Lezing over de Baronnenlijn bij Ampt Epe

Het Station Epe 1950 AangepastAmpt-Epe is blij erin geslaagd te zijn de heer Onno de Vries (72) uit Leerdam naar Epe te halen. De Vries heeft een interessant boek geschreven over de voormalige spoorlijn tussen Apeldoorn en Hattemerbroek. De lezing op dinsdag 19 november is i.s.m. het Streekmuseum Hagedoorns Plaatse.

 

In 1887 is de spoorlijn die Apeldoorn met Zwolle verbond geopend. De spoorlijn sloot aan op de ‘Loolijn’. Dit was de verbinding van het paleis Het Loo met de Oosterspoorweg. De lijn kreeg de bijnaam 'het Baronnenlijntje' vanwege de vele adellijke burgemeesters langs het traject.

Het personenvervoer op de lijn Apeldoorn - Zwolle werd in 1950 gestaakt vanwege de concurrentie van de bussen, die wel in het centrum van de diverse plaatsen stopten. De laatste goederentreinen verdwenen in 1972 van de spoorlijn. De rails werden niet lang daarna opgebroken. Tegenwoordig is een groot deel van het oude spoorwegtracé in gebruik als recreatief fietspad.

Oud-Epenaar De Vries kreeg het ‘spoorwegvirus’ met de paplepel ingegoten. Zijn vader was namelijk stationschef in Apeldoorn. Zijn boek is vooral een fotoboek met zo’n 200 pagina’s. Er is veel geschiedenis op basis van topografie. Er wordt per kilometer beschreven wat er stond aan gebouwen en welke soorten treinen er zoal reden. Ook de mensen die erbij waren betrokken komen aan bod. Daardoor is deze lezing niet alleen interessant voor spoorwegliefhebbers, maar ook juist voor alle inwoners van de gemeente Epe e.o. Het boek is deze avond ook te koop.

De lezing vindt plaats in het Kulturhus Eper Gemeentewoning aan de Stationsstraat. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de aanvang is 20.00 uur. Leden met eventuele partner hebben gratis toegang, niet-leden betalen 3,50 euro.

Het Station Epe 1950 Aangepast 

Foto: Collectie Lohuizerbrink-epe.nl - Het Station van Epe ca. 1950.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.