Krull varkenslende met witlofsaus, Coburgham en oude boerenkaas

peperenzoutkrullsaladeWe bijten (letterlijk) in deze culinaire rubriek 'Met pEPEr en zout' de spits af met een mooi product van een van onze Eper ondernemers, Horst Keurslager, namelijk een gerecht van het Krull varken.

De Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees (MBV) vindt het belangrijk dat iedereen in Nederland weet hoe varkens op een dier- en milieuvriendelijke wijze gehouden kunnen worden. Daarom kiest zij voor het Krull varken. Krull varkens leven in een wroetstal. Daar hebben zij de ruimte om te wroeten in het zaagsel. Zo leven zij zoals een varken hoort te leven. Krull varkens zijn actief en hebben een hoge weerstand. De varkenshouder streeft ernaar zoveel mogelijk gebruik te maken van granen geteeld in de regio. De wroetstal staat voor duurzaamheid in de hele varkenshouderijketen. Dit waardeert de Dierenbescherming met haar Beter Leven Ster.

Het Krull varken staat voor een gezond varken en een heerlijk stukje Krull varkensvlees.

 

Lende van Krull varken met witlofsaus,

Coburgham en Oude Boerenkaas.

krull (1)

Nodig voor 4 personen:
500 gram varkenslende aan één stuk
2 uien
1 tak rozemarijn en 1 kruidnagel
2 gekneusde tenen knoflook
2 dl slagroom
3 stuks witlof
200 gram Oude Boerenkaas
150 gram dungesneden Coburgham
Maderawijn
Peper en zout
Boter om in te braden

Bereiden
Braad de lende met peper en zout eerst 30 minuten bij een temperatuur van 180 graden C in een braadpan in de oven, onder toevoeging van de in stukken gesneden ui, de rozemarijn, de knoflook en de kruidnagel.

Uit de oven halen.

Kruidnagel, rozemarijn en knoflook verwijderen. 3 stuks witlof (bittere onderste punt verwijderen) in stukjes snijden en bij lage temperatuur in de braadboter bakken. Afblussen met een scheutje Madera en daarna room toevoegen en even inkoken tot een lichte binding ontstaat. Zout en peper toevoegen.

Snijd de lende in plakken met om en om oude kaas en Coburgham er tussen en leg weer in een normale vorm in een ovenschaal. De witlofsaus er over en gratineren bij een temperatuur van 180 graden tot een mooi goudkleurig laagje ontstaat.

krull (2)

krull (3)

Serveren met aardappelpoffertjes.


Poffertjesbeslag:
1 kg kruimige aardappelen
2 eieren
2 eetlepels creme fraiche
1 Boursin knoflookkaasje
Beetje bloem

Maak hiervan een licht lopend beslag door de aardappels goed gaar te koken, door een zeef te wrijven en alle ingrediënten hieraan toe te voegen en bak mooie aardappelpoffertjes als garnering bij de lende.

krull (4)

Is er nog tijd en inspiratie over?


Een frisse lentesalade met asperges, jonge kaas,

Bleu d’Auvergne, kaas van Weidegeit en Pink Lady appel

krull (5)

Nodig:
200 gram witte (AA) asperges
100 gram groene asperges
100 gram jonge spinazie
2 Pink Lady appels
Stuk of wat radijsjes, 1 sinaasappel en lente-ui
100 gram jonge kaas, 100 gram Weidegeit kaas en 80 gram Bleu d’Auvergne

Dressing van 3 eetlepels hazelnootolie - zonnebloemolie mag ook - 1 eetlepel azijn, klein gesnipperd uitje, theelepel mosterd, wat suiker, beetje honing, peper en zout.

Bereiden:
Schil de witte asperges en kook deze absoluut niet langer dan beetgaar. Dit zelfde voor de groene, maar dan ongeschild. Bij beide het onderste stukje (1 cm.) verwijderen. Alles goed koud spoelen en uit laten lekken. Snijd de appel in mooie dunne reepjes (julienne) uiteraard zonder klokhuis en vermeng deze meteen met de dressing. Ook de kaas in reepjes en de sinaasappel (zonder schil) en de radijs in dunne plakjes.
Neem een grote diepe kom en vermeng alle ingrediënten luchtig met de appeldressing. Garneren met de plakjes sinaasappel, lente-ui, eventueel wat gehakte walnoten en indien verkrijgbaar eetbare bloemen. Serveren met warm gebakken brood en licht gezouten boter.

krull (6)

Omdat deze rubriek een regionaal karakter heeft, een aantal tips:

Bij aspergebedrijf De Weerd in Raalte zijn in het seizoen zwarte asperges verkrijgbaar, met een bijzondere nootachtige smaak, eventueel rauw in de lentesalade te verwerken.

Boerderij De Wolf in Terwolde voor een andere geitenkaas of toch de Weidegeit van De Kaasspecialist in de Veluwepoort te Epe, waar trouwens ook prachtig brood wordt verkocht.

Volgende keer gezien het seizoen iets met lam en een verassend wentelteefje, maar dan van krentenwegge.

Veel kookplezier!

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento