Uniek beeldmateriaal

ES20190405 027De ingebruikneming van de gedenkplek voor de familie Van Essen was voor een aantal mensen aanleiding om eens in het archief te duiken. Dat leverde uniek materiaal op. Op deze plek foto’s van de families Jordaans en Vogel, (oud-)eigenaren van de Blauwvoet, de vakantiewoning tegenover de woning van de Van Essens. Er zit uniek en voor historici zelfs sensationeel materiaal bij.

De Blauwvoet is in 1922 gebouwd door de opa van Ati Koster-Jordaans en later overgenomen door de aangetrouwde familie Vogel. Ati was met haar man Wim Koster uit Eindhoven gekomen om de plechtigheid bij te wonen. Wim had voor Herman van Essen een aantal foto’s van vroeger meegenomen waarvan wij al eerder scans mochten ontvangen.

ES20190405 027

Dit is een unieke foto van Herman van Essen uit waarschijnlijk 1938. Hij is aan het werk op zijn land. Links zijn buurvrouw ‘juffrouw’ Knippenberg, wier man Jan in Epe steevast ‘De Knippe’ en ook wel ‘de Kniptorre’ werd genoemd. Rechts op de foto de toen ongeveer 4-jarige Ati en haar vader A.C.Jordaans, die in hun vakantiehuis De Blauwvoet verbleven.

3 Epe 25 juli 1938

Ook uit het archief van Wim Koster een kaart die de familie Van Essen in 1938 naar Ati stuurde voor haar 4de verjaardag. Herman was toen nog niet geboren.

Van grote historische waarde is onderstaande ansichtkaart. De familie Vogel moest in 1943 in verband met de bouw van de Atlantikwal Den Haag verlaten. Ze verhuisden naar de Blauwvoet en Tom Vogel stuurde Ati op 8 april een kaartje, waarin hij schreef bevriend te zijn met Herman’s zoon Gait van Essen. Er zaten regelmatig onderduikers in de Blauwvoet. Twaalf dagen nadat het kaartje was afgestempeld, vond er een inval plaats waarbij acht volwassenen en een jochie van 9 werden opgepakt. Zes van hen kwamen om in een concentratiekamp. De zouden zijn verraden door een veldwachter die een brief had onderschept die enkele dagen daarvoor vanuit de Blauwvoet was gestuurd.

1 Epe 8 april 1943

In ‘Kittie Koperberg, 1892-1943, een schets van haar leven’, hieronder te downloaden, is daar meer over te lezen. (Zoek met control/F op ‘Blauwvoet’.)

DSC 6157

Uit het archief van de familie Vogel komt bovenstaande foto, waarop Herman van Essen twee Vogels ontvangt. De schuur is niet op de gedenkplek terug te vinden omdat daar geen onderduikers in waren ondergebracht en dat gebouw wat verder van de woning stond.

 

Over de Blauwvoet ontvingen we eerder dit mooi geïllustreerde verhaal van Wim Koster.

 

 

Bijlagen:
Bewaar het bestand levensschets_kittie_koperberg[1399].pdfLevensschets Kittie Koperberg[ ]???3042 kB

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.