Bouw omstreden hotel in Kievitsveld is nog maar het begin

Tegenstanders van de bouw van een hotel in het recreatiegebied Kievitsveld roepen gelijkgezinden op om donderdagavond met zoveel mogelijk mensen naar de gemeenteraadsvergadering te gaan. Daar wordt het nieuwe bestemmingsplan besproken. Het maakt de bouw van een hotel van 1700 vierkante meter en 12 meter hoog mogelijk. Maar dat is nog maar het begin van de vele ontwikkelingen die dreigen plaats te vinden bij de recreatieplas in Emst.

kievitsveldYolanda Kenter is één van degenen die zich zorgen maakt over de ontwikkelingen, waar de gemeente in eerste instantie niets van wilde weten, maar nu ‘ja’ tegen lijkt te gaan zeggen. ,,Ikzelf ben met een aantal B&B-houders en omwonenden erg ongerust over wat er allemaal gebeurt met het Kievitsveld. Er komt een bestemmingsplanwijziging aan die niet alleen dagrecreatie, maar ook verblijfsrecreatie mogelijk maakt. Te beginnen met een ontbijthotel van 1700 m2 en 12 m hoog t.b.v. de Veluwse Bron. Donderdag wordt er gestemd. Wij hebben inmiddels bijna alle raadsleden gesproken en onze indruk is dat er veel twijfels zijn bij dit plan, maar dat ze niet goed weten met welke argumenten ze tegen moeten stemmen. Het feit dat er maar een handjevol burgers laat blijken dat ze het niet eens zijn met dit plan, helpt ook niet. Wij hebben vanmiddag op de plek gestaan waar het ontbijthotel moet komen, met een spandoek met de tekst: ‘Natuur moet wijken voor ontbijthotel. Raad. Help!’’’

Er zijn al vele jaren plannen voor de bouw van een verblijfsaccommodatie bij De Veluwse Bron, maar de gemeenteraad wilde daar nooit aan meewerken uit vrees voor een te grote druk op het natuurgebied en de wegen die naar het recreatiegebied leiden. De provincie is al jaren warm voorstander van uitbreiding van de (verblijfs)recreatiemogelijkheden bij het Kievitsveld.

Nu is een deal in de maak waarbij het welnesscentrum 1% van de investeringskosten voor het hotel zal besteden aan de ontwikkeling van ‘nieuwe’ natuur. Daarvoor is een voormalig agrarisch perceel van 0,7 hectare aan de Viskweekweg aangekocht dat wordt ontwikkeld tot natuur. Het gebiedje moet het domein worden van dassen en steenuilen, die daar al voorkomen.

kievitsveld2

Het hotel zou vlakbij en tegenover De Veluwse Bron, aan de andere kant van de Viskweekweg en dicht bij het water, moeten komen. In de directe nabijheid staat een gebouw voor de waterskibaan, waarvoor gelijktijdig een uitbreidingsmogelijkheid wordt geregeld. Het moet een ontbijthotel worden, zonder receptie en restaurant; daarvoor kunnen de gasten terecht in het welnesscentrum.

Een van de argumenten voor de provincie en gemeente om akkoord te gaan met de bouw van een hotel is de wens om de ‘gebruiksperiode’ van het Kievitsveld te verruimen, zodat er niet alleen ’s zomers veel gebruik van wordt gemaakt. ‘Het doel is om zogenaamd ‘jaarrond voorzieningen’ aan te bieden in lijn met de hedendaagse vraag. Mogelijkheden zijn vergroting van de plas, verruiming van het aanbod aan water- en oeverrecreatie en verbtreding met dagrecreatieve voorzieningen op het gebied van sport, verzorging, ontspanning etc.’

Omwonenden kunnen hun borst nat maken, want in het bestenmingsplan staat daarover onder meer:

'Met de volgende opties kunnen deze doelen worden bereikt:

  • De ontwikkeling van een outdoorbedrijf en natuurbelevingspark aan de oostkant van de plas
  • Multifunctionele (water)sportvoorzieningen
  • Een evenementenhal
  • Een zwembad
  • Gezondheidscentrum
  • Verhoging van de attractiviteit van de waterplas door een verdere vergroting van het wateroppervlak.’

Er wordt ook aan gedacht om op den duur een verbinding met het Apeldoorns kanaal te maken en aan de realisering van een transferium.

De gemeente durft nota bene te beweren dat omwonenden zich geen zorgen hoeven te maken over een verhoogde verkeersdruk op de wegen die naar en van het Kievitsveld leiden: ‘De uitvoering van de plannen leidt tot een intensivering van het bezoek. Dit bezoek wordt minder geconcentreerd op piekdagen, maar meer verspreid over het jaar. Hierdoor zal het verkeer door omwonenden als minder hinderlijk worden ervaren.’

De vergadering van de gemeenteraad begint donderdagavond om 19.30 uur.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.