Epe van toen: Hoofdstraat (7)

We pakken de draad van ‘Epe van toen’ weer op. De serie is een hommage aan de op 29 december overleden Marinus Endendijk, die ons de prachtige serie digitale foto’s uit vervlogen tijden van Epe schonk om dorpsgenoten er van te laten meegenieten. We waren bezig met de Dorpsstraat. Vandaag een ‘nieuwe’ foto, maar ook nog even een terugblik op de vorige aflevering.

Daarin werd de naam van melkventer/boer Thijs Rens genoemd. Dat was vroeger een prominente Epenaar. Hij was actief in allerlei boerenorganisaties. Zo was hij bestuurslid van de afdelingen Epe van het Nationaal Boeren-Crisis-Comité en de Gelders Overijsselsche Maatschappij van Landbouw, van de Boerenleenbank, de Maatschappij tot Exploitatie van Bouwterreinen in Epe  en de coöperatieve aan- en verkoopvereniging annex Malerij Epe en Omstreken.

Vandaag een foto van de Dorpsstraat uit 1926, met geheel links de oude pastorie van de rechtszinnig hervormde kapel. Wat mij vooral charmeert, zijn de twee jochies die daarvoor staan. Allebei met klompen aan de voeten en de linker draagt een pet en vermoedelijk een boerenzakdoek om zijn hals. Wat een heerlijke tijd om op te groeien moet dat zijn geweest voor de jeugd.

dorpsstraat7.jpg

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Gert van den Esschert

    We zien hier de hoek Enkweg - Hoofdstraat. De Enkweg was een zandpad dat naar de Burgerenk voerde. De eerste steen van de Rechtzinnige Hervormde Kapel, nu de Goede Herderkerk, werd gelegd op 6 juni 1882. De eerste evangelist was Hendrik Bos uit Meppel.

  • Gerard van de Schepop

    Ja, Jan, heerlijke tijd , die klompentijd. Op school al ie klompenparen te drogen rond de grote kachel. Ook waren zij de kampioenen op de gijbaan op straat of op de speelplaats. Tevens bij kleine ruzies waren zij een soort wapen in de rechterhanden van de jongens. En moeder kon ze zo mooi wit krijgen. Pure nostalgie!

Powered door Komento