Droog en dor

Wollegrasven 3 AangepastEerder deze week liet Bert zien hoe het Pluizenmeertje er een tijd geleden uit zag (klik hier). Wie er nu komt, ziet iets totaal anders. Het staat vrijwel droog. Ik heb er gisteren tijdens een wandeling met de schaapskudde een paar foto's gemaakt, die net als een paar andere laat zien hoe droog het ook in die contreien is.

 

 

 

 

 

panoramapluispanoramapluispanoramapluis

Hier en daar nog een paar druppels water, waarin schaapshond Lad afkoeling vindt, meer is het niet.

Ook het Wollegrasven, dat vlakbij op de heide ligt, staat al wéken droog. Hier en daar zijn wroetsporen te zien van wilde zwijnen die op zoek zijn geweest naar wat vocht.

De hei op de Renderklippen bloeit elk jaar in de derde week van augustus op z'n mooist, maar dit jaar is het vooral een dorre vlakte, waarop de jonge heide voor een koperkleurige in plaats van paarse gloed zorgt. Voor de schapen is er nauwelijks iets te eten te vinden. De kudde wordt dan ook al enkele weken bijgevoerd op de steppe, wat vóór de zomer nog een groen weiland bij de schaapskooi was.

bijvoerenbijvoerenbijvoeren

Maar wie goed zoekt, zal vinden! Een bloeiend heidestruikje! Als een Gallisch dorpje strijdt het onvermoeibaar tegen de droogte om zich toch nog op z'n mooist te tonen. Een paarse oase in een bruine vlakte.

hei

 Op de facebookpagina van de schaapskudde heb ik overigens een foto-impressie van de wandeling geplaatst, die ik heb gedeeld met onze eigen facebookpagina.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Daniël Verveer

    Met de regen hersteld onze weide zich redelijk snel. De heide komt er ook wel bovenop. Zorgen maak ik me wel over de bijen ; die vinden nergens bloesem meer ! In juni was het een gezoem van je welste bij onze kastanje bomen ; bijna twee maanden te vroeg kwam de bloesem en viel af...
    Zelfs de zwaluwen en vleermuizen die rondvliegen gedragen zich anders. Normaal denk je er komt regen, omdat de zwaluwen laag vliegen. Nu kwam er geen regen...

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.