Epe van toen: Eper Jeugdtoneel uit nood geboren

eper jeugdtoneel CustomSoms kan een drama toch nog iets moois opleveren. Dat was in zekere zin ook van toepassing op de brand die Het Wapen van Epe op donderdagmorgen 2 maart 1950 teisterde. Naast een hoop ellende was die ook goed voor de oprichting van het Eper Jeugdtoneel, waar veel Epenaren veel plezier aan hebben beleefd.

De brand in de zaak van A.Kolle aan de huidige Hoofdstraat brak ’s morgens om half zeven uit in het achterste deel, waar de toneelzaal en kleedkamers waren. Voorbijgangers ontdekten het vuur. De brandweerkorpsen van Epe en Vaassen konden dat deel van de befaamde horecazaak niet meer redden, maar slaagden er wel in de rest van het pand te behouden. Dat liep alleen water- en rookschade op en dat was natuurlijk al erg genoeg. De Apeldoornse brandweer rukte ook nog met groot materieel uit, maar hoefde ter plekke niet meer in actie te komen.

De brand betekende ook dat onder meer zangvereniging Eensgezindheid en de Koninklijke Harmonie in zak en as zaten. De zangers hadden er hun bibliotheek en de muzikanten hun ‘schellebomen’. Ik had nog nooit van dat laatste woord gehoord, maar dat schijnt een ‘muziekinstrument van militaire korpsen’ te zijn dat vroeger bekend was als de ‘Turkse halve maan’. Het was een stok met drie halve manen waar belletjes aan hingen die door de stok te schudden geluid maakten. Het vaandel van de Harmonie zal er wel in verwerkt zijn, denk ik zo.

Enfin, het was typerend voor het Epe van die tijd dat er onmiddellijk een grote ‘Brandactie’ werd gestart om de gedupeerde verenigingen te helpen. Een comité onder voorzitterschap van H.E.Stel organiseerde drie bonte avonden met optredens van tal van gezelschappen. Eén er van was een groep toneelspelers die zich pofileerde als het ‘Eper Jeugdtoneel’. Het gezelschap leverde een bijdrage met de operette ‘Assepoester’, waarmee het drie keer met erg veel succes optrad. Voorzitter Stel sprak na afloop zijn teleurstelling er over uit dat de bonte avonden niet zo veel publiek hadden getrokken als was gehoopt, maar constateerde ook dat de belangstelling voor het Eper Jeugdtoneel een stuk groter was geweest. De actie leverde 568,58 gulden op, een bedrag dat werd verdeeld over de Harmonie (331,38 gulden), Eensgezindheid (200 gulden) en de gemengde arbeiderszangvereniging O.N.A. (37,20 gulden), die als Mediona nog steeds bestaat.

De leden van het Eper Jeugdtoneel namen na de zomervakantie een nieuw stuk in studie: ‘Minka’s droom’, een sprookje in vijf bedrijven van Peter Caspar. Het verhaal speelde zich af tussen Sinterklaas en Kerstmis en werd in die periode enkele malen in het Hof van Gelre in Epe en in Dorpszicht in Oene opgevoerd. Volgens de Nieuwe Apeldoornsche Courant waren de optredens een doorslaand succes, met goed acterende spelers en mooie kostuums en belichting.

Vermoedelijk is bijgaande foto van het gezelschap dat Minka’s droom op de planken zette.

Ik vermoed dat het Eper Jeugdtoneel desondanks een kort leven was beschoren, want kon verder geen informatie vinden. (Wie meer of andere informatie heeft; ik houd me warm aanbevolen!) Wel vertelde iemand die zich deze toneelvereniging kon herinneren, dat de spelers en speelsters zó goed waren, dat ze er in het dagelijks leven last of plezier van hadden. Een vrouw die een kenau had gespeeld, werd in het dorp wekenlang door vrijwel iedereen als een kenau behandeld. ,,Daar heb je dat nare mens’’, terwijl ze vóór de voorstellingen bekend stond als een allervriendelijkste dame.

Het is goed om je te bedenken dat er in die tijd geen televisie was en toneel- en muziekavonden al gauw goed waren voor een volle bak. Toen ik begin jaren 70 in Epe kwam wonen, had Epe diverse toneelverenigingen, zoals het Nieuw Eper Toneel, de Heikneuters, Heidebloem van de PTT en toneelvereniging Burgerenk. Alleen de laatste bestaat nog. Oene heeft nog altijd de Oener Toneel Vereniging, een begrip in wijde omgeving en altijd goed voor uitverkochte avonden.

eper jeugdtoneel

Bovenste rij: de regisseurs Buter en R.Paasman
Marechaussee onbekend, Marie Kwakkel, Paul Klein, Leo Horn, Dave van Aartsen, Jacque Horn, onbekend, Alie Kwakkel, Georg v.d.Most (Heerde) en Wim Reezigt.
Daartussen: Johny Abelskamp en Jenny Vosselman-Bosch
Voorste rij: Reintje Jurriens, Toos van Ark, Toosje Boshuizen, Henny van Vemde, Nel de Vree en Marinus Endendijk.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Anton Verwey

  Op zoek naar Jeanette Jurriens kwam ik deze foto tegen. Haar ouders hadden vroeger een delicatessenzaak in Epe. Ze is waarschijnlijk rond 1952 geboren en zat in Epe op de lagere school. later ging ze naar school in Hattem of Heerde. Ze heeft daarna op de administratie bij een uitvaartcentrum in Apeldoorn gewerkt. wie weet meer van haar.

 • Jeanette Streppel jurriëns

  Beantwoordde: Anton Verwey

  Hallo, ik ben Jeanette en ben geboren op 3 april 1951 in Epe.
  Heb lang geleden in Hattem op school gezeten en het klopt dat ik bij Monuta heb gewerkt.
  Mijn ouders hadden een delicatesse zaak in Epe. Mijn zus Reintje is langgeleden overleden, Mijn andere zus Willy leeft nog.
  Tegenwoordig woon ik in Zutphen.

 • Willem van Putten

  Ik was nog maar een klein jochie, maar ik kan me deze brand bij de buren nog goed herinneren. De herbouwfase was voor mij erg leuk. Overal stapels bouwstenen en zakken cement waar ik zo mooi tussendoor kon slalommen met mijn driewieler. Het was trouwens de keuken op de eerste verdieping die is uitgebrand.

 • Jan van der Reijden

  Het Eper Jeugdtoneel werd later Nieuw Eper Toneel. In de jaren 60 heb ik daar met plezier gespeeld.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.