De Beekhorst broeinest van criminaliteit

Vijf aanhoudingen, de vondst van (vuur)wapens en munitie, het beëindigen van een illegale drankstokerij, het innen van openstaande boetes, de inbeslagname van een voertuig. Het is de voorlopige balans van een grote controleactie die vandaag heeft plaatsgevonden op ‘chaletpark De Beekhorst’ aan de Bijsterbosweg in Epe. Er wordt nog meer resultaat verwacht, want er was ook sprake van illegale (=permanente) bewoning en mogelijk fraude, arbeidsuitbuiting en het ontduiken van de leerplicht.

Het recreatiepark blijkt een broeinest van criminaliteit te zijn. Een aantal bewoners was goed voor in totaal 458 veroordelingen. Eerder waren al drie mensen aangehouden. Volgens Van der Hoeve werden bewoners ook verdacht van geweldsdelicten, drugshandel, bezit van verdovende middelen en fraude.

Dat blijkt uit een verklaring van burgemeester Hans van der Hoeve over de actie, die vanaf vanmorgen vijf uur werd gehouden door politie, Belastingdienst, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) en de gemeente Epe.

Van der Hoeve: ‘De actie is rustig verlopen en afgerond in de middag. Deze locatie had al langer de aandacht van gemeente en politie. Er komen regelmatig signalen binnen van criminele activiteiten, zoals verdenking van geweldsdelicten, drugshandel, bezit van verdovende middelen en fraude. Daarnaast is er ook sprake van permanente bewoning op het terrein, wat niet is toegestaan. Het individueel aanpakken van deze meldingen had onvoldoende effect. Uit onderzoek is gebleken dat een aantal personen die aanwezig is op het park gezamenlijk goed is voor 458 veroordelingen. In aanloop naar de actie van vandaag zijn drie personen aangehouden die veroordeeld waren en nog een straf moesten uitzitten, waarvan één persoon een straf van 150 dagen.

Daarom heb ik in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) nu gekozen voor een integrale aanpak in de vorm van deze actie. Ook het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) is bij deze actie betrokken.

Alle chalets op het terrein zijn grondig gecontroleerd en alle aanwezigen zijn bevraagd. Er zijn diverse wapens, waaronder vuurwapens en munitie aangetroffen en in beslag genomen. Er zijn vijf aanhoudingen verricht en er is een voertuig in beslag genomen. Daarnaast zijn openstaande boetes geïnd. Tevens is een illegale drankstokerij en daarbij een voorraad alcoholhoudende dranken aangetroffen. De Belastingdienst en de Inspectie SZW hebben hun controles goed kunnen uitvoeren en zullen de vergaarde informatie de komende tijd verwerken. De Belastingdienst doet onderzoek naar fraude en openstaande boetes en schulden en de Inspectie SZW richt zich op arbeidsuitbuiting. De gemeente doet onderzoek naar onder andere leerplichtontduiking en gebruikt de controleresultaten voor verder onderzoek en handhaving op permanente bewoning. Waar ondervraagden aangegeven hebben behoefte te hebben aan zorg, werk en inkomen, is deze behoefte geïnventariseerd en zal verder worden opgepakt.

In het kader van het strafrechtelijk onderzoek kunnen we nu niet uitgebreider ingaan op hetgeen aangetroffen is. De afhandeling ligt bij het OM. De actie was bedoeld om op het terrein criminele activiteiten op te doeken, gerechtelijk onderzoek te doen en om de locatie te onttrekken aan het criminele milieu.

In onze gemeente tolereren we uiteraard dit soort situaties niet. Ik sluit niet uit dat dit soort acties in de toekomst vaker wordt gehouden.’

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento