamp als het zoveelste dieptepunt tot gevolg.
  Ook hier Harm zijn geen winnaars, of je moet diegene bedoelen die hun egotje ondersteunen met naar believen een bestemmingsplan-wijzigingetje en natuurlijk ook nog even ter ondersteuning van een innerlijke zelfverheerlijking de rechterlijke macht ten tonele voerend.
  In een van onderstaande reacties las ik dat de gemeente misschien juridisch gelijk had maar moreel niet en ik denk dat veel burgers er in Epe zo over denken. Het is dan ook onaanvaardbaar om een zo,n lang bestaand monument door een bulldozer plat te laten walsen, zo van wie niet wil luisteren moet maar voelen.
  Dat Harm, noem ik nou respectloos.

 • Harm Scholten

  Het is me allemaal wat.
  Er kunnen van allerlei argumenten aan gevoerd worden,al dan niet terecht,maar wanneer een rechter uitspraak doet in een geschil dan heb je en winnende en een verliezende partij.
  Verbazingwekkend is het dan ook dat sympathisanten van de verliezende partij respectloos modder blijft gooien naar de winnende partij.
  Wij leven toch in een democratisch land en niet in een bananenrepubliek.

 • Haverkamp

  Beantwoordde: Harm Scholten

  Inderdaad, maar weet U hoeveel keer v. Barneveld van een rechter gelijk heeft gekregen en hoeveel maal de gemeente op haar beurt OP KOSTEN VAN DE BELASTINGBETALER tegen deze beslissingen in beroep is gegaan?

 • P Schriemer

  Beantwoordde: Harm Scholten

  @ Scholten, in deze zaak zijn meerdere rechtszaken geweest, de gemeente Epe heeft hiervoor dure advocaten ingehuurd. Die hebben de hele trukendoos nodig gehad om tegen hele hoge kosten haar punt te maken. Hoeveel keer 10000 euro is er door de gemeente aan advocaten betaald? Desondanks waren er ook uitspraken in het nadeel van de gemeente. Nu snel slopen, let wel er is geen enkel spoedeisend belang daarbij, is misschien wel ingegeven door angst dat een volgende rechtszaak misschien wel weer verloren wordt.
  In deze zaak zijn er geen winnaars overigens, alleen maar verliezers.

  Op dit moment heeft de gemeente misschien juridisch gelijk maar moreel zeer zeker niet. Ook niet vanuit de gedachte dat ze de stem van de burger dient te vertegenwoordigen.

 • Hans Betlem

  Beantwoordde: P Schriemer

  Sluit ik mij bij aan. Zie mijn commentaar bij de post van Wiers. Arrogantie, ego's, gezichtsverlies, rugdekking van politieke vrinden....
  In het stemhokje tel je weer mee... voor heel even.

 • Haverkamp

  Beantwoordde: Hans Betlem

  Vergeet niet dat de bewezen jokkebrok v.d. Hoeven UNANIEM werd voorgedragen voor herbenoeming, hetgeen in schril contrast staat met hetgeen diverse raadsleden, ook uit zijn eigen partij, - off the record - durfden te zeggen..... (wat er ook gebeurt, Hans moet weg...)
  De lafheid regeert!

 • P Schriemer

  Of er iets anders ooit gerealiseerd kan worden is nog maar zeer de vraag. Het zal hoe dan ook nog geruime tijd (jaren) duren voordat er wat anders kan openen. Het is dan toch logischer in de tussentijd de precario rechten (paar duizend euro per jaar) van de kiosk te blijven innen en een voorziening in stand te houden?
  Slopen betekent 0 inkomsten en 0 vertier. Wie wint daarbij?
  Nu is die 10000 euro natuurlijk een verzonnen argument, zou gemakkelijk uit de bv de inkomsten toeristenbelasting (rond de 700.000 uur) betaald kunnen worden.
  Ook hier gaat het voor de zoveelste keer om ego's. Soms had je gehoopt dat onze bestuurders wat langer hadden geknikkerd, waren ze vast wat wijzer van geworden.
  @ Wiers, misschien omdat de rechter daarover een uitspraak heeft gedaan, geen sloop totdat er concrete plannen zijn. Die plannen zijn er nog niet, toch?

 • Jan

  Het is te zot voor woorden.
  Dat de gemeente wel €100.000,== voor dat kleine gebouwtje betaald heeft en geen cent over heeft voor de hertenkamp.
  John van Barneveld heeft ieder jaar een grote donatie gedaan voor het onderhoud van de hertenkamp.
  Was zelfs bereid om die €10.000 jaarlijks te betalen.
  Maar nee de kiosk zal en moet weg.
  Hoezo principe kwestie?
  Ik mag hopen dat er niemand maar dan ook niemand bereid is om te investeren in die nieuwe horeca onderneming.
  Voor dat je het weet draai je op voor de kosten van de gehele eper bossen en drijgen ze je je vergunning af te pakken.
  Stelletje criminelen, maar wij zijn er zelf schuldig aan.
  Wij hebben dat zooitje ongeregeld gekozen.
  Het wordt tijd dat er eens een frisse wind gaat waaien in de Eper politiek.

 • Hans Betlem

  Gemeente Epe, schaam U. Maat het is overal en op elk niveau hetzelfde. Bestuurders op het pluche = arrogantie = schijt aan wat de mensen willen. Ego, ego, ego. Voor de duidelijkheid, ik sta er niet achter, maar ik kan me heel goed voorstellen dat getergde burgers tegenover arrogante bestuurders het heft in eigen hand nemen. En maar klagen over 'de kloof tussen politiek en samenleving'. Pas in het stemhokje tel je weer mee.
  De gemeente is overigens niet zo voortvarend in het afhandelen van communicatie met de burger. Mijn schrijven aan de gemeente en de burgemeester zijn al weer twee maanden oud. Om die reden maar een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman. Maar daar zullen ze ook wel schijt aan hebben.

 • Gerrit Grobben

  Waarom nu meteen? Waarom niet even afwachten tot een ander zover is om het restaurant-gebeuren over te nemen? Het duurt nog wel even voordat die een pand heeft gebouwd en tot die tijd mag heer Barneveld niet rustig de zaak afbouwen en deze winter doorgaan met zijn verkoop? Heeft Epe bestuurders voor hun burgers of zie ik dat verkeerd? Ja, de uitspraak ligt er en daar zal aan worden voldaan maar dat kan ook op een burger-vriendelijke manier naar mijn mening, nergens voor nodig dat dat met donder en geweld moet gaan tenzij de bestuurders van Epe dan pas een voldaan gevoel krijgen...

Laad meer

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Wat is het toch altijd frappant dat bij alle partijen na de verkiezingen feest wordt gevierd. Bij de winnaars uiteraard, maar ook bij de verliezers, omdat het verlies kleiner was dan verwacht, omdat de partij 'weer klimt', omdat de partij de grootste is gebleven, omdat ze een 'factor van belang' is gebleven, omdat de uitslag weliswaar slechter is dan de vorige keer maar beter dan in de peilingen, enzovoorts. Dus eigenijk alleen maar winnaars en geen verliezers. Politiek ten voeten uit.VA02 2019 01 Aangepast

De nieuwe VA-krant is een heel bijzondere. Om naar uit te kijken! Hier vast een leuk voorproefje!100% wild: vanmorgen twee wilde zwijnen met 16 biggetjes gezien. Ze zijn er vroeg bij. Voorjaarsbode? Nee, zachte winter, want de draagtijd is bijna vier maanden.Vrolijk makend filmpje van de dag over Jenny, een paard dat dagelijks alleen aan de wandel gaat.Prachtadvertentie in De Schaapskooi .In De Telegraaf: Gezin uit Epe kreeg plots Syrische buren: ’Nu hulp nodig’Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.