Gemeente: groenstortplaats wijkt niet voor gedenkteken

huis familie Van Essen Customgroendepot 2 CustomDe gemeente Epe heeft liever een groenstortplaats dan een gedenkteken op één van de meest historische locaties van Epe waar de grootste helden van de Tweede Wereldoorlog hebben gewoond. Ze wijst daarom een verzoek af om op de plek waar de familie van Essen 58 onderduikers heeft opgevangen een gedenkteken te plaatsen. Daar aan de Wachtelenbergweg is een groenstortplaats en die moet daar wat de gemeente betreft blijven.

Het echtpaar Van Essen ving met gevaar voor eigen leven Joden, geallieerden, verzetsmensen en anderen op die een onderduikadres nodig hadden om aan de nazi’s te ontkomen. ,,Het was heel gewoon dat we zo’n 10 tot 15 man in huis hadden’’, vertelde zoon Mannes in 2005 aan de historische vereniging Ampt Epe. Zijn vader Herman van Essen creëerde onder het huis en een bijgebouw schuilkelders waar altijd wel een man of vijf zat. De Epenaren verzorgden ook onderduikers in een hut in de buurt van de Ossenstal en bij het huis Renderloo.

De Stichting Broken Wings ’40-’45 uit Vaassen, die zich beijvert om hen die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid te eren en komende generaties te blijven herinneren aan de offers die zij brachten, wil een gedenkteken realiseren ter nagedachtenis aan de heldhaftige familie. De stichting denkt aan een plek bij de beide scholen aan de Wachtelenberg omdat het terrein waar het huis van de Van Essens heeft gestaan, is veranderd in een stortplaats voor groen.

De familie heeft er tot 2000 gewoond. In dat jaar is het huis onteigend door de gemeente, die meende het terrein nodig te hebben voor een uitbreiding van sportpark de Wachtelenberg. In afwachting daarvan stond het huis er verlaten bij. In 2001 is het vrijwel geheel afgebrand. Maar de uitbreiding van het sportpark ging niet door en in plaats daarvan overwoog de gemeente er een nieuwe woning te bouwen. Maar ook daar zag ze uiteindelijk van af, mede doordat het terrein grenst aan het sportpark en dat problemen zou kunnen opleveren. Uiteindelijk besloot de gemeente het terrein in te richten als depot voor eigen groenafval.

Ben Jonker, bewoner van huis Renderloo, besloot de gemeente te benaderen toen hij hoorde dat Broken Wings de familie Van Essen wilde eren met een gedenkteken. Hij vond dat het terrein waar hun woning heeft gestaan daarvoor de aangewezen plek. Dus vroeg hij de gemeente het afvaldepot te verplaatsen en het terrein ‘een inrichting te geven die het toekomt’.

Maar de gemeente wil daar niets van weten. Ze erkent dat de Van Essens tientallen mensen hebben opgevangen en gered uit de handen van de bezetter en laat weten daar ‘grote waardering’ voor te hebben. Maar het groendepot daarvoor verplaatsen, dat is een heel ander verhaal. De gemeente vindt dat de locatie van een te plaatsen monument ‘niet altijd gebonden is aan een specifieke plek’. Ook vindt ze dat er ‘geen historische elementen aanwezig zijn die herinneren aan de inzet van de familie Van Essen’. De woning is immers ‘afgebrand en gesloopt’. Er stonden wel enkele bomen, maar die zijn verplaatst naar de nieuwe accommodatie van beide scholen. Een derde reden die de gemeente aanvoert is dat het ‘groendepot onderdeel is van het contract dat de gemeente heeft met groenbeheerder Axent Groen. Dit contract heeft nog een looptijd van meer dan 10 jaar. Een vervangende locatie is niet eenvoudig te realiseren’, aldus de gemeente.

 

De gemeente geeft met deze drogredenen opnieuw aan maling te hebben aan de historie van Epe. De woning is afgebrand en gesloopt nadat ze die zelf had onteigend. Alleen daardoor zijn er geen ‘historische elementen’ meer aanwezig. Als de zonen Van Essen er hadden kunnen blijven wonen, wat ze erg graag gewild hadden, zou het huis er nog gestaan hebben en het gedenkteken gewoon op de meest daarvoor geschikte plek geplaatst kunnen worden. Het lijkt me ook sterk dat er nergens anders een stuk van enkele tientallen vierkante meters te vinden is waar wat bomen, struiken en snoeiafval gedumpt kunnen worden en waar wat containers kunnen worden geplaatst. Alsof Axent daar moeilijk over zou doen.

Ergerlijk en typerend voor de manier waarop de gemeente hier tegenaan kijkt, is ook dat Ben Jonker bijna een half jaar op een antwoord heeft moeten wachten. Hij diende, nadat hij er in juni al over had gesproken met wethouder Jan Aalbers, zijn verzoek begin juli schriftelijk in en daar zou binnen zes weken een reactie op komen. Maar die kwam niet. Jonker moest nog tweemaal aan de bel trekken en kreeg tweemaal een nieuwe toezegging dat hij binnen zes weken antwoord zou krijgen. Dat kwam uiteindelijk, na lang zeuren, op 22 december.

Eerder al is een andere unieke gelegenheid verloren gegaan om de Van Essens te eren. De nabijgelegen nieuwbouw waarin twee scholen en een wijkvereniging zijn ondergebracht, kreeg de volkomen nietszeggende naam ‘Kleurrijk’ in plaats van een naam waarin ‘(Van) Essen’ is verwerkt.

De vijf lindes die voor het huis van Van Essen stonden zijn daar wel geplaatst.

De familie Van Essen is eerder al onderscheiden door onder andere de Amerikaanse organisatie The Air Forces Escape and Evasion Society. De heldendaden van de familie is al in minstens drie boeken beschreven.

Henk Posthouwer schreef op deze site een gedicht over de familie.

Ook de verplaatsing van de bomen inspireerde hem.

 

mevrouw Van Esssen met drie zonen

De familie Van Essen.
huis familie Van Essen

Het huis van de familie Van Essen.

groendepot 1

Een groenafvaldepot op de plek waar het huis van de familie Van Essen heeft gestaan.

groendepot 2

groendepot 3

groendepot 4

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Ben Jonker

  Beste Epenaren,
  Graag wil ik iedereen bedanken voor de warme ondersteunende reacties. U zult van me willen aannemen dat er ook veel waren buiten de elf op Epernet. Ik schrijf dit niet omdat ik nu stop met de actie. Juist niet! Dit is alle reden om door te gaan. Het artikel in de Stentor van afgelopen donderdag geeft hoop dat er bij de gemeente beweging komt in de goede richting.
  Nogmaals allemaal dank voor de steun!
  Ben Jonker.

 • Willy Mulder-Vijge

  Wat goed dat dit verhaal over de familie van Essen op het Epernet (Jan) en in de krant( Ben) gestaan heeft.
  Mijn opa vertelde vroeger ook over deze familie, daar heb je dan diep respect voor!
  Terecht en mooi dat er een monument aangeboden kan worden.
  Wat is het dan ontzettend jammer dat de gemeente zo reageert, zo alleen maar zakelijk en zonder warmte.


  Gemeente wees trots op deze initiatieven !

 • Theo Plakmeijer

  Zijn er nog wel echte Epenaren die op het gemeentehuis werken als ambtenaar??

 • nettie van de brake

  De geschiedenis van 'Het toevluchtsoord in bangen dagen' is iets waar de gemeente Epe trots op kan zijn en die het verdient om bewaard te blijven.
  Hier heeft een eenvoudig boerenechtpaar met gevaar voor eigen leven in oorlogstijd tientallen bedreigde medemensen gastvrij opgevangen.
  Vreemdelingen op de vlucht voor een onmenselijk regime. 'Asielzoekers' in de ware zin van het woord.
  Belangrijk om daar af en toe bij stil te staan, zeker ook in deze tijd waarin zoveel mensen op de vlucht zijn en bij ons aankloppen.

  En wat is er dan mooier dan een gedenkteken op de plek waar het allemaal is gebeurd?
  Ik ken de geschiedenis heel goed; ben ermee opgegroeid; heb er onderzoek naar gedaan en heb erover geschreven.
  Nee, er is daar geen enkel cultuur-historisch element meer aanwezig... mede dankzij het optreden van de gemeente Epe.
  Maar de gedenkplaats is er nog wel, en dat is een unieke plek. Die kan niet worden verplaatst, in tegenstelling tot het groendepot.
  Ook hier geldt het aloude spreekwoord: 'Waar een wil is, is een weg'.

  nettie van de brake

 • Janny Boeve

  Als familielid van de familie van Essen, oom Herman was mijn oudoom, was ik zeer geschokt over de opstelling van de gemeente Epe, zoals in het artikel van vandaag in De Stentor stond. De verhalen over het verzet en de onderduikers zijn uitgebreid bekend in onze familie. Een aantal jaren geleden tijdens een familiereünie in de vakantiewoning De Vijfsprong (geboortehuis van mijn moeder), hebben wij al het verval van het oude huis kunnen vaststellen. Toen al vroegen wij ons als af waarom de gemeente niet het historisch besef had om hier aandacht aan te besteden. En dat is er nog steeds niet blijkbaar terwijl in het buitenland wel zo is !!!

 • Rijk van Ark Jzn

  Kan mij helemaal vinden in onderstaande reacties. Er tegenover zou een nieuw groendepot gecreëerd kunnen worden en die zou dan netter afgezet kunnen zijn dan nu. De afgelopen maanden is het toch al het bladafval depot geweest en parkeren, wat kennelijk de bedoeling is, gebeurd er niet. Een stukje bos achter de parkeerplaats kan dan er bij getrokken worden, afzetten met groen en er is natuurlijk evenwicht.

 • Jan van de Vlekkert

  Het wordt tijd voor een andere wind door onze gemeente.
  Ik zie n.l. ,,geen historische elementen,, waardoor dit Gemeentebestuur na de verkiezingen van 2018 ,,gebonden is aan een specifieke plek,,.

 • Rijk van Ark Mzn

  Gemeente Epe waarom altijd negatief en niet oplossingsgericht te reageren. Burger initiatief van echte Epenaren word bijna altijd negatief benaderd. Wees eens niet zo star. Is er nergens in deze zo groene gemeente een andere oplossing voor opslaan van tijdelijk groen afval. Ambtenaren en politiek wees eens creatief, denk eens mee, uw burger betaald u daarvoor. De Epenaren hebben er recht op en het doet recht aan de fantastische familie van Essen, die voor velen, waaronder ook mijn vader, "een toevluchtsoord in bange dagen" (titel boek) is geweest .

 • Gert van den Esschert

  Als bestuurslid van de historische-vereniging Ampt-Epe kan ik nu nog geen reactie geven. Op persoonlijke titel wil ik wel even kwijt dat de gemeente Epe hier volledig de plank misslaat. Het toont aan dat er totaal geen historische besef aanwezig is, anders komt je niet tot zo'n beslissing.

 • Daniël Verveer

  Het enige wat mij verrast is dat B&W steeds een nieuw dieptepunt qua normen & waarden weet te vinden.
  Hoeveel dieper kunnen ze nog zakken ? Of bevriezen ze dan bij het absolute nulpunt ?

Laad meer

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.