Schot in nieuw dak schaapskooi

DSC 3891 (Custom)De rietdekkers Wim Alberts uit Veessen en Arjan van der Groef uit Epe vorderen gestaag met het aanbrengen van een nieuwe rieten kap op de schaapskooi. Ze zijn op 25 november begonnen en hebben afgezien van een enkele dag waarop het te hard hoosde, lekker kunnen doorwerken.

Beide rietdekkers – Wim Alberts is van rietdekkersbedrijf Alberts & Alberts uit Veessen en Arjan van der Groef is zzp’er in deze branche – laten zich niet kisten door miezerige regen en ijskoude wind en werken stug door aan de nieuwe overkapping. Ze halen zo’n acht vierkante meter nieuwe dakbedekking per dag. Eind vorige week hadden ze één lange zijde klaar en zijn ze met de andere kant begonnen. De helft daarvan zit er nu op. Daarna moeten de beide kopse kanten nog. Hoogstwaarschijnlijk halen ze het net niet om de kooi nog vóór de kerst klaar te hebben. Daarna wacht ze nog een pittige klus: de rieten kap van de hooischuur moet ook vernieuwd worden.

Beide ambachtslieden genieten met volle teugen van het werk en de omgeving. Vooral ’s morgens vroeg en aan het eind van de middag, als de zon het riet bijna rood/oranje kleurt en de lucht vaak prachtig is, realiseren ze zich maar al te goed dat ze bevoorrecht zijn ten opzichte van mensen die achturige werkdagen in een kantoor maken. Voor Wim Alberts is het de tweede keer dat hij zich op de schaapskooi heeft gestort; 36 jaar geleden was hij er ook bij toen de huidige rieten kap erop gelegd werd. Die was inmiddels wel hard aan vervanging toe. Gemiddeld gaat een rieten kap pakweg 35 jaar mee. Omdat de schaapskooi onbeschut staat, was dat hier het maximaal haalbare.

Er gaan enorme partijen riet op. Vroeger kwam dat spul vrijwel altijd uit Nederland, maar dat is al lang niet meer zo. Er wordt niet meer zo veel riet geoogst dat geschikt is voor dakbedekking en het is bovendien vrij prijzig. Het meeste riet dat op daken wordt gelegd komt tegenwoordig uit het Oostblok en China. Het oude riet dat van het dak komt, wordt naar de stortplaats gebracht.

 

Foto's: Lammert Niesing & Jan Stenvert

DSC 3621

De oude kap.

DSC 3825b

Zoek de verschillen

DSC 3629a

DSC 3633a

Arjan van der Groef (links) en Wim Alberts in de beginfase van hun ambachtelijke werk.

DSC 3817

DSC 3824

DSC 3825

DSC 3825a

Ook herder Lammert Niesing hielp een handje.

DSC 3826

In de vroege ochtendzon ...

DSC 3867

...en in de late middagzon

DSC 3868

Met de dakconstructie is weinig mis. Slechts een enkel juffertje moet worden vervangen of verstevigd.

DSC 3869

Vorige week vrijdagmiddag begonnen de mannen aan de tweede lange zij.

DSC 3888

Het verschil tussen de oude en nieuwe kap

DSC 3891

DSC 3895

DSC 3896 (Custom)

DSC 3897

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento