'Ja' tegen mooi plan voor Rabobank vraagt om meer 'ja's'

appart (1) (Custom)Op de plek waar de Rabobank in Epe heeft gezeten moeten twee ‘luxueuze, charmante en duurzame’ appartementengebouwen worden gerealiseerd met in totaal 23 driekamerappartementen en twee penthouses. Gisteren is er een inloopavond voor gehouden waar volgens de initiatiefnemers veel belangstelling voor was. Maar het is nog maar de vraag of de gemeente wel wil dat die appartementen worden gebouwd.

Beide door Geesink Weustink Architecten ontworpen gebouwen zien er mooi uit. Volgens de betrokkenen doen ze recht aan de historie van die locatie, waar vroeger statige villa’s stonden. Ook de naam herinnert aan het verleden: Florin, dat doet denken aan florijn (de gulden - Rabobank). Ze worden omgeven door een parkachtige tuin die aansluit op het dr. Loeffpark. Beide gebouwen krijgen een gezamenlijke lounge waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar activiteiten georganiseerd kunnen worden.

appart (1)

appart (2)

appart (3)

appart (4)

Helemaal niks mis mee.

Ware het niet dat de gemeente geen appartementengebouwen erbij wil hebben in Epe. Er is volgens het college helemaal geen markt en geen contingent voor; Epe mag maar een beperkt aantal woningen bouwen. Daarom wil de gemeente ook niet meewerken aan de ombouw van het leegstaande kantoorpand de Poort van Epe op de hoek Hoofdstraat-Vegtelarijweg tot appartementen en daarom is dat gebouw al jarenlang een doorn in het oog van zeer velen.

Wethouder Joop van Nuys verwoordde die onwil drie jaar geleden in de vergadering waarin de begroting voor 2013 werd behandeld met: ,,Het gaat ten koste van andere woningbouwplannen. In vergelijking met voor de crisis in 2008 mogen we nog maar een beperkt aantal woningen bouwen. Bovendien zijn er diverse andere projecten waarbij soortgelijke verzoeken aan de gemeente kunnen worden gedaan. Uiteindelijk kan dit leiden tot nog grotere tekorten bij ons grondbedrijf'', aldus zijn citaat in de Stentor. Daar werd nog aan toegevoegd dat om dezelfde reden het terrein waarop de Hoge Weerdschool heeft gestaan niet als bouwterrein wordt verkocht. De enige locaties waar het college nog wel met nieuwe particuliere initiatieven wilde instemmen, zijn de centra van Epe en Vaassen.

Er valt natuurlijk over te twisten of de Rabobank-locatie in het centrum ligt. Datzelfde geldt voor de plek waar het oude postkantoor staat. Daar zijn ook plannen voor om er een appartementengebouw neer te zetten. Waar ligt de grens? Gevoelsmatig zullen veel mensen vinden dat de hoek Hoofdstraat-Julianalaan buiten het centrum en binnen de schil rond het centrum ligt. Waar moet je de grens anders leggen? De initiatiefnemers hebben het er zelf ook over dat de gebouwen op vier minuten lopen van het centrum komen. Hoe zit het dan met het Waeghuijs en het oude pand van drukkerij Hooiberg, om nog maar eens twee verpauperde panden te noemen waar alles planologisch muurvast zit.

Los daarvan: als de gemeente hier aan meewerkt, wordt het tijd dat ook eindelijk eens een oplossing gezocht wordt voor de steen des aanstoots in Epe-Zuid, het leegstaande gebouw op de hoek Hoofdstraat-Vegtelarijweg. Dat ligt weliswaar niet in het centrum, maar is wel het eerste gebouw dat je in Epe ziet als je het dorp vanuit zuidelijke richting in rijdt. Dus net zo’n beeldbepalende locatie als de plek waar de Rabobank heeft gezeten.
 

Meer informatie over het plan voor de hoek Hoofdstraat-Julianalaan staat hier. Ook bijgaande illustraties komen daar vandaan.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.