Even mailtje sturen om levensbedreigende situatie gezin te voorkomen

pakistani 3Als u met een simpel e-mailtje wilt bijdragen aan een poging om vier levens te redden, moet u beslist dit verhaal lezen en een berichtje sturen naar de burgemeester van Epe. Het gaat om de levens van de familie Israel, vier Pakistani die in twee jaar tijd op een bewonderenswaardige manier zijn ingeburgerd in Epe, maar op de nominatie staan om via Polen naar Pakistan te worden gestuurd. Omdat ze christenen zijn en om die reden Pakistan zijn ontvlucht, zit het er dik in dat ze daar niet lang meer te leven hebben en hen hetzelfde lot wacht als hun 8-jarige dochtertje/zusje en een oom, die zijn vermoord.

Het tranentrekkende verhaal doet sinds vandaag de ronde in Epe en wijde omgeving. De familie verbleef met medeweten van de gemeente tijdelijk op een camping en voelde zich hier niet alleen veilig, maar ook thuis. Ze deden vrijwilligerswerk in het kerkelijk leven, werkten bij verschillende bedrijven en de zoons (15 en 21) waren actief bij sportverenigingen. Ze werden bijgestaan door de Stichting Veluws Fundament en leden van de Goede Herderkerk, die zich nauw verwant voelen met de Pakistaanse familie.

De gemeente zou de situatie tot 7 maart gedogen. Dan eindigt de zogenaamde Dublinverordening, een Europese verordening op basis waarvan vluchtelingen die in een Europees land verblijven maar eerst voet op de grond van een ander Europees land hebben gezet, teruggestuurd worden naar dat eerste land. Dat is in dit geval Polen, dat de reputatie heeft veel vluchtelingen zonder zorgvuldige procedure snel naar hun land van herkomst te sturen. Na 7 maart zou een asielprocedure kunnen starten waardoor de vier Pakistani wellicht in ons land zouden kunnen blijven.

De familie is twee jaar geleden Pakistan ontvlucht en in Epe gekomen. In dat jaar kregen vijftig christenen een tijdelijk visum om in Polen een bijeenkomst met de paus bij te wonen. Een aantal trok verder, naar ons land.

7 maart kwam steeds dichterbij, tot woensdagmorgen om half zeven negen (!) mensen van de AIVD het gezin ruw uit de slaap wekten. Ze mochten nog wat kleding aantrekken en moesten onmiddellijk mee naar Kamp Zeist. Daar worden voorbereidingen getroffen voor hun uitzetting naar Polen. De tickets liggen al klaar, het vertrek staat voor dinsdag gepland.

Vrienden, kennissen, kerkgenoten, helpers en anderen waren net als de familie in shock. Rinus Huisman van een werkgroep die zich ervoor inzet om de familie in Nederland te houden, bezocht de Pakistani gisteren en sprak van onnoemelijk leed. ,,Hun situatie is levensbedreigend.’’ De werkgroep verzamelde onmiddellijk argumenten en steunverleners om de familie in Nederland te houden. Onder meer verschillende politieke partijen hebben zich achter het initiatief geschaard.

Vanmiddag hadden leden van de werkgroep een gesprek met burgemeester Hans van der Hoeve, die meteen andere afspraken had afgezegd om zich op de zaak te storten. Hij wil zich sterk maken voor het gezin. Alleen hij kan de staatssecretaris op andere gedachten brengen. Hij heeft daarvoor wel argumenten nodig, waarvan de werkgroep hem er een aantal aan de hand heeft gedaan. Over het algemeen komt het er op neer dat Van der Hoeve zal betogen dat er grote maatschappelijke onrust in Epe is ontstaan door de dreigende uitzetting. Hoe meer steunbetuigingen hij daardoor ontvangt, hoe groter de kans dat zijn missie slaagt. Er is wel haast geboden, want hij moet vóór dinsdag overtuigend duidelijk gemaakt hebben dat de familie van harte welkom blijft in Epe.

Iedereen die het initiatief wil steunen en wil bijdragen aan de kans dat de familie niet naar Polen en later eventueel Pakistan wordt uitgezet en dus in levensgevaar komt, kan een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met bijvoorbeeld de simpele tekst: Ik steun uw inspanningen om het Pakistaanse gezin hier te houden.

Gewoon meteen even doen, laat uw hart spreken, laat zien waarin ons kleine dorp groots kan zijn.

pakistani 1

Burgemeester Hans van der Hoeve zet uiteen wat de mogelijkheden zijn.

pakistani 2

Theo Peursum van de Stichting Veluws Fundament vertelt wat het gesprek met de burgemeester heeft opgeleverd.

pakistani 3

Rinus Huisman doet verslag van zijn ontmoeting met het gezin en roept iedereen op de actie te steunen.

pakistani 4

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.