Terugblik

We voegen ons met dit stuk even bij de velen die op de laatste dag van het jaar terugblikken. Tegelijk willen we een flink aantal mensen hartelijk bedanken.

Om met dat laatste te beginnen: Rijk van Ark Jzn, Rijk van Ark Mzn, Wim Bagerman, Iris Bleijerveld, Doortje Brands, Ton Brands, Jaap Broer, Ruud Broer, René Broerse, B.J.Brummel, Bert Draayer, Monique Eickhoff, Martin Ellenbroek, Henk van Essen, Gerard Haar, Liesbeth Hamer, Coby Hanekamp, Hennie Hanekamp, Wilma Hanekamp-Jansen, G.Klein Hazenbroek, Jan Horst, Henk van Huffelen, Jan Piet Huijssoon, Rob de Joode, Bertha Kooiman, Sylvia Kuis, Peter de Lint, Arie Nijhof, Harry Nitert, Ardie Noorman, Wim Ooms, Bert Otterspeer, Theo Plakmeijer, Werna Post, Henk Posthouwer, Willem van Putten, Alie Roos, Gerard van de Schepop, Henk Scholten, Jo van der Sloot, Hein Stege, Gerard Veenbergen, Herman Veldhuis, Ria Veldhuis, Margriet Wagenvoort, Ron Wierdsma en Martin Zimmerman nogmaals enorm bedankt voor jullie mooie verhalen over Epe van vroeger die we hebben verwerkt in het boek ‘Ons dorp van toen’. Jullie hebben ongelooflijk veel (oud-)plaatsgenoten een aantal heerlijke uren bezorgd en voor veel leuke, nostalgische gespreksstof gezorgd. Het boek is een bestseller, in Epe zelfs het meest verkochte boek van afgelopen jaar. ‘Ons dorp van toen’, gemaakt op basis van de serie ‘Heden & Verleden’, gaat tot op de dag van vandaag nog geregeld over de toonbank bij de boekhandels en Uitgeverij Gelderland in Epe en verwacht wordt dat de laatste exemplaren komend jaar worden verkocht.
Dank zijn wij en alle kopers ook verschuldigd aan de Wibra, waarvan directeur Ron Wierdsma enthousiast een fors bedrag op tafel heeft gelegd om er voor te zorgen dat het boek slechts 24,95 euro kost. Zonder zijn sponsoring zou dat nooit en te nimmer gekund hebben, ook niet nu het zo’n verkoopsucces is.

Het zal iedereen die aan dit Eper internetplatform bijdraagt, of het nou met verhalen, gedichten, recepten, foto’s, columns of leuke reacties is, voldoening geven dat veel mensen Epernet de moeite waard vinden om regelmatig zo niet dagelijks of meerdere keren per dag te bezoeken. De site wordt de laatste tijd dagelijks door duizenden huishoudens bezocht; 4000 bezoeken op één dag is geen uitzondering. Niet slecht voor een stel hobbyisten met zo’n kleine doelgroep.

Over doelgroep gesproken: ‘Wat is jullie doelgroep eigenlijk?’, werd ons afgelopen jaar gevraagd. Daar kunnen we kort over zijn: die hebben we eerlijk gezegd niet. Nou ja, vooruit: (oud-)Epenaren. We vinden het gewoon leuk om materiaal dat we anders voor onszelf zouden houden of in kleine kring zouden verspreiden, op internet te zetten. We hopen dat we daar dorpsgenoten (en vakantiegangers die deze site bezoeken) een plezier mee doen. We vinden dat we bevoorrecht zijn dat we hier kunnen wonen en als we anderen via fotoreportages kunnen laten meegenieten van al dat moois en leuks en Epe daarmee promoten, is dat mooi meegenomen.

We hebben de naam kritisch te zijn. Dat zijn we ook. We willen het goede bejubelen en behouden en verslechteringen bekritiseren en als het even kan voorkomen. We hebben de wijsheid niet in pacht, maar houden van ons dorp en zijn omgeving en schrijven vanuit ons hart en hebben weleens de indruk dat niet iedereen die invloed heeft dat gevoel met ons deelt. We proberen altijd opbouwend kritisch te zijn; we signaleren niet alleen, maar laten ook weten hoe het volgens ons anders kan. Met onze kritiek geven we blijk van onze betrokkenheid. Getuige de reacties van echte Epenaren zijn de meeste van onze bezoekers het meestal met ons eens.

En nee, Epernet is geen objectief of neutraal nieuwsmedium, zoals ons weleens is toegevoegd. Objectief of neutraal zijn we niet, want we zien alles door een Eper bril. We zijn ook geen nieuwsmedium. We zijn er niet op uit om nieuwtjes te brengen. Lopen we ergens tegenaan dat nog niet bekend is maar waarvan we vinden dat iedereen dat wel moet weten, dan besteden we daar natuurlijk aandacht aan, maar we zijn geen nieuwsjagers. Ons uitgangspunt blijft dat we onze teksten en foto’s met anderen willen delen. Zoals anderen dat op bijvoorbeeld facebook en/of twitter doen. Omdat we toch veel ruimte over hebben, bieden we iedereen –verenigingen, instellingen, winkeliers en andere ondernemers, particulieren en wie dan ook met een link met Epe – de gratis mogelijkheid om mee te liften en hier ook materiaal te laten zien. Het kost ons alleen wat tijd om het te verwerken, maar ook dat is hobby.

Dat brengt ons tot een vraag die ons regelmatig wordt gesteld: ‘Wat verdienen jullie daar nou mee?’. Ook daar kan het antwoord kort op zijn: niets. Helemaal niets. Integendeel, Epernet kost ons geld. Voor de ruimte en het dataverkeer betalen we zo’n 160 euro per jaar. Afgelopen jaar kwamen daar een paar tientjes bij omdat de limiet voor de ingekochte hoeveelheid dataverkeer (een kleine 100 Gigabyte per maand) was overschreden. Die kosten delen we. We vinden dat geen geld voor een hobby waar we zo veel plezier aan beleven en kennelijk ook nog zo veel mensen een plezier mee doen. Die kosten willen we ook houden. We willen op geen enkele manier geld verdienen aan Epernet. Dat zal nooit maar dan ook nooit gebeuren. Want dan is het geen hobby meer.

Sfeervolle jaarwisseling en een heel mooi 2016 gewenst!

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.