Epe van toen: Acht keer de Stationsweg/Stationsstraat

samen

Vooruit, ik doe eens gek. Niet minder dan acht foto’s in één keer. Van de Stationsstraat, die op een deel van de foto’s nog Stationsweg werd genoemd en nog onverhard was. Het was de straat van de kleermakerij van Van Putten, de Coöperatie van Broer, kapper Schurink, de kruidenierszaken van Zijlstra en Van Oene, schoenmaker Slot, zaadhandel Slijkhuis, loodgieter/ kolenboer Van Dijk, natuurlijk De Verfwinckel van Zimmerman en nog vele anderen. Maar ook de weg van de Platvoet, waar vroeger allerlei festiviteiten plaatsvonden en jongens voetbalden. Een straat boordevol nostalgie, waarvan een deel terug te vinden is in het boek ‘Ons dorp van toen’. Maar ook onder de foto's is volop ruimte om herinneringen op te halen en te beschrijven wat op welke foto te zien is.

stationsweg 1901

stationsweg 1907

stationsweg 2

Stationsweg 1910

stationsweg 1921

stationsweg 1925

Stationsstraat 1944

stationsstraat 1950

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • M.J. Zimmerman

  Jan de foto's van de Stationsstraat vind ik altijd bijzonder ,vooral omdat het voor mij een fijne ervaring is geweest om daar te wonen,
  maar een tijdje terug ontdekte ik nog wat oudere foto's die ik bij het Epernet nog niet gezien heb. Het is een huis op de markt rond 1900.
  Wie heeft daar gewoond en waarom is het destijds afgebroken.
  2 huizen zijn als ansichten gezet op het net. www.inoudeansichten.nl zoeken bij Epe op de Stationsstraat.
  Hartelijke groet Martin

 • ruud broer

  Beantwoordde: M.J. Zimmerman

  Epe - Stationstraat ca. 1899 { bron : in oude ansichten.nl,} Foto op die site.In dit pand aan het begin van de Stationsstraat woonde o.a. de boterhandelaar Jan Berend Scholten. Hij verhuisde in 1892 met zijn gezin naar de Villa Erica, verderop gelegen aan de Stationsstraat (pand van dokter Wendelaar).


  Het oude huis (kadastraal E19, sectie U821) werd verhuurd aan de gebroeders Hendrik en Jannes Montizaan, getuige het reclamebord aan de gevel. Zij hebben hier tot 1899 gewoond. Het pand werd toen door de gemeente aangekocht met de bedoeling huis en schuur te gebruiken als onderdak voor de brandspuiten, sneeuwploegen en arrestanten. Dienstbode Gerrit Jan Jonker werd de tijdelijke bewoner van het huis.


  In 1901 liet de gemeente het aanvankelijke plan varen en werd besloten tot afbraak van het pand.
  Omdat de Stationsstraat als doorvoerweg richting het station en Oene steeds belangrijker werd en het pand behoorlijk in de weg stond werd het in augustus 1901 afgebroken.


  (tekst: Ampt-Epe, nr. 202 - april 2015, Jan Paasman)

  Groeten,
  Ruud Broer

 • M.J. Zimmerman

  Beantwoordde: ruud broer

  Hartelijk dank Ruud voor de uitleg, zo ben ik en misschien vele anderen nog weer wat wijzer geworden omtrent de Stationsstraat.
  Hart.groet Martin

 • Freek

  Willem,
  je weet toch dat de Gemeente de burgers graag inspraak geeft bij alle besluiten. Jij weet toch ook dat in het belang van alle burgers haar besluiten neemt. Dat het zo af en toe helemaal misgaat is ons allemaal goed bekend. Waar is toch dat paadje van Gerritsen gebleven ?

 • Willem van Putten

  Je mag best een oude zak noemen, maar ik vond de Stationsstraat toen stukken mooier dan nu. En dat de gemeente ooit de voorwaarden van het legaat van notaris Verkouteren aan zijn laars heeft gelapt, namelijk dat de Platvoet altijd beschikbaar moest blijven voor het algemeen nut, steekt me nog steeds.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.