Woar blif de tied: ‘Klaar-overs’ bij de Anne de Vriesschool – 1968

Foto 1. Klaarovers Chrschool (Custom) (2)In de Stentor van maandag 17 maart schreef Jenny Polman een stuk over de onveilige oversteekplaats bij de Anne de Vriesschool aan de Hoofdstraat. Ik werd door het stuk getrickerd omdat ik ergens nog een oude situatiefoto moest hebben met daar op een aantal ‘klaar-overs’ oftewel verkeersbrigadiers, die de kinderen helpen met het veilig oversteken.

Die onveilige toestand is niet alleen van deze tijd, want vroeger – toen er nog geen Rijksweg A50 was - moest al het autoverkeer richting Apeldoorn of Zwolle zich door de Hoofdstraat wurmen. Op 21 november 1977 werd na 42 jaar van plannen eindelijk de A50 tussen Apeldoorn en Zwolle definitief opengesteld. Een stuk van zo’n 32 kilometer.

Zo rond september 2014 zal ter hoogte van de Anne de Vriesschool de attentiewaarde van de automobilisten worden verhoogd door o.a. het versmallen van de rijbaan.

Foto 1. Klaarovers Chrschool (Custom)Verkeersbrigadiers helpen hier de kinderen veilig oversteken – 1968.

Links ziet u het sigaren- en kruidenierswinkeltje en de BP-pomp van Hendrik en Hermina Stoevenbeld. En vervolgens de kruidenierswinkel van Jan Dul, slagerij Haverkamp en de groentewinkel van Barend en Janny Bosman, met daar naast op de hoek Meidoornstraat - Hoofdstraat de fotozaak en Jaminwinkel van de familie Reitsma. Aan rechterkant op de foto de IFA-winkel van Derk van Asselt, de textielwinkel van Bor en Janna van Harskamp, de kapsalon van Gerard Blok voorheen Hugiën Kaal, het huis van het hoofd van de christelijke basisschool dhr. P.J. van Helden (inmiddels afgebroken) en de haardenwinkel en smederij van Gerrit Willem Visser.

Foto 2. Tankstation Stoevenbeld (Custom)

Het benzinestation van Hendrik Stoevenbeld – 1970.

De familie Stoevenbeld had hier naast de sigarenwinkel en het benzinestation tevens een taxi- en verhuisbedrijf. Het taxibedrijf bestaat al vanaf 1920 en is steeds van vader op zoon doorgegeven. Het verhuisbedrijf werd jaren gerund door D.H. (Diederik) Stoevenbeld. Ook de autorijschool van Dick Stoevenbeld was een begrip in Epe.

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 004-2014)

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento