Epe van toen: De Haelberg, 80 jaar geleden

HaelbergkleinAlweer een juweeltje van een foto uit de prachtige collectie die een oudere Epenaar ons heeft doen toekomen. Dit keer De Haelberg in de Dellen.

M'n hart sprong open toen ik de foto zag, want zo ken ik de 'berg' niet. In mijn jonge jaren beklom ik dikwijls de toren, waar je heel in de verte Apeldoorn en aan de andere kant de IJsselcentrale bij Zwolle kon zien, met daar tussenin de kerktorens van Epe en Vaassen en ook de Eper Veste. In de loop der jaren is het bos rondom zo gegroeid, dat je alleen de toppen van bomen die het dichtstbij staan ziet. Alleen richting Zuidweg kijk je nog mooi over de hei uit. Ik kom er elk jaar met een schoolklas waarmee ik een wildspeurtocht wandel en steevast rennen alle kinderen dolenthousiast naar de toren om vervolgens naar boven te klimmen en selfies te maken.

De berg zal 1935/1936 als werkverschaffingsproject zijn gecreëerd. In de Nieuwe Apeldoornse Courant van 24 juni 1937, het jaar waarin dde foto is gemaakt, staat een artikeltje waaruit op te maken is dat de berg vroeger een drukbezocht plekje was: 'De vreemdelingencampagne is ook in deze gemeente reeds in vollen gang. De kampeercentrums hebben al niet te klagen over gebrek aan belangstelling. Verschillende zomerverblijven zijn bewoond; de kamphuizen zijn al weer betrokken. Wij vernemen, dat de in werkverschaffing aangelegde Haelberg in de gemeentelijke ontginning velen trekt en door allen geroemd wordt om zijn schitterend uitzicht, dat vanaf die plaats valt te genieten over de IJsselvallei.'

Wat de mensen toen zagen, is hier op de site van Gert van den Esschert te zien.

Toen was er dus alleen nog maar een berg. Later is de toren er op gezet. Wellicht kan iemand melden wanneer dat is gebeurd.

Trouwens, in diezelfde krant viel mijn oog op een stukje over de Eper weekmarkt, waarvan in die tijd wekelijks verslag werd gedaan: 'Op de Woensdag gehouden weekmarkt waren aangevoerd 117 biggen, waarvan de prijzen varieerden van f16-18 per stuk. Ter eiermarkt waren aangevoerd 220.000 eieren, prijs der bruine f3.30-3.80 per 100 stuks; witte f2.70-2.90 per 100 stuks.'

Dat waren nog eens tijden!

Haelberg.jpg

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Gerrit

    Inderdaad mooie herinneringen. Alleen de bosjes slingeren niet, maar de paadjes!. Maar even goed mooi commentaar.

  • Jaap Broer

    De (eerste) uitkijktoren moet in begin vijftiger jaren gebouwd zijn . Ik kan me niet anders herinneren dan dat er een toeren opstond . Op de foto kijk je niet richting Epe maar naar richting de Dellen ! Vroeger kon je de auto nog onder aan de Haelberg parkeren .

  • Evert

    Mooie herinneringen. Op zondagen met de fiets door de slingerbosjes naar de Ossenstal, een eenvoudig houten gebouwtje, waar ene Weerdmeester winkelier van de Hoofdstraat, ijs en limonade verkocht. Dan op de fiets door de slingerbosjes naar de Haelberg. Als het even kon met de fiets omhoog en omlaag, wat niet altijd goed afliep. Leuk met de foto van Gert van den Esschert met het zicht van toen.

Powered door Komento