Scholen zorgen voor en haken in op de veilige plek

scholengedenkplek AangepastHet beheer van de gedenkplek aan de Wachtelenbergweg is in handen van de Stichting Broken Wings ’40-’45, die er jaarlijks een herdenking gaat organiseren. De nabijgelegen basisscholen W.G. van der Hulst en Hoge Weerd hebben de plek geadopteerd en zullen het terrein onderhouden.

 

Kort na de opening van beide scholen vier jaar geleden werden vijf bomen die voor de opstallen van de familie Van Essen stonden, al verplaatst naar een strook grond voor gebouw Kleurrijk, waarin beide scholen zijn gevestigd.

bomen

Zara Bouwman van de W.G.van der Hulstschool en Saartje Bergen van de Hoge Weerdschool droegen tijdens de ingebruikname van het ‘Toevluchtsoord in bangen tijd’ een gedicht voor.

DSC 6259

DSC 6263

Beide scholen waren goed vertegenwoordigd bij de ingebruikneming.

scholengedenkplekscholengedenkplekscholengedenkplek

De initiatiefnemers hopen dat basisscholen met projecten en dergelijke aandacht blijven besteden aan hetgeen in de Tweede Wereldoorlog aan de Wachtelenbergweg is gebeurd. De W.G. van der Hulstschool heeft daar de aftrap al voor gegeven. De onthulling van de herdenkingsplek was voor de leerlingen van groep 7/8 reden om met begeleiding van Marit de Wolf van Cultuurplein Noord-Veluwe met hun eigen monument aan de slag te gaan. Met de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, het verhaal van de familie Van Essen in het bijzonder, het bekijken van oorlogsmonumenten en de koppeling aan de kunststroming ‘Land Art’ gingen de leerlingen aan de slag. Op zoek in hetzelfde bos als waar destijds onderduikers zaten die de familie Van Essen onder haar hoede had genomen, verzamelden ze takken, mossen, steentjes en bladeren. Deze materialen verwerkten ze tot ‘een veilige plek’, als klein monument voor alle onderduikers en verzetsmensen van toen, maar ook voor de vluchtelingen en oorlogsslachtoffers van nu.
Want iedereen verdient een veilige plek in vrijheid.

DSC 6316

DSC 6322

DSC 6325

De veilige plekjes waren evenals gedichten die leerlingen over het onderwerp hebben gemaakt te zien in het schoolgebouw, waar iedereen na de ceremonie bij buurtvereniging Hoge Weerd terecht kon voor een kop koffie van voetbalvereniging SV Epe en ontmoeting en napraten.

DSC 6334

Herman van Essen haalt herinneringen op aan de hand van ansichtkaarten die Wim Koster en Ati Koster-Jordaans hebben meegenomen.
 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.