Actief bij de SWOE (6): Dansend de wereld rond

Als je de 65 al ruim bent gepasseerd, hoef je je niet vaak te vervelen. De Stichting Welzijn Ouderen Epe organiseert een enorme reeks activiteiten voor de ouder wordende dorpsgenoten. Van dansen tot sport, van creatieve bezigheden tot ontmoetingen, van educatie tot uitstapjes. Voor onze rubriek ‘Welkom bij de club’ bezoeken we een aantal activiteiten. In deze aflevering: volksdansen.

Meteen maar even duidelijkheid scheppen: volksdansen bij de SWO/E is niet alleen maar streekdansen beoefenen. Rickey Muller-Hardonk leidt de deelneemsters de hele wereld rond. Ze leert ze onder meer Russische, Engelse, Franse en Oostenrijkse dansen, maar ook wel dansen uit andere werelddelen. ,,Veluwse streekdansen zijn in deze groep over het algemeen niet zo heel geliefd. Eigenlijk beoefenen we een dansmix, een combinatie van round dance, country- en linedance en volksdansen. En af en toe geef ik ook een vleugje danstherapie, waarvoor ik een opleiding heb gevolgd bij het Conservatorium in Enschede. Dan verwerk ik er een flinke schop in, waarmee ze wat agressie kwijt kunnen. Dansen kan een goede katalysator zijn om wat agressie kwijt te kunnen’’, zegt de Apeldoornse leidster van de volksdansgroep die elke maandagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur in de Eper Gemeentewoning aan de Stationsstraat in Epe in de weer is.

Opmerkelijk is dat er alleen dames meedoen. Zo’n twintig in getal. Er moet echt wat bijzonders aan de hand zijn wil er een verstek laten gaan. Het is ook een hechte groep. Er is een ‘lief en leed potje’ waaruit attenties worden betaald als er iets bijzonders is en verschillende dames hebben ook elders contact met elkaar. De theepauze is dan ook een belangrijk moment op de middag. Dan praten de dames even bij. Daar wordt dan ook ruim de tijd voor genomen.

Op de dansvloer gaat het er losjes aan toe. Op verreweg de meeste muziek dansen de dames niet met z’n tweeën, maar als groep, zowel in een kring als in rijen van vier. Rickey Muller gebruikt voor de muziek een ipod en geeft de instructies via een microfoontje dat naast haar mond hangt en via een versterker met grote speaker is verbonden. Soms moet ze het internet op om te kijken hoe er gedanst moet worden. Onlangs hadden wat deelneemsters een leuke Oostenrijkse dans op Youtube ontdekt en die werd prompt op maandagmiddag ingestudeerd. Zo komen de dames wel vaker met een favoriet muziekje of dansje aan zetten. De maandagmiddag vliegt dan ook voorbij.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento