Actief bij de SWOE (7): Draaien, strekken, buigen, zwaaien

Als je de 65 al ruim bent gepasseerd, hoef je je niet vaak te vervelen. De Stichting Welzijn Ouderen Epe organiseert een enorme reeks activiteiten voor de ouder wordende dorpsgenoten. Van dansen tot sport, van creatieve bezigheden tot ontmoetingen, van educatieve samenkomsten tot uitstapjes. Voor onze rubriek ‘Welkom bij de club’ bezoeken we een aantal activiteiten. In deze aflevering: gymnastiek.

,,Ik word deze week wel 80’’, verzucht één van de dames die ’s maandagsmorgens aan gymnastiek doen in de Eper Gemeentewoning. Ze wekt de indruk alsof ze huizenhoog opziet tegen de drempel die ze daarmee gaat nemen. Maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, gezien de leeftijd van andere deelneemsters. Er zijn er die de 80 al ruimschoots gepasseerd zijn; de oudste is 92 en er is er ook één van 90. En die doen nauwelijks onder voor de jongere gymnastes. Dat moet de deze week jarige deelneemster toch moed geven.

De dames doen oefeningen onder leiding van Leontien Mensink, die dit werk al zestien jaar doet. Ze moet helaas vaststellen dat de belangstelling in die periode is afgenomen. Jaren geleden had ze drie groepen van een kleine twintig mensen, nu nog maar twee van ongeveer twaalf dames. Inderdaad, alleen dames. Waarom heren verstek laten gaan, is niet bekend. De oefeningen zijn nuttig voor iedere senior die de gewrichten soepel wil houden.

Na een paar rondjes stevig doorstappen neemt iedereen plaats op een stoel, waarop de meeste oefeningen worden gedaan. Ze zijn allemaal gericht op het flexibel houden van de nekspieren, de schouders, ellebogen, handen, vingers, heupen, knieën en enkels. Draaien, strekken, buigen, zwaaien en zwieren; deels op muziek die de meeste deelneemsters graag horen en sommigen zachtjes meezingen.

Aan het eind van de les, die drie kwartier duurt, komen er rubberen ringen bij waarbij de dames ook de coördinatie nog wat trainen. De les wordt afgesloten met een spelletje waarbij de deelneemsters een ring zo dicht mogelijk naar een blokje moeten schuiven en dus ook door de knieën moeten.

GymnastiekswoeGymnastiekswoeGymnastiekswoe

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento