Agenda

Jubileumconcert Zang en Vriendschap in grote zaal Orpheus

Met meer dan 120 leden is zangvereniging Zang en Vriendschap al jaren een begrip in Emst en omstreken. De vereniging is ontstaan met de oprichting van Gemengd Koor Zang & Vriendschap op 10 september 1924. Dit jaar viert de vereniging haar 95-jarig jubileum met een groot jubileumconcert: vier koren vieren feest op 15 juni in schouwburg Orpheus in Apeldoorn.

zang

 

Het theater heeft drie theaterzalen met een capaciteit van 242 tot 1200 plaatsen. En in welke zaal treedt Zang & Vriendschap 15 juni op? Jawel, in de grote zaal met 1200 stoelen. De zaal waar in het verleden diverse grote artiesten op het podium stonden en nog steeds staan, zoals Theo Maassen, Youp van ´t Hek en Karin Bloemen. Op hetzelfde podium staan 15 juni de vier koren van Zang & Vriendschap: Gemengd Koor Zang & Vriendschap, Dameskoor Song and Relation, Jeugdkoor In Between en Kinderkoor Zang & Vriendschap. Samen zorgen zij voor een avondvullend programma.

Verenigingsvoorzitter Jim van Nimwegen: ,,Wij zijn ontzettend trots dat we ons jubileum in Orpheus mogen vieren, één van de grootste vijf theaters in Nederland. Dat zegt wel iets over de manier waarop we ons de afgelopen 95 jaar hebben ontwikkeld. Leden komen allang niet alleen meer uit Emst, maar ook uit omliggende dorpen en steden. Dirigent Marten van der Worp arrangeert een groot deel van de nummers bovendien zelf. Daarmee geeft hij de koren een heel eigen stijl die past bij elk koor en de leden.”

De koren hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld tot graag geziene gasten bij verschillende korenfestivals, zowel regionaal als landelijk. Jim: ,,Jaarlijks geven we een kerstconcert, een voorjaarsconcert en doen we mee met Koren in Epe. Song and Relation treedt bovendien al een aantal jaren op binnen de topklasse van het BALK Topfestival, het grootste korenfestival van Nederland voor lichte muziek. De andere koren doen inmiddels mee met de regionale festivals van BALK. Ontwikkelingen waar we trots op zijn.”

Met het jubileumconcert hoopt de vereniging nog meer potentiële leden enthousiast te maken om te komen zingen. Jim: ,,Bij Zang & Vriendschap kun je je leven lang zingen. Er zingen inmiddels al drie generaties bij ons: oma bij het gemengd koor, dochter bij Song and Relation en kleinzoon bij In Between. Verder zit de vereniging vol met familieleden, vrienden en vriendinnen. Zingen verbindt. Het jeugdkoor heeft er zelfs een traditie van gemaakt om na elk optreden samen een patatje te eten, waarbij af en toe gezongen wordt voor eenieder die het maar wil horen.”

De voorverkoop van het jubileumconcert bij Orpheus is inmiddels gestart en loopt als een trein. Kaarten a € 19,50 kunnen rechtstreeks besteld worden bij Orpheus. Bij de prijs is een kop koffie, een drankje en de garderobe inbegrepen.

 

Achtergrondinformatie over de koren
Gemengd koor Zang & Vriendschap bestaat uit zo´n 45 enthousiaste mannen en vrouwen tussen de 20 en 83 jaar. Het repertoire bestaat voornamelijk uit lichte muziek, maar ook nummers uit musicals en Nederlandse stukken komen aan bod. Het koor bestaat dit jaar 95 jaar.

Kinderkoor Zang & Vriendschap bestaat uit zo’n 20 enthousiaste kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Ze zingen liedjes van Kinderen voor Kinderen, musicalliedjes en wat liedjes uit de top 40. Dit jaar viert het kinderkoor zijn 70-jarig bestaan.

Song and Relation is een dameskoor met rond de 40 leden in de leeftijd van 18 tot en met 50 jaar. Het koor zingt voornamelijk vijfstemmig en op hoog niveau. Song and Relation viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum.

Bij jeugdkoor In Between zingen ongeveer 20 jongens en meiden tussen de 12 en 20 jaar. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Top 40 hits. In Between is opgericht op 4 september 2007 en daarmee het jongste koor binnen de vereniging.

Alle koren repeteren wekelijks in Dorpshuis de Hezebrink in Emst onder leiding van dirigent Marten van der Worp.

Het bestuur van Zang & Vriendschap bestaat uit:
Jim van Nimwegen - voorzitter/secretaris
Wim Veldkamp - penningmeester
Petra van Os - bestuurslid
Patrick Terwel - bestuurslid
Marian Stokhof - bestuurslid

 

Op de foto's: linksboven Gemengd Koor Zang & Vriendschap, rechtsboven In Between, linksonder het Kinderkoor Zang & Vriendschap en rechtsonder Song and Relation.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.