Woar blif de tied: Zoekplaatje ... (4)

fotoklein (Custom)Dit keer een vraag over een statieportret van een groep deftige mensen die waarschijnlijk ruim 80 jaar geleden is genomen bij Huize Beekzicht.

 

U ziet hier op de achterste rij een aantal jonge mannen, met in het midden een viertal militairen. Op de middelste en de voorste rij ziet u statige en deftige dames met mooie lange jurken en prachtige hoeden. Is er nog enige herkenning waar deze mensen toe behoorden? Misschien een zangkoor? Wie aanwijzingen heeft, graag reageren. De foto is waarschijnlijk zo rond 1930 gemaakt aan de zijkant van Huize Beekzicht op de hoek Beekstraat, Emmastraat met de Prinses Marijkestraat.

Een statieportret met onbekende mensen en van een onbekende fotograaf.


Op de prentbriefkaart uit 1900 ziet u links Huize Beekzicht met rondom veel begroeiing. De villa werd in 1880 gebouwd door de heer Eerdmans. Deze was gehuwd met de freule Van der Felz, familie van burgemeester-notaris baron G.W. (Gustaaf Willem) van der Felz. Hij was van 1819 tot 1852 burgemeester van Epe. Rechts ziet u de Dorpsbeek en het huis van het aannemersbedrijf van de gebroeders Jan en Bertus Kasteel.

Huize Beekzicht werd in 1901 gekocht door ds. J.A. (Jan Andries) Prins en geschonken aan de Vrijzinnige Christelijke Vereniging tot Steun van Verwaarloosde Kinderen. Dominee Prins was predikant te Epe 1888-1917. Het tehuis werd achtereenvolgens geleid door de families Van Slijpe, Wiepjes en L. van Dijk, totdat het in 1949 werd opgeheven. De kinderen kregen onderwijs op de Wisselse school.

Foto 2

Prentbriefkaart Huize Beekzicht – Uitgave: J.L. Scholten, Epe - 1900.


Op 28 april 1953 werd de Prinses Marijkeschool geopend en vestigde zich in Huize Beekzicht. Later kreeg het vlak naast de statige villa een eigen locatie aan de Prinses Marijkestraat 10. De heer Jan van der Reijden sr. heeft de school vanaf de oprichting tot september 1976 geleid. Als dank voor het vele werk dat de heer Van der Reijden voor de school heeft verricht, werd de school naar hem genoemd.

U ziet dat de Beekstraat in die tijd nog onverhard was, met alleen in het midden van de weg een beklinkerde strook keien. Deze strook diende voor de paarden die voor de koets liepen, de wielen van deze koets gingen door het zand. De paarden met hun hoeven liepen op het midden van de weg op de beklinkerde strook, om zodoende de schade aan de zandweg te beperken.

 

(Gert van den Esschert – lohuizerbrink-epe.nl – 005-2013)

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento