Epe van toen: Rempt aan de Beekstraat en Dorpsstraat

remptTwee foto’s, van de Beekstraat en de Dorpsstraat, waarop de zaak van Laurens Rempt centraal staat. Ze zijn allebei uit 1920, het jaar waarin de rijwielhersteller en -fabriek en automobielhandel van de Beekstraat naar de Hoofdstraat verhuisde.

Laurens Rempt begon in 1902 als rijwielhersteller en zes jaar later verkocht hij zijn eerste automobiel, een Darracq, gebouwd door de Franse fabriek van Alexandre Darracq. Rempt maakte zelf fietsen, waarvan het Veluwe-rijwiel de bekendste was.

Naast zijn pand aan de Beekstraat, pal tegenover de (achter)ingang van de Grote Kerk, zat kapper Kedde. Rempt was een vermogend man, want hij had het hele rijtje panden dat op de foto staat in zijn bezit. In 1911 werd er één verwoest door brand, maar de verzekering dekte de schade.

In een krant van 1919 kwam ik nog een mooie advertentie van hem tegen: ‘Te koop een nieuwe Pope 1 cyl. Motor, 3 versnellers, een als nieuw All-Days 2 tact, 2 versnelling en Kickstarter, bij L.Rempt, Epe. Verhuurinrichting van Automobielen, Tel 15.’

In 1920 verhuisde hij zijn bedrijf naar de Dorpsstraat, waar hij vijf jaar later ‘de grootste garage van de Veluwe’ opende, ook wel ‘Het gevleugelde wiel' genoemd. Daar bleef Rempt tot 1979; het pand werd in 1991 gesloopt.

De foto van zijn bedrijf aan de Hoofdstraat is kennelijk meteen na de verhuizing gemaakt, gezien het scala aan vervoermiddelen dat voor de fotograaf wordt geshowd.

In het boek ‘Ons dorp van toen – zo was ’t en zo is ‘t’ staat een uitgebreid verhaal over het bedrijf van Laurens Rempt, aangevuld met uniek fotomateriaal en halen Epenaren mooie herinneringen op aan het bedrijf.

Rempt_1.jpg Rempt_2.jpg

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
Powered door Komento