Actief bij de SWOE (5): netbal, geen spelletje, maar pure sport!

netbal (5) (Custom)Als je de 65 al ruim bent gepasseerd, hoef je je niet vaak te vervelen. De Stichting Welzijn Ouderen Epe organiseert een enorme reeks activiteiten voor de ouder wordende dorpsgenoten. Van dansen tot sport, van creatieve bezigheden tot ontmoetingen, van educatie tot uitstapjes. Voor onze rubriek ‘Welkom bij de club’ bezoeken we een aantal activiteiten. In deze aflevering: koersbal.

Toegegeven: enige vooringenomenheid is mij niet vreemd als ik op een dinsdagmiddag rond kwart over twee bij de gymzaal van dorpshuis De Hezebrink arriveer om netballers te fotograferen. Ik verwacht een stel ouderen die in een statisch spel en in alle rust een bal over een net naar elkaar gooien. Een soort volleybal voor mensen die zich niet willen inspannen. Maar dat vooroordeel wordt deze middag volledig gelogenstraft. Dit is geen ontspannen spelletje, dit is sport! 

 

Het tempo is hoog, er zitten een paar mannen bij die behoorlijk hard kunnen gooien en de dames en heren lopen zich de benen uit het lijf om te voorkomen dat de naar hun speelhelft geworpen bal de grond raakt, want dat probeert de tegenpartij om een punt te scoren. Even uithijgen is er niet bij, want zodra de bal de grond heeft geraakt of tegen de muur en dus buiten het speelveld is geworpen, wordt het ding snel opnieuw in het spel gebracht. Dat is aanpoten geblazen, zeker op de gezegende leeftijd waarop deze sporters zijn aanbeland!

Daar komt nog bij dat netbal in zo’n zaal als de gymzaal in De Hezebrink eigenlijk met negen tegen negen gespeeld moet worden, maar de groep die er elke dinsdagmiddag aan het sporten is, telt deze middag maar elf leden: vier heren en zeven dames. Er wordt een partij gespeeld van vijf tegen zes, waardoor de gaten tussen de teamleden veel groter zijn, er dus meer gelopen moet worden om de bal te vangen en de spelers veel intensiever in het spel worden betrokken. 
Het is daarom maar goed ook dat de groep zich vóór aanvang van de partij op een korte warming up stort die wordt gegeven door een van de dames die vóór het netballen aan gymnastiek doen. Even op een muziekje- van dit keer Guus Meeuwis - de spieren los maken.

De groep wil graag uitbreiding en nodigt iedere 55-plusser gastvrij uit om eens een middagje mee te doen. Ze doen totaal niet moeilijk in Emst, dus als iemand tijdens de wedstrijdjes af en toe even wat extra rust wil pakken, kan dat altijd. Aan een maximum leeftijd doen ze ook niet. Twee 80-plussers, van wie er één als enige in sportkleding is gestoken en handschoenen draagt, doen dapper mee en weinig onder voor de jongere garde.

De deelnemers hebben hartstikke veel lol met elkaar. Ze spelen weliswaar fanatiek, maar letten totaal niet op de tussenstanden. Wèl klinken er waarderende woorden als de scheidsrechter laat weten dat de strijd ook qua punten gelijkop gaat, want op deze leeftijd vind je winnen niet belangrijk en heb je veel liever dat je aan elkaar gewaagd bent, want dan heeft iedereen de meeste spelvreugde.

Na drie kwartier intensief sporten staan bij verschillende deelnemers de zweetdruppels op het hoofd. Het is dan tijd voor de rust, die ze in een gezellige sfeer met een kopje koffie doorbrengen in de ‘huiskamer’ van het dorpshuis. Maar niet te lang, wat daarna spelen ze nog een keer drie kwartier. Waarna iedereen de Hezebrink verlaat, de oudste op zijn (elektrische) fiets stapt en met een voldaan gevoel naar z’n huis in Vaassen rijdt.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.