Dit is ons allerlaatste verhaal, Epernet is nu gesloten

we vliegen uitDit is het laatste verhaal dat, met enige weemoed, op deze website is geplaatst. Na op de dag af 8 jaar veel plezier aan Epernet te hebben beleefd, stoppen we er mee. Het is mooi geweest, heel mooi. Maar ook genoeg. In dit laatste verhaal blikken we terug, gaan we in op wat opmerkingen en vragen die afgelopen maand zijn geventileerd en geven we wat tips hoe een aantal Epernetters is terug te vinden op het wereldwijde web.

 

Gratis platform

Acht jaar geleden namen Anita van den Berg, Bert Hanekamp en Jan Stenvert het initiatief voor www.epernet.nl. (We hebben allemaal een lijst met suggesties voor de naam van de website gemaakt en uiteindelijk gekozen voor Epernet; Epe – internet – Epernet. Makkelijk te onthouden.) We schreven over en fotografeerden wat we leuk vonden en wilden de resultaten met anderen delen, zoals veel mensen nu doen op sociale media. We konden ons voorstellen dat meer mensen dat wel wilden en besloten de website te lanceren als platform voor, van en door Epenaren, waarvan iedereen die anderen iets wilde melden of laten zien, gratis gebruik kon maken. Hoewel we een handleiding hebben geschreven waarmee mensen zelf iets konden plaatsen, bleek de techniek achter de site voor veel mensen zo lastig te doorgronden, dat we besloten na een korte aanloopperiode alle bijdragen zelf te gaan plaatsen, waarbij wij fungeerden als doorgeefluik. Al heel snel kregen we versterking van een paar mensen die tot de vaste Epernetters behoren, van wie Gert van den Esschert en Henk Posthouwer ons het langst en vaakst hebben verblijd met prachtige bijdragen. We waren en zijn hartstikke blij en dankbaar dat veel mensen en instellingen incidenteel of (zeer) regelmatig gebruik hebben gemaakt van dit platform. Onze excuses voor de instellingen van ver buiten Epe die persberichten stuurden: daar was Epernet niet voor bedoeld.

Hofleverancier

Zonder de vaste Epernetters met hun prachtige en zéér gewaardeerde bijdragen tekort te willen doen, waren wij, Bert Hanekamp en Jan Stenvert, de drijvende krachten achter Epernet.

Bert was hofleverancier, met twee vaste rubrieken per week en een schier eindeloze serie fotoreportages. Bert heeft àltijd een fotocamera bij zich. Bel onmiddellijk 112 als u hem zònder ziet. Hij ziet in alles een foto, beleeft het leven alsof hij door een zoeker kijkt. Een ander wandelt om zijn hond uit te laten of fietst om van de omgeving te genieten, Bert wandelt en fietst om foto’s te maken. Tijdens een ritje van een paar uur stopt hij rustig 80 keer om een plaatje te schieten. Hij maakt die foto’s niet alleen omdat hij getrouwd is met zijn camera’s, maar ook om anderen te laten meegenieten van al het moois dat hij ziet. In die zin is hij een ambassadeur van Epe. Bovendien legt hij alles vast voor het nageslacht; zoals hij zelf met volle teugen geniet van foto’s van zijn woonomgeving die pakweg honderd jaar geleden zijn gemaakt, hoopt hij dat zij die na ons komen straks genieten van zijn foto’s van hun woonomgeving. Epernet was daarvoor een mooi platform.

Jan’s zichtbare bijdragen aan deze site zijn in de loop der jaren steeds minder geworden. Schrijven en fotograferen zijn twee van z’n vele hobby’s, maar door andere bezigheden en verplichtingen kwam het daar steeds minder van. Achter de schermen deed hij wel het nodige voor Epernet. Behoudens de inbreng van Bert plaatste hij de bijdragen van alle anderen, persberichten, verslagen, enzovoorts. Bovendien nam hij de techniek voor zijn rekening. Met zijn kritische verhalen maakte hij heel wat los en joeg hij verschillende bestuurders van de gemeente Epe en met name oud-burgemeester Hans van der Hoeve tegen zich in het harnas. Verschillende keren werden zijn verhalen opgepikt door omroepen en andere mediavertegenwoordigers die op het onderwerp doken, waarbij Jan als gids, contactpersoon en informatiebron fungeerde. Hij leverde ook een bijdrage aan het vele historische materiaal dat op deze site is te vinden, veelal geïnspireerd door foto’s die door anderen werden aangeboden en deels verzameld in de rubriek ‘Epe van toen’.

Vaste Epernetters

Daarnaast leverden Henk Posthouwer en Anita van den Berg minimaal eens per week een bijdrage. Henk kon het misschien wel het mooist van allemaal verwoorden. In zijn gedichten, maar ook in zijn inleidende teksten. In een apart verhaal bedanken we hem. Anita schreef 413 columns en vele andere verhalen, al dan niet in rubriekvorm. Ga er maar aan staan: elke week een column. Anita kàn het, niet alleen omdat ze leuki kan verwoorden wat ze meemaakt en denkt, maar ook omdat ze overal een column in ziet. Een zich zeer frequent tonende Epernetter was ook Gert van den Esschert, die met zijn verhalen over en foto’s van vroeger oud Epe deed herleven en via zijn ‘zoekplaatjes’ veel historische informatie boven water tilde. Epernet blonk mede daardoor uit in geschiedschrijving. Wist u dat veel Epenaren nog nooit wild in het wild hebben gezien? Gelukkig konden ze er hier van genieten dankzij de geweldige fotoreportages van Gerrit van Vemde. Trots zijn we dat de meesterlijke kok Jan van de Vlekkert een flink aantal van zijn favoriete en vrij makkelijk te maken recepten met ons allemaal wilde delen en hilarisch vonden we zijn spontaan geschreven, gepeperde columns als hij iets had gelezen of gehoord wat hem totaal niet zinde. Speciale dank zijn we hem verschuldigd voor de vele onvergetelijke etentjes waarop hij ons trakteerde als hij weer iets voor zijn rubriek 'Met pEPEr en zout' had gekookt, gebakken, gebraden of op een andere manier had bereid. Sjaan Durburg zette op gezette tijden mensen aan het wandelen als zij weer ergens had genoten en ons dankzij haar camera liet meegenieten en Harry Nitert deed hetzelfde als hij tijdens zijn fietstochten ons op de bagagedrager liet zitten. En wat te denken van Henk Boeve, de man die al zo’n 50 jaar (!) in allerlei media en ook op Epernet schrijft over alles wat in Emst gebeurt en een ware ambassadeur van zijn dorp is. En laten we voetbalvereniging Vios niet vergeten, de enige sportvereniging die de moeite nam ons – meestal leuk geschreven - wedstrijdverslagen te sturen.

Een speciale plek op dit platform en in ons hart heeft Gerard van de Schepop, oud-Epenaar, uitgerekend vandaag 85 jaar geworden, die 233 columns schreef over zijn leven in Brazilië en zijn herinneringen aan Epe. Zijn ook op Epernet bejubelde muze Rosana is helaas, ruim twee jaar geleden, overleden en Gerard slijt samen met een kat en twee honden zijn laatste jaren in iets dat hem in gedachten dichtbij zijn geboorteplaats brengt: zijn buitenverblijf ’t Hemeltje, genoemd naar het museumboerderijtje aan de Vlijtweg in Epe. Hij is nog één maal in de pen geklommen om al zijn vrienden in Epe en van Epernet te bedanken en te laten weten hoe het met hem gaat.

Ook u zijn we zéér dankbaar!

Daarnaast leverden vele anderen bijdragen aan het succes van en ons plezier met www.epernet.nl. Natuurlijk iedereen die de moeite nam een reactie te schrijven, maar vooral ook mensen die spontaan iets stuurden, zoals Hans Betlem met zijn ‘mieterse’ serie over Epe van vroeger, Herman Veldhuis met zijn herinneringen aan zijn geboortewijk de Hoge Weerd, Bert Otterspeer met fotoseries die hij maakte tijdens zijn trainingsrondjes, Rijk van Ark met verhalen over van alles en nog wat, Ben Jonker met van nostalgie doordrenkte foto’s uit zijn eigen archief, Bert de Weerd met kritische verhalen, Ben van der Sman met verhelderende artikelen, Jo van der Sloot met verhalen over diverse onderwerpen en vooral over het Sint Maartens Gilde, Henk Plakmeijer uit Borculo met nostalgische en humoristische artikelen, oud-dierenarts Peter de Lint met tien artikelen uit zijn kostelijke boek en vele, vele anderen. Hartstikke bedankt allemaal!

Heel bijzonder vonden we de inbreng van wijlen Marinus Endendijk. Hij stuurde ons een aantal jaren geleden een paar oude foto’s en toen we die plaatsten met zelf verzamelde informatie, vond hij het resultaat zo leuk, dat hij spontaan bijna zijn hele collectie foto’s van Epe van vroeger ging scannen en sturen, zoals hij ons ook een aantal schitterende films van oud Epe bezorgde. Bij de meeste foto’s gaf hij heel summiere informatie, benieuwd als hij was naar wat wij er voor bijbehorende informatie over konden opduiken. Gelukkig was hij daar dik tevreden mee en las hij dingen die hij als amateurhistoricus nog niet wist. Jammer is dat we er niet aan toe zijn gekomen om alle foto’s die hij ons heeft bezorgd te laten zien. Misschien komt dat nog wel, op een andere plek, op een ander moment.

Cijfers

We hebben www.epernet.nl altijd met veel plezier gemaakt. Sommige dingen vielen tegen, zoals het aantal mensen dat er aan meewerkte, veel dingen vielen mee, zoals de kwaliteit en gevarieerdheid die we mede dankzij de vaste en incidentele bijdragen van fijne dorpsgenoten konden brengen. We hebben met z’n allen veel mensen plezier gedaan, de mooiste plekjes van hun omgeving laten zien, tot nadenken gestemd, trots op hun dorp gemaakt, nostalgische gevoelens bezorgd, de ogen geopend, wat geleerd, aan het kokkerellen gezet, gespreksstof bezorgd, met elkaar in contact gebracht, naar activiteiten geleid, tot wandelen en fietsen aangezet, verstrooiing gebracht, van al dan niet actuele ontwikkelingen op de hoogte gebracht, tot wanhoop gedreven, tot actie aangespoord, laten meeschrijven aan een boek (‘Ons dorp van toen’ is totaal uitverkocht!), gevoelsmatig laten terugkeren in hun geboortedorp dat ze al dan niet lang geleden hebben verlaten, even afgeleid, schuw wild in hun eigen woonomgeving laten zien, zelfs een Epe-reünie georganiseerd en nog veel meer.

Veel verhalen, gedichten, columns, foto’s en wat dies meer zij zijn door vele duizenden mensen bestudeerd. De meest gelezen artikelen kwamen ruim boven de 20.000 en zelfs 25.000 lezers uit, veel bijdragen boven de 10.000 en gemiddeld zaten we over al die jaren op pakweg 1200-1500 (unieke) bezoekers per dag. Speelde er iets, dan bezochten al gauw 2000-5000 bezoekers per dag deze site. Dat is veel voor een dorpje als Epe, heel veel.

We hebben meer dan 8000 artikelen geplaatst en onze huidige site neemt exclusief backup meer dan 25 Gigabyte in beslag. Het aantal foto’s is niet te tellen, het moeten er vele tienduizenden zijn.

Goed goan!

goedgoanEpernet mondde ook uit in twee boeken. Uitgever Ton Brands van Uitgeverij Gelderland uit Epe benaderde Bert Hanekamp met het verzoek een boek over Eper ondernemers te maken en op zijn beurt vroeg Bert Jan Stenvert daarvoor de teksten te leveren. De inspanningen resulteerden in het zeer lezenswaardig boek ‘Goed goan’ (een groet die Gert van den Esschert altijd onder zijn mails zet en veel andere dialectsprekers uiten) met mooie, persoonlijke verhalen van topondernemers in Epe. We portretteerden de maatschappelijk zeer betrokken supermarkteigenaar Erwin van Andel (Van Andel Jumbo - toen C1000), de bevlogen kaasspecialisten Richard en Joyce Barnhoorn, de inspirerende Michiel Buis van het Centrum voor Mondzorg, de markante makelaar Kedo Buitenkamp, de immer goedgemutste bakker Marcel Commandeur, de sympathieke Peter Dalhuisen van Dalhuisen BV, de kleurrijke Nico en Klarie Fernhout van het Brocante Handelshuis, de ongelooflijk creatieve bloemsierkunstenaar Sjacco Gerritsen van Fleur Inn, de hardwerkende, lieve Gert en Anita Hennekes van Schoenmakerij en Sleutelservice Gert Hennekes, de puike gastheer en -vrouw Henk en Cynthia Huiskamp van Drink- en Eetcafé De Slimmerick en Gelateria Vicini, de een beetje baldadige en van originele ideeën bruisende Christien en Marieke Hullegie van Hullegie Sisters in Lingerie, de smakelijk vertellende slager Marco Jurriëns van Slagerij Horst, de hard werkende en zéér klantvriendelijke Huyb Klooster van Oogcontact, de geboren, terecht zeer populaire dorpsondernemers Jan en Heidi Nijman van nu de Readshop, de slimme en verrassende verhalenverteller Willem van Putten van de Countrystore, de gedreven en veelzijdige Henk en Dirkje van Schoonhoven van Grando Keukens & Bad, de twijfelende restaurateur Kees van Uden die niet veel later zijn geweldig gerestaureerde Malerij en Silogie verkocht en de enthousiaste Anton Waaijenberg van Waaijenberg Schoenmode, de oudste nog draaiende winkel van Epe. We vulden die verhalen aan met interviews met markante figuren als wijlen Dries Dekker en Jaap Kanis, onze eigen Gerrit van Vemde en Marleen Westerink, een heel bijzondere meid die terecht een jeugdlintje heeft gekregen van de gemeente. Prachtige verhalen en foto’s over prachtige mensen van wie we vurig hopen dat ze de huidige crisis goed door komen zodat ze met hun ‘toko’ nog lang een verrijking voor Epe kunnen blijven. Jan van de Vlekkert leverde een smakelijke bijdrage bij de favoriete recepten van de ondernemers en Henk Posthouwer schreef er een schitterend gedicht over ons dorp voor en droegen daarmee een belangrijke steen bij aan het succes van het boek.

onsdorpOns dorp van toen

‘Goed goan’ is nog gewoon te koop en nu zelfs voor slechts tien euro in de aanbieding bij Uitgeverij Gelderland , want het werd helaas niet zo’n daverend succes als ‘Ons dorp van toen – zo was ’t en zo is ‘t’. Voor dat boek werden de inspiratie en basis gelegd door de vele mensen die schitterende verhalen schreven bij de serie Heden & Verleden. We genoten daar zo van, dat we Ton Brands vroegen of hij daar ook een bestseller in zag. Jawel, en doordat Ron Wierdsma, toen de baas van de Wibra, daar ook enthousiast voor was en min of meer spontaan de portemonnee trok, konden we onze plannen in een prachtig vormgegeven, luxe uitgevoerd boek realiseren, dat relatief goedkoop de markt op kon en terecht stijf uitverkocht is.

Helaas zijn verreweg de meeste reacties op deze site waaraan ‘Ons dorp van toen’ is opgehangen, na een forse systeemstoring, mede veroorzaakt door hackers, uit het zicht verdwenen. We hebben ze nog in een backup teruggevonden en zullen de komende weken proberen ze terug te plaatsen, waarbij we wel het risico lopen dat recentere reacties bij andere artikelen daardoor verdwijnen.

Nog één jaar online

We houden de site nog tot 1 januari 2021 online, daarna krijgen bezoekers alleen nog een tekstje te zien in de sfeer van ‘Dit domein is geregistreerd bij een klant van Protagonist’ (of ander webhostingbedrijf), want we houden de domeinnaam www.epernet.nl in ons bezit. U kunt tot die tijd nog gewoon blijven reageren. Iedereen die voor eigen gebruik iets van deze site wil bewaren, mag dat opslaan. Wordt iets elders gebruikt, dan bent u verplicht daar via email toestemming voor te vragen aan de redactie, anders loopt u kans dat u in verband met auteursrechten/copyright een flinke rekening krijgt gepresenteerd.

In reacties op onze aankondiging dat het eind van www.epernet.nl er aan zit te komen, is gesuggereerd de site door andere vrijwilligers te laten voortzetten. We hebben ook een concreet verzoek daartoe gekregen. Maar we doen dat niet, want we hebben dan zelf geen enkele invloed meer op ons initiatief waaraan we acht jaar gewerkt hebben en lopen het risico dat www.epernet.nl een kant op gaat die we totaal niet zien zitten. Bovendien willen we de mogelijkheid open houden om ooit op www.epernet.nl iets nieuws te kunnen lanceren.

Ook is voorgesteld de kosten van deze site over te nemen zodat www.epernet.nl in ieder geval online kan blijven. Die kosten zijn ruim 220 euro per jaar, inclusief beveiliging en opslag in beveiligde clouds, 75 Gigabyte schijfruimte en 150 Gigabyte dataverkeer. Als anderen die kosten geheel voor hun rekening willen nemen, zijn we in principe genegen alles te laten staan. Tegenover de kosten staan geen inkomsten, want we wilden principieel geen betaalde advertenties en hebben ons nooit ook maar één cent laten betalen.

Nu is het eind in zicht. Nog een paar regels, dan is schijven voor Epernet wat ons betreft verleden tijd. Die gebruiken we om iedereen die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan www.epernet.nl nogmaals hartelijk te bedanken. Jullie en alle mensen die deze site dagelijks, wekelijks of incidenteel bezochten, hebben ons heel veel plezier en voldoening bezorgd. Het was ons een waar genoegen en het ga u allen goed! En blijf vooral gezond!

brokkelig

Illustraties: Jan Stenvert

 

Enkele vaste Epernetters publiceren ook elders op het www.

• Bert Hanekamp op zijn blog https://berthanekamp.blogspot.com/ en facebookpagina https://www.facebook.com/bert.hanekamp.3

• Gert van den Esschert op https://www.lohuizerbrink-epe.nl/

• Gerrit van Vemde op zijn blog http://vemdefoto.blogspot.com/

(We houden onze facebookpagina https://www.facebook.com/hetepernet voorlopig ook in stand. Daar plaatsen we nog weleens iets dat we graag kwijt willen.)

ons mooi epeWilt u de gemeente Epe kritisch blijven volgen, dan adviseren we u meteen (gratis) lid te worden van de vereniging Ons Mooi Epe https://www.onsmooiepe.nl/ Dankzij een nieuwsbrief blijft u goed op de hoogte.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Remco

  Bedankt voor het werk en de mooie artikelen die daar uit voort kwamen. De Gemeente Epe kon een kritische noot vaak wel gebruiken, jullie leverden die!

  Betreffende het einde; persoonlijk zou ik het jammer vinden als deze 8000 artikelen 'verloren' gaan in de zin dat ze ontoegankelijk worden. Er zitten ongetwijfeld interessante zaken tussen waarvan het goed is als ze bereikbaar zijn. Volgens mij kunnen de kosten per jaar in ieder geval met een factor 75% omlaag bij gebruik van shared hosting (geen idee of jullie dat nu al doen). Vimexx wordt veel gebruikt tegenwoordig en kost ca. 50 euro per jaar voor 100 GB opslagruimte met onbeperkt dataverkeer.

 • Bert de Weerd

  Best jammer.
  Maar ook mooi dat veel Epenaren er gebruik van hebben mogen maken.
  ut is wat ut is.

 • Gerard van de Schepop

  Jan, veel dank voor dit "post-scriptum", een waardige afsluiting van ons 'krantje'.

 • Rijk van Ark Jzn

  Dame en Heren D A N K, D A N K, D A N K.

  Heb genoten van Epernet en er met veel plezier mijn bijdragen vermeld.
  Dank voor jullie redactionele stukken en het onderhoud van het geheel.
  Nogmaals complimenten.
  Had in eerste instantie nog de hoop dat het een 1 aprilgrap was, maar kan de beweegredenen die tot het besluit hebben geleid volledig begrijpen.
  Jammer.
  Het ga U goed.

  Hartelijke groeten,

  Rijk van Ark, Jzn

 • Maarten

  Bedankt voor de mooie verhalen, terugkerende rubrieken en alle informatie.
  Ik keek er elke dag met veel plezier op.

  Maarten

 • Jan

  Anita, Bert, Jan S, Henk, Gert, Gerard, Gerrit, Sjaan, Rijk, Jan vd V en allen die ik nog vergeten ben.
  Heel hartelijk bedankt voor de vele mooie stukjes die hier de revue mochten passeren.
  Het is jammer dat jullie ermee stoppen, maar zoals er gezegd wordt moet je stoppen op je hoogtepunt.
  Nogmaals heel hartelijk bedankt.
  Het ga jullie allemaal goed.

 • Peter Bosch

  Heel veel dank voor alle mooie verhalen, ik heb er van genoten.
  ELKE dag keek ik op de site
  Ik zal het beslist gaan missen.
  Het gaat u allen goed.

  Peter Bosch

 • Martin Ellenbroek

  Beste mensen,

  Oneindig veel dank voor de prachtige verhalen, mooie vergezichten en fantastische foto's op deze unieke site.
  Het ga jullie goed, houd moed.

 • B.Berkhoff

  Heel veel dank voor alle mooie foto’s en verhalen, ik heb genoten

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.