Agenda

67ste honing- en bijenmarkt in Epe op 7 augustus

BM kijkkast AangepastOp woensdag 7 augustus houdt imkersvereniging De Imme uit Epe voor de 67ste keer de jaarlijkse bijen- en honingmarkt. Tussen het gemeentehuis en Albert Heijn is alles wat met bijen te maken heeft tussen 8.30 en 13.30 uur te zien.

Bezoekers kunnen zich op de bijen-informatiemarkt laten bijpraten over het belang van de bij. Bijen zorgen voor bestuiving van gewassen en dragen zo bij aan onze voedselvoorziening. De informatiekraam van imkervereniging De Imme is er voor alle vragen over bijen, honing, drachtplanten en bomen. Imkers vertellen mensen die ook bijen willen gaan houden er graag over. Ook wordt lokale honing van imkers van de vereniging verkocht.

Er zijn demonstraties van diverse ambachten te zien, zoals korfvlechten en pottenbakken en de gemaakte producten zijn te koop. Uiteraard zijn er kramen van professionele honingverkopers met een veelheid aan vooral Nederlandse honingsoorten en ook imkerbenodigdheden zijn op de markt aanwezig. Verder zijn er kramen met natuurinformatie, streekproducten en bijenplanten. Het imkercafé is het trefpunt voor koffie/thee en een gezellig (imker)praatje, zo biedt de markt imkers de gelegenheid om elkaar en geïnteresseerden te spreken.

de immeDe markt richt zich daarnaast op kinderen. De ‘Schminkerie’ is present om kinderen tot bijtjes om te toveren. Kinderen kunnen zich verkleden, om met een imkerpak aan zich even een echte imker te voelen. Bij de kijkkast kan, met een veilige glasplaat ertussen, een bijenvolk worden bekeken met daarin een gemerkte koningin. Imkers leggen uit wie de koningin is, hoe je een dar herkent en waar de honing en het stuifmeel zijn te vinden. Ook kunnen echte bijenwaskaarsen gemaakt worden.

Voor de imker was begin augustus traditiegetrouw de tijd om bijenvolken te verhandelen, een uitgelezen moment om overcomplete bijenvolken te verkopen of om een bijenvolk aan te schaffen en daarmee naar de heide af te reizen. Tegenwoordig is deze traditionele handel nog maar beperkt, maar heeft ook nu nog een rol op de markt. Imkers van de bijenhoudersvereniging De Imme en haar buurverenigingen worden enthousiast gemaakt hun bijenvolken te verhandelen en overcomplete imkermaterialen te verkopen.

Om 10.00 uur wordt de markt officieel geopend door wethouder Erik Visser.
Toegang is uiteraard gratis.

BM kijkkast Aangepast

 BM imkerpak Aangepast

Poster Bijenmarkt 2019 resized

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.