Actief bij de SWOE (5): netbal, geen spelletje, maar pure sport!

netbal (5) (Custom)Als je de 65 al ruim bent gepasseerd, hoef je je niet vaak te vervelen. De Stichting Welzijn Ouderen Epe organiseert een enorme reeks activiteiten voor de ouder wordende dorpsgenoten. Van dansen tot sport, van creatieve bezigheden tot ontmoetingen, van educatie tot uitstapjes. Voor onze rubriek ‘Welkom bij de club’ bezoeken we een aantal activiteiten. In deze aflevering: koersbal.

Toegegeven: enige vooringenomenheid is mij niet vreemd als ik op een dinsdagmiddag rond kwart over twee bij de gymzaal van dorpshuis De Hezebrink arriveer om netballers te fotograferen. Ik verwacht een stel ouderen die in een statisch spel en in alle rust een bal over een net naar elkaar gooien. Een soort volleybal voor mensen die zich niet willen inspannen. Maar dat vooroordeel wordt deze middag volledig gelogenstraft. Dit is geen ontspannen spelletje, dit is sport! 

 

Het tempo is hoog, er zitten een paar mannen bij die behoorlijk hard kunnen gooien en de dames en heren lopen zich de benen uit het lijf om te voorkomen dat de naar hun speelhelft geworpen bal de grond raakt, want dat probeert de tegenpartij om een punt te scoren. Even uithijgen is er niet bij, want zodra de bal de grond heeft geraakt of tegen de muur en dus buiten het speelveld is geworpen, wordt het ding snel opnieuw in het spel gebracht. Dat is aanpoten geblazen, zeker op de gezegende leeftijd waarop deze sporters zijn aanbeland!

Daar komt nog bij dat netbal in zo’n zaal als de gymzaal in De Hezebrink eigenlijk met negen tegen negen gespeeld moet worden, maar de groep die er elke dinsdagmiddag aan het sporten is, telt deze middag maar elf leden: vier heren en zeven dames. Er wordt een partij gespeeld van vijf tegen zes, waardoor de gaten tussen de teamleden veel groter zijn, er dus meer gelopen moet worden om de bal te vangen en de spelers veel intensiever in het spel worden betrokken. 
Het is daarom maar goed ook dat de groep zich vóór aanvang van de partij op een korte warming up stort die wordt gegeven door een van de dames die vóór het netballen aan gymnastiek doen. Even op een muziekje- van dit keer Guus Meeuwis - de spieren los maken.

De groep wil graag uitbreiding en nodigt iedere 55-plusser gastvrij uit om eens een middagje mee te doen. Ze doen totaal niet moeilijk in Emst, dus als iemand tijdens de wedstrijdjes af en toe even wat extra rust wil pakken, kan dat altijd. Aan een maximum leeftijd doen ze ook niet. Twee 80-plussers, van wie er één als enige in sportkleding is gestoken en handschoenen draagt, doen dapper mee en weinig onder voor de jongere garde.

De deelnemers hebben hartstikke veel lol met elkaar. Ze spelen weliswaar fanatiek, maar letten totaal niet op de tussenstanden. Wèl klinken er waarderende woorden als de scheidsrechter laat weten dat de strijd ook qua punten gelijkop gaat, want op deze leeftijd vind je winnen niet belangrijk en heb je veel liever dat je aan elkaar gewaagd bent, want dan heeft iedereen de meeste spelvreugde.

Na drie kwartier intensief sporten staan bij verschillende deelnemers de zweetdruppels op het hoofd. Het is dan tijd voor de rust, die ze in een gezellige sfeer met een kopje koffie doorbrengen in de ‘huiskamer’ van het dorpshuis. Maar niet te lang, wat daarna spelen ze nog een keer drie kwartier. Waarna iedereen de Hezebrink verlaat, de oudste op zijn (elektrische) fiets stapt en met een voldaan gevoel naar z’n huis in Vaassen rijdt.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.