Epe van toen: Pension leuke bijverdienste voor veel Epenaren

vossenberg CustomAl meer dan 100 jaar is Epe zeer in trek bij toeristen, niet in de laatste plaats door de inspanningen van de vereniging Epe’s Bloei, later de VVV. Epenaren voeren er wel bij, al was het alleen al omdat velen met een groot huis ‘pension’ op hun gevel hingen en vakantiegangers ontvingen.

Op een lijstje pensions in landelijke dagbladen van de jaren 30 staan voor mij veel onbekende namen: Ruvenoord, Prins, Tayari, Berestijn, Rickmolen, Wije Blik, Vijvervreugd, Hendriks, De Eikel, Holland, Boschzicht, De Denneboom, Jagtlust, Rietberg, Vemde, De Ark. Het is zo maar een greep, want in andere kranten kom ik minstens zulke lange lijsten tegen met deels andere namen. Het barstte werkelijk van de pensions in Epe.

Epe’s Bloei trok er toeristen naartoe met advertenties als deze: ‘Epe op de Veluwe is door zijn ongerept natuurschoon, fraaie loof- en naaldbosschen en uitgestrekte heidevelden, voor hen, die thans nog meer dan voorheen rust en ontspanning behoeven, een ideaal vacantieoord. Primá hotels en pensions – landhuisjes.’

Eén van de vele pensions was De Vossenberg van A.van Bremen, Oenerweg 39, die in 1930 al adverteerde met o.a. ‘Rustig gelegen. Aparte bediening. Matige prijzen.’ Wat die ‘matige prijzen’ waren? Uit de advertentiecampagne van 1937: Vrije zitkamer met bediening f2.50 à f2,- p.d.p.p.’
Dertig jaar later bood ‘Huize de Vossenberg’ wat meer aan in een advertentie die door de kosten ervan zo klein mogelijk was gemaakt en daardoor wat vraagtekens opriep: ‘4 pers. st.zomerh. oliest. aanr.m. kraan. 12/8-2/9 f65 p.w. 4-pers.kam.eig.zitk.gebr.keuk. 12/8-2/9 f65 p.w.’

vossenberg

 

Nog een pension in deze aflevering: de Cloete. Het pension van de dames Gildemeester stond op de hoek Stationsstraat-Parkweg en maakte later plaats voor het loodgietersbedrijf van J. van Dijk, de Eper Zaadhandel van de familie Slijkhuis wat later een dierenspeciaalzaak werd en huisvest nu Dier All-In.

pension de cloete
Daar hebben we nog een meer dan 100 jaar oude foto van, met een straatbeeld. Rechts staat De Cloete. Let ook even op het gebouw linksachterin: het oude gemeentehuis, nog zonder bovenverdieping, nu grand café Cornelis.

Stationsstraat Dier All In

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.