Actief bij de SWOE (4): Australisch zusje van Frans spel in Epe

Als je de 65 al ruim bent gepasseerd, hoef je je niet vaak te vervelen. De Stichting Welzijn Ouderen Epe organiseert een enorme reeks activiteiten voor de ouder wordende dorpsgenoten. Van dansen tot sport, van creatieve bezigheden tot ontmoetingen, van educatieve samenkomsten tot uitstapjes. Voor onze rubriek ‘Welkom bij de club’ bezoeken we een aantal activiteiten. In deze aflevering: koersbal.

In veel Franse dorpen spelen senioren aan het eind van de middag op een pleintje in het dorp een partijtje jeu de boules. In Epe spelen ouderen vrijdagsmiddags van 14.30 tot 16.30 uur koersbal, een van oorsprong Australisch zusje van het Franse ballenspel. Als iedereen er is, twaalf man sterk, maar de middag waarop ik er een kijkje neem, laten negen dames en heren de ballen rollen. Ze zijn de gezegende leeftijd van 70 jaar al geruime tijd geleden gepasseerd en dan moet je altijd maar afwachten of iedereen in staat is elke vrijdag te komen. Toch is het een hecht groepje.

,,Het is hartstikke gezellig’’, vinden ze allemaal. Een beetje beweging in een gezellige sfeer, dat loopt als een rode draad door de activiteiten van de SWO/E. Je blijft je er jong bij voelen.

Koersbal speel je op een acht meter lange en twee meter brede mat. Allebei de spelers krijgen vier ballen, die ze zo dicht mogelijk naar een klein balletje, de ‘jack’, moeten rollen. Het kleine witte balletje wordt door één van de deelnemers over de mat gerold, maar door een derde persoon wel altijd naar het midden van de mat geschoven, zodat aan beide kanten een strook van een meter breed overblijft. De zwarte en gele ballen zijn niet helemaal rond, waardoor ze bij het vaart minderen een bochtje maken.

De Eper koersballers spelen de Ds. Prinszaal en dat betekent een extra handicap, want de vloer is zo hobbelig als de pest. Liever spelen ze op de egale vloer in het sportzaaltje aan de andere kant van de Eper Gemeentewoning, maar dat kan niet altijd.

Gebruiken de Fransen een magneet aan een touwtje om niet te hoeven bukken om de metalen jeu de boules-ballen op te rapen, de Eper koersballers gebruiken een stok met een leren riempje om ze te verzamelen. De kwiekste van de groep bedient die stok en raapt de ballen meestal op. De deelnemers moeten wel door de knieën bij het mikken, want als je de bal niet rolt maar werpt, kan hij alle kanten op rollen en stuiteren, zo merk ik als ik het even mag proberen.

Het gaat er heel gemoedelijk aan toe deze middag. Met negen deelnemers is iedereen gemiddeld zo eens per kwartier aan de beurt en de rest van de tijd volgen ze het spel zeer geïnteresseerd. Als twee spelers in actie moeten komen die evenveel punten hebben, wordt door een muntje op te gooien beslist wie de jack mag gooien en met het spel mag beginnen. Maar daar doet niemand moeilijk over, want als meedoen ergens véél belangrijker is dan winnen, is het hier wel. Ze zijn net zo blij met een goede beurt van een ander als wanneer ze zelf goed gemikt en de bal je juiste snelheid gegeven hebben.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.