Jacco Eltingh adopteert eerste lammetje op de Renderklippen

Lammetje (5) (Custom)De lammertijd is begonnen op de Renderklippen. Vanmorgen is het eerste lammetje van dit jaar geboren. En vanmiddag is het al geadopteerd door Jacco Eltingh, die een paar uur eerder op Schiphol was geland na een bezoek aan Australië.

 

 

Jacco Eltingh (45) is geboren en getogen in Heerde en leerde daar ook tennissen. Als singlespeler sloeg hij zich naar de negentiende plek op de wereldranglijst. Hij ontwikkelde zich samen met Paul Haarhuis tot ’s werelds beste dubbelspeler, die alle vier grand slams minstens één maal won en twee maal wereldkampioen werd. Hij geeft nu nog tennisclinics en organiseert jaarlijks een toernooi voor oud-tenniskampioenen in Apeldoorn.

Afgelopen tijd vertoefde hij in Australië, waar hij de Australian Open bezocht. Hij was nog geen uur terug toen hij samen met zijn zoon Friso op de fiets stapte en naar de schaapskooi reed. Hij woont op een steenworp afstand van de Renderklippen en is een regelmatig bezoeker van de schaapskooi. ,,Ik ben ook een aantal keren een dag met de herder mee geweest, zowel met Lammerts vader Teun als met Lammert. En ik kom natuurlijk vaak even kijken als ik op de hei fiets. Ik vind het daarom hartstikke leuk dat ik het eerste lam mag adopteren.’’

Hij ‘doopte’ de eerstgeborene tot ‘Tess’, een hommage aan zijn eerste hond, net als de beide honden van de schaapskudde een border collie. ,,We hadden twee honden en als er een tweeling zou zijn geboren, zou ik de andere Nelson hebben genoemd, naar onze andere hond.’’

Jacco Eltingh gaf met zijn komst naar de schaapskooi het startsein voor de adoptieactie die de stichting schaapskudde Epe-Heerde jaarlijks houdt. In de afgelopen jaren deden weerman Piet Paulusma en de radiodeejays Coen & Sander dat door het eerste lam te adopteren. Voor 20 euro kan iedereen een lammetje adopteren en een naam geven. De ‘adoptieouders’ genieten diverse privileges bij een bezoek aan de schaapskudde. Met de adoptie steunen ze de instandhouding van de kudde als het cultuurhistorisch erfgoed en daarmee ook aan die van het Veluws Heideschaap. De actie levert elk jaar geld op waarmee zaken kunnen worden bekostigd waarvoor binnen het normale budget geen ruimte voor is. Van de opbrengst van vorig jaar is er onder meer een apparaat van gekocht waarmee schapen gemakkelijk op hun rug kunnen worden gelegd als dat voor de een of andere behandeling nodig is. Een jaar eerder kon er een behandelstraat van worden aangeschaft. Dergelijke voorzieningen maken het leven voor zowel de schapen als de herder een stuk gemakkelijker.

De geboorte van het eerste lam is ook het begin van een enorme geboortegolf, want de komende anderhalve maand wordt de bijna 140 schapen tellende schaapskudde ongeveer verdubbeld door nieuw leven. Na de geboorte van het eerste lam volgden er vanmiddag nog drie.

Op 1 september zijn zes rammen bij de kudde gevoegd die maandag weer zijn verhuisd. Tot ongeveer medio maart worden bijna dagelijks lammeren geboren. De ooien zijn om de 17 tot 20 dagen bronstig en 21 weken drachtig, dus de eerste moeder is hoogstwaarschijnlijk gedekt op de eerste dag waarop er rammen bij de kudde waren. Omdat niet alle bronstige ooien meteen zijn bevrucht en 147 dagen draagtijd hebben, zal de lammertijd ruim zes weken duren. Niet alle schapen krijgen jongen; de vorig jaar geboren lammeren zijn buiten schot gebleven tijdens de dekkingsweken. Doorgaans blijft de dekking voor een handvol ooien zonder vruchtbaar resultaat. Vorig jaar zagen 136 jonge Veluwse Heideschapen het levenslicht in en bij de schaapskooi op de Renderklippen.

De pasgeboren lammeren blijven voorlopig met hun moeders in de kooi, net als de ooien die op het punt van bevallen staan. Er is daar de komende weken dus altijd wat bijzonders te zien. Met een beetje geluk kunnen bezoekers de geboorte van een lam zien.

De kooi is net voorzien van een nieuwe rieten kap. Momenteel zijn de rietdekkers Wim Alberts uit Veessen en Arjan van der Groef uit Epe bezig een nieuw rieten dak aan te brengen op de hooischuur. Als die af is en de kooi vol schapen en lammeren zit, verhuist een aantal dieren daarheen.

Voor herder Lammert Niesing, die onlangs de Citaslowprijs – Citaslow is een samenwerkingsverband van acht gemeenten die onder meer cultuurhistorie hoog in het vaandel hebben - kreeg toegekend en daarmee min of meer ambassadeur van Heerde werd, is de lammertijd de drukste periode van het jaar. ,,Maar ook de mooiste. Elk seizoen heeft wel iets, maar dit is een fantastische tijd waar je als herder echt naar toe leeft. Hartstikke mooi joh, dat jonge spul. En het is elke dag weer spannend wat er gaat gebeuren en of alle bevallingen goed gaan. Vorig jaar is de lammertijd eigenlijk probleemloos verlopen, hopelijk zit het dit jaar weer mee.’’

De lammertijd wordt op zaterdag 19 maart afgesloten met de jaarlijkse Lammetjesdag met allerlei activiteiten bij de schaapskooi op de Renderklippen.

Lammetje (2)

Net geboren. Het lammetje is nog nat.

Lammetje (4)

Ook net geboren en nog nat, maar al wel gemerkt door de herder.

Lammetje (7)

De navelstreng en nageboorte hangen er nog aan.

Lammetje (8)

Lammetje (11)

Op zoek naar melk.

Lammetje (5)

Herder Lammert Niesing trakeerde Jacco Eltingh op beschuit met muisjes. Moeder schaap had er geen zin in.

Lammetje (6)

Lammetje (1)

Jacco met Tess.

Lammetje (9)

Lammetje (13)

Lammetje (10)

De gasten zijn weg, 'Tess' kan lekker slapen...

Lammetje (12)

... en Lammert weer aan het werk.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento