Woar blif de tied: 100 jaar oude schoolfoto School met de Bijbel Oene

Foto 1. Chr. School Oene 1916

Het enorme archief van Gert van den Esschert zit vol prachtige foto's uit al lang vervlogen tijden van Epe en omgeving en ons smaakt het genoegen daar op zijn site en in zijn rubriek Woar blif de tied op deze site regelmatig van te mogen meegenieten, maar dit keer presenteert hij iets héél bijzonders. Het is een schoolfoto van precies 100 jaar geleden, gemaakt in een tijd waarin dat nog zeer uitzonderlijk was. In Oene waren ze toen zo vooruitstrevend. Gert schrijft:

 

Onlangs kreeg ik een foto in handen die geplakt zat achter een oude fotolijst gekocht door de familie Van Dijk uit Wezep. Deze familie vond het zonde om de foto weg te doen en gelijk hadden ze. Daar het maar liefs 100 jaar (!) geleden is dat de foto werd gemaakt, wil ik deze graag met u delen.

De familie schrijft: ‘In een oude fotolijst die ik in een kringloopwinkel kocht zat een foto waarop een schoolklas staat. Eén kind (Jo van de Vosse) houdt een bordje vast waarop staat: Chr. school Oene 1916.’

Het toeval wil dat ik ook nog alle namen heb van de kinderen en hun leerkrachten. In het jubileumboek ‘Teken van trouw’ van de 100-jarige School met de Bijbel te Oene in 2014 die ik in mijn bezit heb, staat op blz. 19 deze prachtige foto.

De foto is gemaakt tussen de school en de schoolwoning – van links naar rechts staan:
Achterste rij: meester P. Swart, juffrouw H. Merema, Janna Voerman, Geertje van de Vosse, Mina van Eelen, Aaltje Geurtsen, Gerritje van den Vlekkert, Johanna Kieskamp, Jo Dalhuisen en meester G.J.M. Scholten.
Tweede rij: Aart Konijnenberg, Jan van de Vosse, Gerrit Dijkhof, Willem van den Vlekkert, Lucas Kieskamp, Derk Bosman, Peter Berends, Hendrik van Eelen en Gerrit Jan van Aafst.
Derde rij: Luchien Konijnenberg, Gerritje van Eelen, Mina Dijkhof en Gerritje van Hell.
Vierde rij: Dirk Konijnenberg, Teunis Nooteboom Gzn., Jan Dijkhof, Harm Hanekamp, Marinus Dalhuisen, Albert Hanekamp Pzn., Gerrit Voerman, Teunis van Hell en Gerrit Jan van der Weerd.
Onderaan: Willem Hanekamp, Jannetje Nooteboom, Jo van de Vosse (met het krijtbordje), Heintje Geurtsen en Harm Geurtsen.

Foto 2. Chr. School Oene 1914

Prentbriefkaart van de Christelijke school te Oene met de woning van de hoofdonderwijzer de heer P. Swart, omstreeks 1916.

De vier meisje op deze foto van links naar rechts zijn: Aaltje Geurtsen, Catrien Berkhoff, Gerda Fuit en Heintje Fuit.

 

Bron:
Jubileumboek Tekenen van Trouw – 100 jaar School met de Bijbel te Oene.

 

(Gert van den Esschert - lohuizerbrink-epe.nl – 006-2016)

lohuizerbrink

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Wiebe Tessemaker

  IK BEN 72.
  de slager was in mijn tijd slager HUP en de schoen maker Tenkink

 • piet boer

  geweldig, mijn opa Derk Bosman op de klasse foto! vanaf m´n 5e logeerde ik tijdens de vakanties in Oene,
  ben nu 68..... horthoekerweg 14
  ik herinner me Tessemaker de schoenmaker, daarnaast de kapper, Westerink garage, taxi en pomp, Slotboom de bakker,
  de smederij en niet te vergeten Slagerij ter Weele

Powered door Komento