Vier nieuwkomers verrijken Epernet

Vier Epenaren gaan Epernet verrijken met verhalen en/of foto’s. Rijk van Ark houdt ons op de hoogte van het wel en wee bij ‘zijn’ voetbalclub SV Epe en schrijft over Eper zaken die hem bezighouden, Sjaan Durberg laat ons meegenieten van wat haar op haar fiets- en wandeltochten opvalt, Gert van den Esschert geeft ons les in de geschiedenis van Epe met zijn eigen rubriek ‘Woar blif de tied…’ en Henk Posthouwer verblijdt ons met gedichten.

Rijk van Ark. Epenaren die hem niet kennen, zijn òf heel jong, òf komen nooit de deur uit. Hij is sinds zijn geboorte op 29 augustus 1953 Epenaar. Zijn ouders Marius van Ark en Janna Nieuwenhuis exploiteerden vanaf 1961 20 jaar café Brinkzicht aan de Brinklaan. Rijk stortte zich na het overlijden van zijn vader in 1979 op de slijterij-wijnhandel naast het café, die hij als zelfstandig ondernemer tot 1998 runde.
Sinds 1998 werkt Rijk voor de Regionale Brandweer in Apeldoorn. Hij was, net als zijn vader en opa, lid van het Vrijwillig Brandweerkorps Epe, waar hij in 2009 na zo'n 32 jaar een punt achter zette. In 2010 trad hij toe tot de OLC (Oud Leden Club) van de Vrijwillige Brandweer Epe.
Daarnaast is Rijk al jarenlang actief voor SV Epe, lid sinds 1964, vervulde hij diverse bestuursfuncties, beheert hij de website en is hij clubfotograaf van de voetbalvereniging.
Rijk heeft veel interesses, als hobby’s noemt hij ’voetbal, digitale fotografie, het dorp Epe en (vakantie)reizen’. Daarnaast schrijft Rijk heel gemakkelijk. Voor Epernet natuurlijk over zijn grote liefde SV Epe, maar hij zal ook niet schromen andere zaken aan te kaarten die hij in zijn omgeving tegenkomt. En daarbij zal hij blijk geven van een andere goede eigenschap: hij deinst er niet voor terug zijn mening te ventileren, of anderen het daar nou mee eens zijn of niet.
Zijn eerste bijdragen staan al op Epernet: hier en daar.

Sjaan Durberg, geboren in Rotterdam en sinds 1973 in Epe wonend, is al meer dan 35 jaar getrouwd met Gerrit en heeft drie volwassen kinderen en een kleindochter van bijna 2. Ze schrijft: ,,Zo’n 3 jaar geleden ben ik gestopt met werken. Ik heb altijd in de zorg gewerkt, in Epe in 1973 begonnen in Vijverhof en geëindigd in 't Slath. Een van mijn hobby’s is fotograferen. Dat doe ik zowel wandelend als fietsend, met of zonder manlief. Ik fotografeer met een spiegelreflex, maar ook met een kleine camera ; het ligt er maar net aan hoe en waar ik naar toe ga. Maar de camera gaat bijna altijd mee en anders is er ook nog het mobieltje.
Mijn grootste hobby is alles van en over olifanten verzamelen. Ik heb dan ook grote verzameling beelden. (De foto, gemaakt door Dennis Dekker, zegt genoeg). Ik ben ook al meer dan 12 jaar adoptiemoeder van een weesolifantje in Kenia. Over de hobby en adoptie vertel ik later wel een keer.
Maar natuurlijk zit ik ook graag achter mijn pc-tje , waar ik o.a. een weblog bijhoud. En sinds kort ben ik weer aan het breien. Een vriendin heeft mij aangestoken. Ik brei allerlei sjaaltjes. Door verschillende wolsoorten komt er steeds wat anders uit, dus als ik even niets te doen heb, gaan de beentjes op de hocker en breien maar.’’
Binnenkort publiceert ze haar eerste foto’s.

Foto: Dennis Dekker


Gert van den Esschert is de bekendste prentbriefkaartenverzamelaar van Epe. Hij heeft een enorme collectie, waarbij hij zo veel mogelijk informatie verzamelt. Achter elke ansichtkaart en foto zit een leuk verhaal, weet hij. Een deel van zijn verzameling heeft hij gepubliceerd op zijn site, op deze site zal hij ook beelden laten zien die daar nog niet op staan. Als mensen nog aanvullende informatie hebben, houdt hij zich warm aanbevolen. (Zet maar bij de reacties!) En dat geldt natuurlijk ook voor oude ansichtkaarten en foto’s van Epe.
Zijn site is genoemd naar de plek waar zijn huis staat, in de driehoek Willem Tellstraat – Lohuizerweg.
Gert noemt het verzamelen en historisch onderzoek waar veel oude beelden naar vragen, een ,,virus’’. Toch heeft hij ook nog tijd voor andere hobby’s: recreatief hardlopen bij atletiekvereniging Cialfo, scheidsrechteren bij SV Epe en zingen bij mannenkoor Doetmaes.
Over zijn nieuwe rubriek op Epernet schrijft hij onder meer: ,,Onder de rubriek: Woar blif de tied… zal ik bij toerbeurt op deze site prentbriefkaarten of foto’s uit de gemeente Epe de revue laten passeren welke zullen worden voorzien van een juiste datum van herkomst en het verhaal erachter. Ik wil proberen foto’s te publiceren die nog niet op mijn site staan.’’
De eerste aflevering staat al op deze site.


Van een heel ander chapiter zijn de bijdragen van Henk Posthouwer, die in Epe vooral bekend is als oud-directeur van de Anne de Vriesschool. Henk schrijft schitterende gedichten. Over gedachten, gebeurtenissen, gevoelens, beelden, indrukken; het maakt niet uit. Zijn gedichten zijn op diverse plekken op internet te vinden: onder meer op www.epenaren.nl, op www.dichterskring.nl, op www.gedichten.nl en nog veel meer sites. Hij heeft ook al een bundel met 75 gedichten uitgegeven, ‘De geur van liefde’. (Te bestellen bij de boekhandel of bij uitgeverij Boekscout. ISBN-nummer 978-90-8834-550-0. Kosten: 14,75.)
De geboren Puttenaar (1945) woont sinds 1979 in Epe, is getrouwd met Ineke en heeft twee dochters en een zoon.
Hij heeft marathons gelopen en houdt zich nu dagelijks fit met fysieke inspanningen in het Achmea Health Center in Epe. Hij is een enorm liefhebber van klassieke muziek, wat onder meer tot uiting komt in zijn voorzitterschap van het Regionaal Oratoriumkoor uit Epe.
Zijn eerste gedicht op Epernet staat hier.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento