Actief bij de SWOE (8): Gezellig keuvelend creatief bezig zijn

 

schilderen voorAls je de 65 al ruim bent gepasseerd, hoef je je niet vaak te vervelen. De Stichting Welzijn Ouderen Epe organiseert een enorme reeks activiteiten voor de ouder (55+) wordende dorpsgenoten. Van dansen tot sport, van creatieve bezigheden tot ontmoetingen, van educatieve samenkomsten tot uitstapjes. Voor onze rubriek ‘Welkom bij de club’ bezoeken we een aantal activiteiten. In deze laatste aflevering van dit jaar: schilderen.

,,Gek hè? Wat zouden die mannen dan uitspoken’’, vragen we ons af. Tiemen van Westerveld heeft zojuist verteld dat zijn groep voornamelijk uit dames bestaat en dat deze middag zelfs louter dames komen. Dat beeld loopt als een rode draad door de activiteiten van de SWOE. Bijna steeds zijn het vooral vrouwen die meedoen en àls er al mannen bij zijn, dan zijn die veruit in de minderheid.

Terwijl de groep die Apeldoorner Tiemen van Westerveld begeleidt, zich bezig houdt met iets waarmee vooral mannen furore hebben gemaakt: schilderen. En nog op een heel verdienstelijk niveau ook, hoewel de dames de laatsten zijn die dat zullen toegeven; een schilderij is nooit af, het is hooguit ,,wel aardig’’ gelukt.

schilderen (4)

Als voorbeeld dient meestal een foto die hen aanspreekt, omdat het tafereel zo leuk is, of omdat het een uitdaging is dat beeld na te schilderen. Zoals een witte langharige kat met groene ogen. Of een hinde in een herfstbos. Of twee zeehonden. Een kleurrijke vogel. Bloemen. Een kunstvoorwerp. Een boom in het schemer.

De dames zitten in een cirkel in een zaaltje van wijkgebouw Burgerenk aan het Molenpad. Ze zijn verdreven uit de Eper Gemeentewoning, waar ze net als een aantal verenigingen weg moesten omdat de Nieuwe Eper Sociëteit daar vanuit Vijvervreugd neerstreek en de EGW daar meer aan kan verdienen. ,,Ik moest er weg om plaats te maken voor mijn man, want die zit bij de NES’’, zegt een schilderes lachend.

schilderen (7)

De groep is gelukkig al gewend aan de nieuwe locatie. De ruimte is groot genoeg om met z’n twaalven te schilderen, ze hebben er water om de kwasten te spoelen en ze kunnen er koffie en thee zetten. Meer eisen hebben ze eigenlijk niet. De dames zitten in een kring en Tiemen van Westerveld kuiert daar omheen om waar nodig tips te geven of desnoods een lijntje te trekken. Meestal gaat het om verhoudingen en kleureffecten als hij iets bijdraagt aan een schilderij.

Tussen de bedrijven door wordt gezellig gekeuveld. Over Anouchka van Miltenburg, voorzitter van de Tweede Kamer bijvoorbeeld. Ze is de schoondochter van een van de schilderessen en de dag voor mijn bezoek nog uitgebreid in het nieuws geweest. En over internet. En over ditjes en datjes. Geen wonder dat de dames als het even kan elke woensdagmiddag van de partij zijn, want het is er hartstikke gezellig.

schilderen (12)

Een echte aanrader dus voor senioren die in een heel ontspannen sfeer wat creatiefs willen doen. Belangstellenden kunnen zich wel melden bij de SWOE, maar vermoedelijk nog niet meteen aan de bak. ,,Er hebben zich net twee heren gemeld die ook wilden meedoen, maar we hebben helaas geen plek meer’’, aldus Tiemen van Westerveld. Maar als nòg een paar mensen zich melden, kan er zó een tweede groep worden gestart.

schilderen (1)

schilderen (3)

schilderen (5)

schilderen (6)

schilderen (8)

Tiemen van Westerveld introduceert een nieuwe techniek.

 

schilderen (9)

schilderen (10)

schilderen (11)

schilderen (13)

schilderen (19)

schilderen (14)

schilderen (15)

schilderen (17)

schilderen (18)

schilderen

 

 

 

 

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento