'Epe mien däärpien 3' resultaat van 10 jaar verzamelen

Gert oudVeel mensen hebben er reikhalzend naar uitgekeken en zaterdag is het zo ver: ‘Epe mien däärpien’ deel 3 komt uit. Op 160 pagina’s, met 350 foto’s en elf hoofd- en talrijke kleinere onderwerpen, belicht Gert van den Esschert mensen, gebouwen en situaties uit de rijke historie van Epe in het boek, dat ‘Ik vergeat ’t nooit’ als ondertitel heeft. Hij viert er min of meer zijn 10-jarig jubileum als prentbriefkaartenverzamelaar en amateur-historicus mee.

We hebben samen wat locaties bezocht die een belangrijke rol spelen in zijn derde boek. Eén ervan is Boekhandel Bosch van Peter en Elly Bosch. Ze zijn blij dat het boek uitkomt, want ze hebben al een hele lijst van mensen die het besteld hebben. Zelf zitten ze nooit zo op publiciteit te wachten, maar omdat het eind van de boekhandel in zicht is – het pand staat te koop – en ze het Gert wel gunden, werkten ze mee aan een verhaal over de meer dan 80 jaar geleden door Peter’s vader Aart gestarte winkel. Bovendien vinden ze het belangrijk dat de historie van hun dorp wordt vereeuwigd en dat er nog heel veel verhalen zijn te vertellen, gewoon omdat ze het om wat voor reden dan ook waard zijn om door te geven. Als voorbeeld vertelt Peter de anekdote over kapper Gerard Blok, de opvolger van kapper Hugiën Kaal, die iets verder in zuidelijke richting aan de Hoofdstraat zat en in het boek van Gert wordt geportretteerd, dat hij aan ingewijden ‘Zuuker scheermesjes’ verkocht. Dat waren condooms. Blok verkocht ook pikante films. Jawel, in Gert’s boek is er meer over te lezen.

‘Epe mien däärpien 3’ had met gemak drie keer zo dik kunnen worden. Gaandeweg het maken heeft Gert onderwerpen ingewisseld voor andere, die in deel 4 aan de orde komen. ,,Ik heb al het materiaal voor deel 4 al rond’’, meldt hij monter. ,,Dat kan zo uitgebracht worden.’’ En meer verhalen liggen op de plank om bewerkt te worden. Daarvoor moet hij nog een aantal malen het streekarchief in het Eper gemeentehuis in, bij archivaris Gerrit Kouwenhoven op bezoek. ,,Daar haal ik vooral de feitelijke informatie vandaan, zoals geboortedata en initialen. Die kun je alleen daar vinden. Het is wel jammer dat bijvoorbeeld het Veluws Nieuws en Noord Veluws Dagblad vanaf 1972 niet zijn gedigitaliseerd. Per 1 augustus volgend jaar ga ik met pensioen en dan ga ik één dag in de week dat materiaal digitaliseren. Inderdaad, een enorme klus, maar ik kom natuurlijk hartstikke veel interessants tegen en hoop dat ik nog lang te leven heb zodat ik een heel eind kan komen.’’

De basis voor de verhalen haalt hij uit gesprekken en briefwisselingen met betrokkenen, vooral ouderen. Ook reacties op zijn rubriek ‘Woar blif de tied’ op deze site en zijn eigen website leveren hem vaak veel informatie op, met name die waarin de schrijver meldt dankzij familiaire banden veel te melden heeft. Ook komt er nog weleens informatie boven water waarnaar hij specifiek op zoek was, zoals in de ‘Zoekplaatjes’. ,,Jammer dat de laatste aflevering nog niets heeft opgeleverd. Maar dat kan nog, soms komt de informatie pas maanden later.’’

Hij wordt ook wel spontaan getipt door mensen die zijn belangstelling voor het Epe van vroeger delen of gevraagd door mensen die graag willen dat Gert het verhaal van hun (groot)ouders wil optekenen. Wijlen Marinus Endendijk adviseerde hem eens de familie Mol te interviewen. ,,omdat vader Jan Mol enorm mooi kon schilderen en heel veel Epenaren werk van hem in huis hebben. Ik heb met zijn twee dochters gesproken en dat verhaal hebben we nu mooi op papier staan.’’ Wie het wil lezen, moet ‘Epe mien däärpien 2’ er maar eens op naslaan.

Gert’s belangstelling voor het verleden van Epe kreeg tien jaar geleden een flinke impuls doordat prentbriefkaartenverzamelaar Alex Berkhoff hem een foto uit 1954 liet zien waarop Gert’s vader Hendrik Jan te zien was voor het toenmalige gemeentehuis, zittend op zijn transportfiets met grote bakkersmand van de Coöp. Die kaart deed het verzamelaarsvirus bij hem in alle hevigheid ontbranden. Door te kopen en ruilen bouwde hij een enorme collectie op, die hij aanvulde met kopieën van foto’s die hij in bruikleen kreeg. Hij schat dat hij zo’n 1500 prentbriefkaarten van Epe uit de periode 1900-1960 heeft. Ruwweg is dat zo’n 95% van het totale aantal dat ooit uitgebracht is, dus hij is nog steeds op zoek naar uitbreiding.

Een aantal ervan publiceerde hij in de rubriek ‘Heden en verleden’ op deze site, wat uiteindelijk, dankzij de vele mooie reacties, leidde tot de bestseller ‘Ons dorp van toen – zo was ’t en zo is ‘t’.

Ook voor ‘Epe mien däärpien 3’ is de belangstelling groot, merkt niet alleen hij zelf, maar constateren ook Jan en Heidi Nijman van de Read Shop en Peter Bosch van Boekhandel Bosch, waar hij zaterdag (resp. van 14.30-16.00 uur en van 13.00-14.30 uur) signeersessies houdt. Verschillende mensen hebben zelfs al meer dan één boek gereserveerd. Dat is verstandig, want zowel de eerste als de tweede druk van deel 1 is uitverkocht en van deel 2 zijn niet veel exemplaren meer te krijgen. ‘Ik vergeat ’t nooit’ is verkrijgbaar bij de beide boekhandels en bij Uitgeverij Gelderland en kost 25 euro.

Gert 1 

Gert bij een van de computers in het streekarchief in het gemeentehuis, waar vrijwilligers archivaris Gerrit Kouwenhoven assisteren en/of op zoek zijn naar historische informatie. Gert is tevens actief voor de historische vereniging Ampt Epe.

Gert oud 2

In de krochten van het gemeentehuis staan tientallen meters stellingen met materiaal dat nog gedigitaliseerd moet worden. Gert vindt er vooral feitelijke informatie waarrnaar hij op zoek is, zoals geboortedata en initialen.

Gert 3

Bij de meer dan 80 jaar oude Boekhandel Bosch…

Gert 4

… van Peter en Elly Bosch. Zaterdag signeert Gert er zijn derde boek.

Gert 5

Bij het pand waar vroeger de kleurrijke kapper Hugiën Kaal zat. Diana Coiffure zit er nu en aan de andere kant zat Van Hartskamp textiel.

Gert 6

In 1965 werd de Hoofdstraat ingrijpend gerenoveerd. In ‘Epe mien däärpien 3’ zijn onder meer de panden te zien die op deze plek stonden. De bekendste waren wellicht Sportshop Peeters, het café de Geldersche Bloem van Herman Stindt en de jeansshop van Bunde.

Gert 7

Kijk eens wie daar voorbij fietst op de Hoofdstraat! Uitgever Ton Brands van Uitgeverij Gelderland. Even dozen gehaald om Gert’s boek in te verplaatsen.

Gert 8

De Nieuwe Vijver aan de Dellenweg was in de jaren 30 één van de werkverschaffingsprojecten. ,,Op mooie dagen zat het hier hartstikke vol met badgasten. Zonde dat het er niet meer is’’, zegt Gert, wijzend naar de flinke bult zand die is verplaatst om de vijver te graven.

Gert oud

Het oude boerderijtje van Bart en Derk Jan van Essen tegenover de begraafplaats aan de Tongerenseweg. Buurvrouw wijlen Jo Berends-Bosch vertelde prachtige verhalen over de vrijgezelle broers en hun moeder.

Gert 10

Een van de parels in Tongeren is Huize de Korrenberg. De rijke geschiedenis van het juweeltje komt uitgebreid aan bod in het boek.

Gert 11

Oudere Epenaren kunnen zich wellicht nog herinneren dat bakkerij De Woeste op de kruising Papenstraat-Woesterweg zat. Vroeger liep de Papenstraat ten zuiden van de boerderij, later is die naar de noordkant verlegd.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
Powered door Komento