epernetbordje

Epe mien däärpien 3

EMD 3 cover Aangepast

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het boek dat bij de lezers het meeste enthousiasme losmaakt, gaat die zonder twijfel naar 'Epe mien däärpien 3'. Hier een persbericht en hier een interview met auteur Gert van den Esschert. Verkrijgbaar bij Boekhandel Bosch, de Read Shop en Uitgeverij Gelderland.

Zoeken

Workshop ijzer winnen sterk staaltje archeologie

ijzerworkshop AangepastDe ijzerwinners van de geologiewerkgroep KNNV Epe-Heerde stropen opnieuw de mouwen op. Met lokaal gevonden klappersteen produceren zij Veluws smeedijzer met behulp van een zelf te bouwen lemen oven. Locatie is museum Hagedoorns Plaatse in Epe, waar de apotheose van het ijzer winnen op zaterdag 13 oktober onderdeel is van de Nationale Archeologiedagen.

 

Klappersteen is een ijzerrijke steensoort die voorkomt in de flank van de Veluwse stuwwal. In de prehistorie werd hieruit al ijzer gewonnen, maar de ijzerproductie bloeide pas echt op de Veluwe in de (vroege) Middeleeuwen. Zo veel klappersteen werd uit de bodem gehaald en verwerkt, dat het nog nauwelijks vindbaar is.

‘Kunnen wij dat ook, dat ijzer winnen’, vroeg de geologiewerkgroep Epe-Heerde zich af na de vondst van klappersteen in een afgraving bij Epe. Diverse zaterdagen waren de werkgroepleden vorig jaar in Heerde in touw, op de manier zoals de middeleeuwers dat deden. En met succes. Uit de oven kwamen twee zgn. wolven (wolf is een brok ruw ijzer), waarvan er een werd uitgesmeed tot echt ijzer, en van prima kwaliteit.

Op de stookdag, de dag waarop de voorbewerkte klappersteen in de oven gaat en deze vele uren achtereen brandende wordt gehouden, hield de werkgroep ‘open huis’. Onverwacht veel bezoekers kwamen daar op af en kregen zo een indruk van de middeleeuwse ijzerproductie.

Met een resterende portie klappersteen voert de geologiewerkgroep het hele proces nog één maal uit. De activiteiten zijn gegoten in een vijfdaagse workshop, waaraan dit jaar ook een aantal geïnteresseerden van buiten de werkgroep kan deelnemen. De deelnemers aan de workshop maken de hele procedure aan den lijve mee: kijken waar de klappersteen vandaan komt, leem halen voor de oven, de voorbewerking van de klappersteen, de ovenbouw, het stoken, het smeden. Alle werkzaamheden, data en overige informatie over de workshop staan vermeld op www.knnv.nl/afdeling-epe-heerde/ijzerwinning.


Ook publiek heeft dit jaar meer mogelijkheden het proces te volgen. Op alle dagen waarop de ijzerwinners aan de slag zijn, is het werkterrein bij museum Hagedoorns Plaatse te bezoeken. Tijdens de eerste werkdag, op zaterdag 25 augustus, houdt Hagedoorns Plaatse tevens zijn jaarlijkse Proef de Culturenfestival. Op zaterdag 22 september wordt de werkdag aangevuld met de opening van een expositie over de grootschalige middeleeuwse ijzerproductie op de Veluwe. Op de stookdag, zaterdag 13 oktober, zijn de werkzaamheden rondom de oven onderdeel van het programma van de Nationale Archeologiedagen Epe-Apeldoorn. Bij Hagedoorns Plaatse vinden die dag nog diverse andere activiteiten plaats, ook voor kinderen. Zondag 14 oktober speelt de Archeologiedag zich in Apeldoorn af.

ijzerworkshop Aangepast

Archeoloog Janneke Zuyderwyk controleert het proces in de leemoven.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Agenda Epe

Evenementenagenda Eper Ondernemersvereniging

Za 6 oktober - Smakelijk Epe - Proeverij van hapjes en drankjes nabij het Gruttersplein
Za 24 november - Intocht Sinterklaas
Za 1 december - Sintkoopdag
14 december - 6 januari - Epe on Ice - ijsbaan in het Dr. Loeffpark
Woe 19, do 20, vr. 21 en za 22 december - Kerstkoopavond met chocolademelk en Glühwein & Play In in de Grote Kerk

Warm aanbevolen!

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.