Het is juni, tijd voor een nieuwe ijstijd

peperenzoutP1110402 (Custom)Met twee ijssalons en een ijsboerderij in ons dorp mogen ijsgerechten niet ontbreken in de rubriek Met pEPEr en zout. De gerechten van deze maand zijn specifieke desserts, maar alla, zo’n bordje ijs zo op de knieën in de tuin is natuurlijk ook nooit weg. Vooral niet als er een wijntje bij wordt gedronken dat is aanbevolen door Wijnkoperij Kroese, die dat voortaan bij al mijn gerechten zal doen.

 


Voor het eerste gerecht heb ik mij laten inspireren door de wereldberoemde Schwarzwalder Kirschtorte. Tijdens een vakantie in het Zwarte Woud mocht ik een paar keer genieten van de chocolade en kersen. Ik heb er sinaasappel aan toegevoegd om dat ik dat samen met chocolade erg lekker vind.

 

Nieuw in deze rubriek is dat ik de gerechten voortaan laat begeleiden door een wijnadvies van Kroese Wijnkoperij Epe.

P1110410

 

Warme brownie met mango-sinaasappel-basilicumsalade

met kersen-yoghurtijs

 

Nagerechten bevatten niet vaak verse kruiden – dit recept laat zien dat ze een enorme boost kunnen geven aan zo iets simpels als een fruitsalade.

P1110394 (Custom)Nodig:
4 grote takjes basilicum
4 eetlepels kristalsuiker
4 grote sinaasappels
1 mango

Bereiden:
Verwijder de punten en kleinere blaadjes van de takjes basilicum en zet ze weg. Kook de overige bladeren en stelen, de kristalsuiker en 4 eetlepels water in een steelpan op hoog vuur al roerend 2-3 minuten, tot de suiker is opgelost. Laat langzaam koken en laat het in circa 3 minuten stroperig is geworden. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.

Schil intussen met een klein gekarteld mes de sinaasappels en verwijder het wit. Haal de partjes tussen de vliezen uit, doe ze in een kom en zet deze weg. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in langwerpige plakken van de pit. Verdeel het fruit over 4 borden.

Zeef de basilicumsiroop boven een schone kom en schenk hem over het fruit. Garneer met de bewaarde basilicum en serveer direct met de brownie en het ijs.

Bak brownies. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik daarvoor een kant en klaar bakmengsel uit de supermarkt.

Serveren: zie foto.
Gebruik een ruim bord en leg daarop de fruitsalade. Serveer met de nog warme brownie en kersen-yoghurtijs.

P1110395

P1110408

P1110400

P1110402

 

Voor het tweede gerecht ga ik met mijn gedachten terug naar de tijd dat mijn echtgenote ‘broodballen’ maakte: sneetjes brood met jam er tussen, door een beslagje gehaald en in olie gebakken. Mijn beide dochters praten af en toe nog lyrisch over zoiets eenvoudigs, maar o zo lekkers.

Ik heb in dit gerecht deze ‘bollen’ veranderd in wentelteefjes van suikerbrood van Marcel Commandeur, of zoals mijn Brabantse echtgenote zegt ‘kluntjes mik’.

 

Fruitige wentelteefjes, verse frambozen, cheesecake-ijs en frambozensaus

 

Knapperig suikerbrood, frisse frambozenjam en verse room: daarom moet deze variant op wentelteefjes wel een regelrechte hit worden.

P1110411 (Custom)Nodig:
8 dunne sneetjes, van enigszins oudbakken suikerbrood
4 eetlepels frambozenjam
4 eieren
4 eetlepels slagroom, plus extra voor erbij
1 eetlepel fijne kristalsuiker
¼ theelepel vanille-extract
30 gr boter om te bakken
poedersuiker voor de garnering

Bereiden:
Besmeer 4 sneetjes van het brood met frambozenjam en dek ze af met de andere 4 sneetjes. Verwijder naar wens de korstjes en zet het brood opzij. Klop in een ondiepe schaal de eieren, de room, de kristalsuiker en het vanille-extract goed door elkaar.

Verhit een koekenpan van ongeveer 30 centimeter in doorsnee met dikke bodem op matig vuur. Smelt de helft van de boter in de pan en haal intussen twee sneetjes brood door het eimengsel; ze moeten er volledig mee zijn bedekt. Bak de sneetjes brood circa 2 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn. Schep ze op een bord en dek af om warm te houden terwijl je de andere wentelteefjes maakt.

Snijd elke ‘sandwich’ door midden, bestuif ze met poedersuiker en serveer direct met de extra room en het ijs.

Serveren:
Naar eigen inzicht, het ijs gelijk met de warme wentelteefjes of zie de foto.

P1110421

 

Zo zijn er met een beetje fantasie heerlijke combinaties met de vele ijssoorten te bedenken die op dit moment worden aangeboden, bijvoorbeeld

  • Een beetje exotisch – mango met kokosijs
  • Klassiek – perzik met citroenijs en frambozensaus, de Peche Melba
  • Italiaans – koffie- of mokka ijs met amaretto
  • Of bijvoorbeeld een variatie op de bekende Coupe Romanov, maar dan de aardbeien warm maken in Grand Marnier en een scheutje wodka, sinaasappelijs en half geslagen room.

Vergeef me, voordat ik helemaal begin door te draaien stop ik er mee.

Veel succes en een warme (IJS)zomer toegewenst.

Voor de ingrediënten voor deze aflevering:
IJssalon Roberto
IJssalon Gelateria Vicini
IJsboerderij De Horst
Bakker Marcel Commandeur
Fruitcompany Veluwepoort

De wijnadviezen van Wijnkoperij Kroese hierbij

wijkoperij kroeseAls begeleider van de warme brownie met mango-sinaasappel-basilicumsalade en kersen-yoghurt ijs hebben we de Alvear Moscatel.
Dit is een dessertwijn uit het zuiden van Spanje (Montilla Moriles), gemaakt van ingedroogde muskaatdruiven. Tijdens de gisting wordt wijnalcohol toegevoegd, om de natuurlijke suikers te bewaren.
Dit zorgt voor een zoete smaak, met in de afdronk frisse tonen (sinaasappel).

Wijntip bij de fruitige wentelteefjes, verse frambozen, cheecake-ijs en frambozensaus is de Galleria Brachetto Spumante. Dit is een mousserende wijn uit Piemonte (Noord-Italië), gemaakt van de Brachettodruif.
Bij 8% alcohol wordt de wijn gekoeld en gefilterd om verder gisten te voorkomen en dus restsuiker achter te laten. Het is dé wijn bij zomerse desserts met rood fruit. Met slechts 8% alcohol en de fraaie balans tussen zoete tonen en frisheid vormt deze wijn een prachtig huwelijk met dit fraaie nagerecht.

 

 

P1110415

P1110422

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Alle lekkernijen

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.