Geen herdersmatje te zien bij schoolschaak

In enkele opzichten verloopt de voorronde van het jaarlijkse schoolschaaktoernooi voor basisscholen anders dan voorgaande edities. Meest opmerkelijk is de afwezigheid van herdersmatjes. Bij een enkele partij is bijna het meest eenvoudige mat nog op het bord verschenen. Maar daar is het bij gebleven. De oorzaak? Ook leden van de organiserende schaakvereniging De Zeven Pionnen kunnen er slechts naar gissen. ,,Misschien vanwege de voorbereidingen en oefeningen op school. Dat zou kunnen. Een van de eerste combinaties die je leert is het herdersmatje en de manier hoe je die als zwartspeler vrij makkelijk kunt ontwijken en pareren’’, verklaart een van de begeleiders van de Eper schaakvereniging.

Veel partijen tussen de teams van basisscholen uit de gemeente Epe nemen de volle speeltijd in beslag. Dat betekent ook werk aan de winkel voor leden van de plaatselijke schaakvereniging in de vorm van arbitrage. Veelal is gewoon het tellen van het aantal punten die overgebleven stukken en pionnen waard zijn voldoende om een eindoordeel te vellen.

De toernooileiding, Helmig van der Vegt en Jan Flierman, spreekt van een heel goed en rustig verlopen toernooi. Rustig, tenminste wanneer partijen daadwerkelijk gespeeld worden. Tussen de bedrijven door is het af en toe een ware kermis. Nieuwste attractie is het stampen en glijden vanaf het gladde hout voor rolstoelgebruikers.

De 43e editie van het toernooi (en niet de 48e zoals per abuis aangekondigd) heeft 11 teams van 8 verschillende basisscholen aan de start gebracht in de schitterende aula van regionale scholengemeenschap NoordOost-Veluwe. Tegenvaller is het afhaken op het laatste moment van de Gildeschool vanwege ziekte van spelers en speelsters. De Gildeschool is vrijwel altijd een van de favorieten voor de titel.

Vier erkende en traditioneel goede ‘schaakscholen’ bereiken de finale van het toernooi op woensdag 14 februari in de Hoge Weedschool. Dat zijn de School met de Bijbel uit Oene en de Sint Bernardusschool, jenaplanschool ’t Hogeland en de K. Norelschool uit Epe. De Hoge Weerdschool, winnaar van vorig jaar, heeft zich daarmee niet geplaatst voor de finale in de eigen school. Een generatiewisseling zal de oorzaak zijn.

Einduitslag voorronde groep 1: 1. School met de Bijbel Oene 9 punten, 2. St. Bernardusschool 1 8 punten, 3. K. Norelschool 2 5 punten, 4. Hoge Weerdschool 4 punten, 5. ’t Hogeland 2 3 punten, 6. W.G. van der Hulstschool 1 1 punt.
Groep2: 1. ’t Hogeland 1 8 punten, 2. K. Norelschool 1 6 punten, 3. St. Bernardusschool 2 4 punten, 4. School met de Bijbel Emst 2 punten, 5. W.G. van der Hulstschool 2 0 punten.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento