Epe van toen: Pension Vredenburg van mevrouw Vredenberg

vredenberg CustomVandaag drie foto’s van pension Vredenburg, dat ook wel naar de gelijknamige eigenaresse ‘Vredenberg’ werd genoemd. Het liep slecht af met het pand dat aan de Vijverlaan stond.

In 1913 werd voor zover bekend de eerste advertentie geplaatst, in De Telegraaf van 6 april: ‘Epe, 10 min. v.h. station te midden der bosschen Pension ,,Vredenburg’’. Ruime kamers. Matige prijzen’’ In 1921 vroeg mevrouw Vredenberg nog steeds matige prijzen, maar heette het pension ‘Vredenberg’. Het was van korte duur, want al gauw kom je in de advertenties alleen ‘Vredenburg’ tegen. Niettemin staat ook op één van de ansichtkaarten hieronder ‘Vredenberg’.
Het pension heeft dan twee zit- annex woonkamers, acht slaapkamers en twintig bedden. En een tuinhuis, dat op de derde foto staat.

In 1957 is het einde verhaal. Het pension is dan eigendom van J.Pennarts en er logeren zeven Ambonese gezinnen, samen 21 man sterk. Bij een van de kachels op de bovenverdieping breekt begin maart van dat jaar brand uit. Het vuur verspreidt zich snel. ‘De brandweer van Epe, geassisteerd door die van Vaassen en Heerde, kon niet voorkomen, dat de bovenverdieping van het huis met vrijwel de gehele inboedel verloren ging. Beneden richtten instortingen en bluswater grote schade aan, doch hier kon de inboedel grotendeels worden gered. In overleg met de diensten voor sociale aken wordt voor de getroffen gezinnen een nieuw onderdak gezocht’, melden verschillende kranten uit die tijd.

vredenberg.jpg vredenberg1.jpg vredenberg2.jpg

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Rijk van Ark Jzn

    Een jongere zoon heette René. Hij zat bij mij in de klas. Kan mij nog herinneren dat de brand uitbrak. Naar mijn idee op een woensdagmorgen. René was erg overstuur. Wij zaten toen in de zesde klas met meester Estrik als onderwijzer en tevens hoofd van de school. Zijn toen naar de Vijverlaan wezen kijken.

  • Eef

    In mijn tijd zaten diverse Indische Nederlamders bij ons op school. Toen was de Vijverlaan nog geheel onbebouwd. Mooie beelden van een vervlogen tijd. De zoon van Pennarts kan ik mij nog herinneren en heette Joop.

Powered door Komento