Epe van toen: 'Epe ontploft bij jaarwisseling'

Er is rond de jaarwisseling, zo las ik deze week, weer aardig wat vernield (onder meer ruim 50 verkeersborden, drie speeltoestellen, veel ruiten van Ibbeltje in de Hoge Weerd; samen ruim 7500 euro schade) in Epe, maar het was lang zo erg niet als tijdens de jaarwisseling 1971/1972. Epe haalde landelijk het nieuws door enorme rellen in het dorp, waar wel 500 jongeren aan deelgenomen zouden hebben.

Vooral op de Hoofdstraat gingen de relschoppers vreselijk te keer. Ze richtten overal vernielingen aan en stichtten op diverse plaatsen brand. Burgemeester J.H.Bergh riep alle beschikbare politiemensen op die diverse charges uitvoerden, waarbij rake klappen vielen. Het resultaat was onder meer een behoorlijk gewonde brandweerman en politieagent, acht arrestaties en voor tienduizenden guldens schade. De NRC kopte ‘Gelders Epe ontploft bij jaarwisseling’.

Het was net voordat ik in Epe kwam wonen en een paar jaar voordat ik verslaggever werd bij het Noord Veluw Dagblad. In die tijd werkte Jan Bruens als verslaggever voor het weekblad Veluws Nieuws. Een collega vertelde dat Jan tevergeefs had getracht de relschoppers te verjagen. ,,Hij liep er op af met zijn perskaart omhoog en schreeuwde dat hij van de BVD was en dat ze moesten ophouden en naar huis moeten gaan. Maar in plaats van dat het tuig er vandoor ging, bekogelden ze hem met vuurwerk. Hij heeft voor zijn leven moeten lopen.’’

En zo zullen nog wel veel meer anekdotes over die jaarwisseling in het geheugen van mensen zitten.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.