‘Wat een enorme aanwinst voor ons dorp!’

ons dorpjeJe zou er een kleur van krijgen. Met zo veel leuke en vooral lovende reacties is het boek ‘Ons dorp van toen’ ontvangen. We hadden wel verwacht dat het goed zou vallen, maar dat de mensen zó enthousiast zouden reageren, hadden we niet durven dromen. Het boek vliegt dan ook de winkels uit; er zijn er al honderden verkocht.

Dat enthousiasme begon zondag meteen al op de middag waarop we het gepresenteerd hebben. Met woorden in de sfeer van ,,Wat een dik boek!’’ en ,,Het ziet er geweldig uit’’ werden we aan de lopende band gefeliciteerd. Tegen mensen die met hun verhalen en foto’s hebben bijgedragen aan het boek, kaatsten we de bal meteen terug: het is immers vooral dankzij hen tot stand gekomen.

Maandag- en dinsdagmorgen, toen we bij Uitgeverij Gelderland aan de Hoofdstraat zaten voor de mensen die daar hun bestelde boek kwamen halen om er desgewenst een persoonlijke boodschap en handtekening in te schrijven, ging dat verder. De bezoekers waren unaniem enthousiast. ‘Ons dorp van toen’ maakte die ochtenden ook meteen al veel andere prachtige verhalen los. We hebben wat af gelachen.

Prachtig was onder anderen dat stel van pakweg achterin de 40 dat twee exemplaren kwam halen en ook nog ‘Epe mien däärpien deel 2’ meenam. ,,Vroeger interesseerde de geschiedenis van Epe ons niet zo, maar we zijn nu op een leeftijd waarop we alles over vroeger willen weten. We zijn met een inhaalslag bezig en willen alle boeken over Epe hebben.’’

Sinds zondag druppelen ook de reacties binnen van de mensen die het boek al hebben doorgebladerd of zelfs al helemaal hebben gelezen. Zoals de 77-jarige Epese die ‘Ons dorp van toen’ in één ruk uit las: ,,Ik moest hem wel meteen helemaal uitlezen, ik kon gewoon niet stoppen. Het werd ook steeds mooier. Ik kwam veel dingen tegen die ik nog wist, maar ook die ik niet meer wist. Wat een enorme aanwinst voor ons dorp! Ik ben er zó blij mee!’’

Al snel viel het eerste bedankje in onze mailbox Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. ,,Jullie hebben geen woord te veel gezegd in de wervende aankondigingen voor Het Boek! Het ziet er prachtig uit, opmaakster Marrinda Herms is een stil genie, de vertellende Epenaren komen op een prettige manier aan het woord en de keuze van de onderwerpen beslaat de geschiedenis van een prachtig dorp met een prachtige verscheidenheid aan bewoners.’’

En van één van de ‘meeschrijvers’: ,,Afgezien van mijn bescheiden bijdrage een uitstekend document. Zo niet een van de beste boeken over ons dorp.’’

Schoolfoto's

Mooi vonden we ook de Eper ondernemer die we op straat tegen kwamen en op de loftrompet blies. Het boek bleek voor hem een leuke verrassing in petto te hebben, want hij kwam er niet alleen zijn zaak, maar ook twee kleinkinderen in tegen. We hebben namelijk van de Anne de Vriesschool, de Gildeschool en de Sint Bernardusschool niet alleen verhalen en oude klassenfoto’s geplaatst, maar ook alle huidige leerlingen op de foto gezet en met naam en klas genoemd. Het kan dus maar zo zijn dat lezers zichzelf èn nazaten in het boek zien.

De mooiste reacties was misschien wel die van boekhandelaar Peter Bosch, die we maandagmorgen al bij de uitgeverij waren tegengekomen en zeer aangenaam verrast was door de kwaliteit en omvang van het boek. In de etalage van zijn winkel aan de Hoofdstraat werd begin deze week ‘Ons dorp van toen’ aangeprezen als zou het voor een opruimingsprijs te koop zijn. ,,24,95 is toch ook gewoon opruiming. Wat een koopje voor zo'n mooi en dik boek’’, aldus Peter Bosch.

En gelijk heeft hij. 24,95 voor een 224 pagina dik boek van mooi, dik glanspapier met 260 foto’s en verhalen van vijftig (oud)Epenaren binnen een hard omslag is geen geld. We zijn daar hartstikke blij mee, want als we zelf geld uitgeven, willen we ook waar voor ons geld en wie dit boek koopt, krijgt dat absoluut. Het kan zo goedkoop aangeboden worden dankzij sponsoring door de Wibra, de grote onderneming die in 1956 in een klein, 20 vierkante meter groot winkeltje aan de Hoofdstraat is begonnen en nu in Nederland en België aan 3000 mensen (waarvan 160 in Epe) verspreid over 300 vestigingen werkgelegenheid biedt en aan de Hammerstraat na een fikse uitbreiding over 23.000 vierkante meter werk- en magazijnruimte beschikt, naast de 10.000 vierante meter magazijnruimte in Vaassen. Zonder de royale bijdrage van dit bedrijf zou het boek òf een stuk dunner òf een stuk duurder zijn geworden.

Dank jullie wel!
 
Al die mooie reacties en vooral complimenten zijn natuurlijk niet alleen voor ons bedoeld. Een groot deel van de eer komt toe aan de mensen die met prachtige verhalen en kostelijke anekdotes hebben gereageerd op de serie Heden & Verleden en de mensen die we tijdens de samenstelling van het ‘papieren monument’ hebben benaderd om ook herinneringen op te halen aan mensen, gebouwen en activiteiten. Zij legden de basis voor ‘Ons dorp van toen’, het is vooral ook hùn boek. Daarom willen we het op deze plaats ook nog een keer kwijt: hartstikke bedankt Rijk van Ark Jzn, Rijk van Ark Mzn, Wim Bagerman, Iris Bleijerveld, Doortje Brands, Ton Brands, Jaap Broer, Ruud Broer, René Broerse, B.J.Brummel, Bert Draayer, Monique Eickhoff, Martin Ellenbroek, Henk van Essen, Gerard Haar, Liesbeth Hamer, Coby Hanekamp, Hennie Hanekamp, Wilma Hanekamp-Jansen, G.Klein Hazenbroek, Jan Horst, Henk van Huffelen, Jan Piet Huijssoon, Rob de Joode, Bertha Kooiman, Sylvia Kuis, Peter de Lint, Arie Nijhof, Harry Nitert, Ardie Noorman, Wim Ooms, Bert Otterspeer, Theo Plakmeijer, Werna Post, Henk Posthouwer, Willem van Putten, Alie Roos, Gerard van de Schepop, Henk Scholten, Jo van der Sloot, Hein Stege, Gerard Veenbergen, Herman Veldhuis, Ria Veldhuis, wijlen Margriet Wagenvoort en Martin Zimmerman! Namens ons zelf, maar ongetwijfeld ook namens al die mensen die van jullie verhalen hebben genoten en dat nog gaan doen.

Signeren

Voor iedereen die onze handtekening en/of een persoonlijke boodschap in het boek wil, houden we nog twee signeersessies bij de beide boekhandels aan de Hoofdstraat. Dat doen we op zaterdag 9 mei, moederkoopdag in het centrum van Epe, waar dan ook de jaarlijkse Kunstmarkt is. Van 13.00 tot 15.00 uur zijn we bij Boekhandel Bosch en van 15.00 tot 17.00 uur bij de Bruna. ‘Ons dorp van toen’ is daar evenals bij Uitgeverij Gelderland te koop. Mensen die het boek tijdens de signeersessies kopen, krijgen er een aardigheidje bij.

ons dorpje (3)

Tijdens de signeersessies bij Uitgeverij Gelderland

ons dorpje (6)

ons dorpje (4)

Harrie Mulder van Radio 794 interviewde ons live in de uitzending op Koningsdag.

ons dorpje (2)\

Na afloop aan het oranjebitter, terwijl Mieke Vandenbussche van Uitgeverij Gelderland het tafereel fotografeert.

ons dorpje (1)

De etalage van boekhandel Bosch begin deze week. ,,24,95 is toch ook gewoon opruiming.''

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Jan Koster

  Beste redactie,
  Is er nog een exemplaar van het boek verkrijgbaar? Ik ben al jaren weg uit Epe, maar de tijd dat ik er werkte op de Technische school en er woonde met mijn opgroeiende gezin was erg belangrijk.
  Vriendelijke groet,
  Jan Koster
  Cavaleriestraat 29, 6135 JM Epe
  T 046 4581306, M 06 42813031

 • redactie

  Beantwoordde: Jan Koster

  Er zijn nog een paar exemplaren bij de Readshop tegenover de Grote Kerk aan de Hoofdstraat te koop.

Powered door Komento