Epe van toen: Hoofdstraat (10)

Als er een machine zou zijn waarmee je terug in de tijd kunt, zou ik graag eens een kijkje willen nemen en sfeer willen proeven in het jaar waarin deze foto is gemaakt. De Dorpsstraat in het begin van de vorige eeuw ademde rust. Geen lawaai makende, voor op straat spelende en in klederdracht gestoken kinderen gevaarlijke motorvoertuigen, een groen bladerdek boven het hoofd dankzij de majestueuze bomen aan weerszijden, een dun bebouwingslint omdat de wijken waar nu de meeste Epenaren wonen nog niet bestonden, een hobbelige onverharde zandweg; het sfeertje dat Wim Sonneveld zo treffend bezingt in Het Dorp en nu in lichte mate alleen nog in Orvelte is op te snuiven. Wat is er veel verdwenen afgelopen eeuw, ook in ons dorp. Maar of het allemaal zo veel beter en mooier is geworden? Gelukkig doen kerken niet mee aan de dwangmatige stedelijke vooruitgang en zien de meeste er nog net zo uit als toen, zoals onze eigen Grote Kerk.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • brum

    Dat was pas ONS mooi Epe!

  • Gert van den Esschert

    Deze prentbriefkaart is volgens de postzegel uit 1913, rechts staat de Boterwaag waar tot 1890 de Dorpsschool was gevestigd, ook zat er een kleuterschooltje in dat gebouwtje. In 1946 werd het pandje gesloopt. De kaart werd uitgegeven door kapper H. Schurink, die een herenkapsalon en sigarenzaakje had aan de Stationsstraat.

    Op de afbeelding is het derde figuurtje van links Da Ooms (G.J. Gerard-Ooms) en tweede van links staat
    Sientje van Bremen, later gehuwd met een Hanekamp. Aan de linkerkant ziet u nog de panden van kruidenier J.C. Heering, boekhandel Scholten en het postkantoor. Rechts ziet u het hek van het schoolplein en het pakhuis van de heer Heering, die aan de overkant een kruidenierswinkel had.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.