We zijn goed bezig met het scheiden van afval

We zijn goed bezig met het scheiden van afval en ook wel tevreden met de mogelijkheden die we daarbij hebben. Dat blijkt niet alleen uit onderzoek, maar vinden we zelf ook. Maar, vermoedelijk door de ophaalfrequentie van eens in de drie weken, heeft één op de drie Epenaren wel last van stank en één op de vier van ongedierte en/of insecten. Dat blijkt uit het onderzoek naar het afvalbeleid van ‘Epe spreekt’, een panel waarvoor 900 inwoners zich hebben aangemeld en er 876 hebben deelgenomen.

De nieuwe container met het oranje deksel, waarin we plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons kwijt kunnen, wordt door 84,9 % gebruikt en daarvan laat 92,7% hem driewekelijks legen. In 42% van de ophaalbeurten zit die bak meer dan halfvol en in ruim 51% (zo goed als) helemaal vol. De grijze container wordt door 86,7% gebruikt en 92% daarvan zet de container elke ophaalbeurt aan de weg. In 44,2% van de gevallen zit die bak vol. 85,2% maakt gebruik van de groene container en 89% zet die eens in de drie weken aan de weg. Die bak zit in 57% van de gevallen vol.

De bladkorven die de gemeente hier en daar neerzet worden door 55% niet gebruikt, waarvan 31% omdat dat niet nodig wordt geacht.
61% vindt dat hij het afval heel goed scheidt en daar dagelijks mee bezig is. Papier wordt door 86,2% netjes gescheiden, glas door 85,7% en textiel door 52,3%. Naast last van stank en ongedierte klaagt ongeveer één op de drie inwoners over geen ruimte in de keuken, garage, schuur of tuin voor alle bakken te hebben. 36,5% heeft er geen enkel probleem mee.

Over de informatievoorziening over het afvalbeleid heeft negen op de tien inwoners geen reden tot klagen. Als we informatie nodig hebben, zoekt 29% die op de site van de gemeente of afvalverwerker Circulus-Berkel. 28% wil graag een seintje via een app op het mobieltje en 23,5% ziet daarover het liefst berichten in de media.

Via ‘Epe spreekt’ vraagt de gemeente een paar keer per jaar de mening van Epenaren over een bepaald onderwerp. Wie ook wil meedoen, kan zich melden via www.epespreekt.nl

Eerder heeft het college van b en w tijdens een evaluatie van het afvalbeleidsplan duidelijk heeft gemaakt dat de hoeveelheid restafval afgelopen jaar is af- en de scheiding van afval is toegenomen (dankzij de komst van de container met het oranje deksel).

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.